سایت User-Friendly چه جور سایتی است و چه ویژگیهایی داره؟ برای این که بتونیم یه سایت کاربر پسند بسازیم باید چه نکاتی رو رعایت کنیم؟
در حوزه طراحی وب سایت، یه طراح باید به نکات خاصی توجه کنه تا بتونه یه سایت یوزر فرندلی بسازه، در واقع مواردی مثل نمایش صفحه روی انواع دستگاهها با سایزهای مختلف، سرعت بارگذاری صفحات، رعایت استاندارهایی که کاربران موقع وب گردی به اونها عادت کردن و چیزای دیگه میتونه تاثیر زیادی روی تجربه کاربری بذاره و در نتیجه باعث افزایش ترافیک و درآمد شما بشه ولی چیزی که قراره امروز تو این پست در موردش صحبت کنم بیشتر درمورد کاربر پسند بودن یه سایت است و این که اصلاً این اصطلاح سایت User-Friendly یعنی چی و چه ویژگیهایی داره!
با من همراه باشین:
چطوری یه وب سایت User-Friendly بسازیم؟
سایت هایی که عملکرد موفقیت آمیز دارن قطعاً یه سری پارامترها و استانداردهایی رو رعایت میکنند که باعث بهینه سازی صفحات اونها و بهتر دیده شدنشون تو موتورهای جستجو میشه. البته اونها قطعاً به قوانین مربوط به سئو و گوگل عمل میکنن تا بتونن به رتبه بالایی دست پیدا کنن و ترافیک و در نتیجه درآمد سایت شون افزایش پیدا کنه.
باید بگم که راز این موفقیت تو برنامه ریزی مناسب و آزمایش دقیقه! اکثر شرکتهایی که تاسیس شدن تو پروژههاشون یه قدمی دارن که به طور خاص برای شناسایی و از بین بردن مسائل و مشکلات احتمالی طراحی شده. به این قدم نمونه سازی اولیه میگن که شامل طرح اصلی یه پروژه که با مداد کشیده شده یا یه مدل از پیش ساخته شده و به اصطلاح Blueprint از محتوای سایت هست و به طور معمول هیچ عنصر رنگ آمیزی شدهای هم نداره و تمرکز اصلی اون روی طرح اصلی که شامل محتوا، ساختار و جریان میشه، هست.
تو طراحی سایت یوزر فرندلی حتماً باید از استاندارهای طراحی مرسوم استفاده کنین و مطمئن باشین که در زمینه الزامات فنی به روز هستن، چون این دو تا گزینه دو تا اصل اساسی است که هیچوقت نباید موقع طراحی یه سایت کاربر پسند ازشون غافل بشین!
من یه سری از ویژگیهای سایت User-Friendly رو براتون ردیف کردم، یاتون باشه اینها همهی ویژگیهای یه سایت کاربر پسند نیستن بلکه مهمترین و تاثیرگذارترین اونها هستند:
قابلیت دسترسی یا Accessibility
قابلیت دسترسی به وب سایت یا Web Accessibility نقش مهمی در سایت User-Friendly داره. این که وب سایتی طراحی کنین که هر کسی تو هرجای دنیا بدون در نظر گرفتن محدودیتهای جسمی، شناختی، فنی، زبان یا هر چیز دیگهای بتونه از اون استفاده کنه نشون میده که شما به کاربر پسند بودن سایت تون توجه کردین!
برای این که بدونین سایت شما قابلیت دسترسی آسان داره یا نه باید سوالات زیر رو جواب بدین و اگه جواب منفی بود یعنی وقتشه آستین بالا بزنین و یه تکونی به اوضاع وبسایت تون بدین:
- آیا کاربر به راحتی به قسمتهای مختلف سایت دسترسی داره؟
- آیا کاربر میتونه به راحتی چیزی که مد نظرش هست رو تو سایت پیدا کنه؟
- آیا با نوع ساختار و طراحی صفحات سایت ارتباط برقرار میکنن؟
سازگاری با موبایل
هرچی استفاده از تلفنهای همراه برای استفاده از اینترنت بیشتر و بیشتر شده، ایجاد یه سایت بهینه سازی شده برای موبایل هم ضروریتر شده. برای این که یه سایت User Friendly داشته باشین اولین قدم اینه که ببینین سایت شما روی تلفن همراه چطوری نمایش داده میشه و اگه سایت شما امکان نمایش روی گوشی موبایل رو نداره و یا موقع نمایش با مشکل روبرو میشه حتما به کمک سازندگان وب سایت تلفن همراه، نسخه موبایل سایت رو ایجاد کنین و یا مقاله زیر رو به دقت بخونین و ازش کمک بگیرین!
معماری اطلاعات حرفهای
اکثر کسایی که وب گردی میکنن به جای این که یه متن رو کامل از بالا به پایین بخونن، سعی میکنن یه نگاه کلی به مطلب بندازن و به جواب سوالشون برسن و تمایل دارن خیلی سریع قسمتهای مهم مقاله رو چک کنن و ببینن اصلاً همون چیزیه که دنبالش بودن یا نه.
خیلی مهمه که طوری یه محتوا رو سازماندهی کنین که کاربر بتونه با یه نگاه سریع متوجه بشه مطلب شما به دردش میخوره و انتخابتون کنه مثلاً باید عنوانهای اصلی و فرعی رو با دقت انتخاب کنین، پاراگرافها طولانی و حوصله سر بر نباشن، از بولت و لیست استفاده کنین و متنهای بلند رو به قسمتهای کوچیک تبدیل کنین! این طوری یه سایت یوزر فرندلی دارین که کاربر به راحتی میتونه مقاله شما رو اسکن کنه و سریع بخونه.
بارگذاری سریع
هیچ چی آزاردهندهتر از وبسایتی که بارگیریش تا قیامت طول میکشه نیست! در حقیقت کند بودن سرعت یکی از دلایل اصلیایه که کاربر از صفحه شما خارج میشه و دیگه سراغتون نمیاد. برای این که سایت User-Friendly داشته باشین باید مطمئن بشین که زمان لود صفحات بین 4 تا 6 ثانیه است.
میتونین از ابزار رایگانی مثل Pingdom برای تست سرعت وبسایت تون استفاده کنین و پیشنهاداتی که برای افزایش سرعت هست رو به کار ببندین. پس یادتون نره یه کاربر فقط چند ثانیه صبر میکنه تا سایت شما لود بشه و اگه یکم کندی داشته باشین سراغ سایت رقیب میره.
سازگاری مرورگر
سازگاری مرورگر خیلی راحت نادیده گرفته میشه ولی باید جداً حواستون رو جمع این موضوع کنین، حتی سایت های خیلی از شرکتهای معتبر هم ممکنه از همچین چیزی رنج ببرن ولی باید بگم که این اتفاق اصلاً چیز خوبی نیست و روی برند سازی و استفاده از وب سایت تاثیر منفی میذاره.
درسته که تو این دوره مرورگرها تکامل پیدا کردن و کارآمدتر شدن ولی هنوز هم مغایرتهایی در تفسیر وب سایت توسط بعضی از مرورگرها وجود داره. پس حتما مطمئن بشین که سایت شما تو همه مرورگرهای اصلی مثل Chrome، Internet Explorer، Safari و Firefox به طور درستی ظاهر میشه و رفتار ثابتی داره. همچین موارد سادهای که چک کردنشون اصلاً زمان بر نیست اگه نادیده گرفته بشه میتونه خیلی راحت سایت شما رو از کاربر پسند بودن دور کنه!
به روز رسانی و آپدیت منظم محتوا
همیشه یادتون باشه که سایت شما باید طی دورههای زمانی منظم آپدیت بشه و مطالب جدیدی رو در اختیار کاربر قرار بده. اصلاً فکر نکنین با آپدیت نکردن محتوا رتبه گوگل شما ثابت میمونه بلکه برعکس سایت هایی تو نتایج صفحه اول گوگل نمایش داده میشن که به طور مرتب محتوایی رو تولید و آپلود کنن و سر یه تایم مشخصی اون رو به روز رسانی کنن! اگه سایت رو به حال خودش رها کنین رقیبان شما با تلاش به شما میرسن و خیلی راحت ازتون جلو میفتن، گوگل هم که بعد از مدتی میبینه شما فعالیتی ندارین و محتوای به روز ارائه نمیدین کم کم شما رو به صفحات بعدی میفرسته و رتبه سایت شم افت پیدا میکنه.
Navigation یا راهبری کارآمد
Navigation یکی از مهمترین ویژگیهای سایت یوزر فرندلی به حساب میاد و یه قابلیت خیلی مهمه. منوهای ساده HTML یا JavaScript باید به بهترین نحو کار کنن و در همه مرورگرها و سیستم عاملها سازگار باشن.
- این که Navigation خالی از هر بهم ریختگی و آشفتگی باشه خیلی مهمه،
- تلاش کنین که تعداد منوها تا حد امکان کم باشه،
- Sub-Navigation برای سایت های بزرگی که قسمتها و صفحات زیادی دارن مناسبه.
پیشرفت تو DHTML و کتابخونههای جاوا اسکریپت مثل Ajax Motools امکانات خیلی زیادی رو برای ایجاد سیستمهای Navigation به وجود آورده.
جنبههای مهمی که باید بهشون توجه کنین:
- ویژگیهای جسنجویی خوب
- روشهای مختلف برای کشف محتوا
- صفحه 404 سفارشی
- لینک های داخلی خوب
- هدر Header و فوتر Footer آموزنده
اشکال زدایی خوب
این که بتونین خوب از پس رفع کردن اشکالات و اخطارهایی که روی صفحه به وجود میاد بربیایین خیلی مهمه و تاثیر زیادی روی Usability سایت داره. البته اکثر اوقات به این موضوع هم بیتوجهی میشه. اشکال زدایی و کنترل کردن درست ایرادات تو مرحله کد نویسی تضمین میکنه که وبسایت شما قوی و بدون باگ است. این کار باعث بهبود تجربه کاربری و رسیدن به یه سایت کاربر پسند نیز میشه.
پشتیبانی قوی در هاست
یکی از مواردی که خیلی تو کیفیت سایت تاثیر داره، پشتیبانی هاست است. در الگوریتم های گوگل، این که سایت شما داون باشه یه امتیاز منفی به حساب میاد یعنی اگه موتور جستجو وقتی سراغ سایت شما میاد ببینه که از دسترس خارج و یا داون هستین براتون بد میشه و ممکنه کلی تو رتبه بندی سایت شما تاثیر بذاره پس برای همینه که میگم هاست وبسایت اهمیت زیادی داره و یه پشتیبانی قوی میتونه از داون شدن جلوگیری کنه!
مارک آپ معتبر و کد نویسی صحیح
وبسایتی که با بهترین و استاندارترین شیوههای مربوط به طراحی وب ساخته شده باشه، اغلب قویتر و قابل اعتمادتره، تازه میتونه تضمین کنه که این سایت سریعتر بارگذاری میشه و تو هر دستگاه و مرورگری بدون ایراد ظاهر میشه، اگر هم مشکلی پیدا کنه رفع اشکالش راحتتره.
رنگهای سایت
کنتراست مناسب بین رنگهای پیش زمینه وبسایت و محتوا یکی از اساسیترین و در عین حال مهمترین اصول طراحی سایت User-Friendly است که اصلاً نباید بهش بیتوجهی کنین! تضاد خوب بین رنگها باعث میشه خوندن متن راحتتر باشه از طرف دیگه اگه این تضاد رو خوب رعایت نکنین و چشم مخاطب اذیت بشه، نه محتوای شما رو میخونه و نه دیگه سراغتون میاد.
فرمهای قابل استفاده
فرمها عناصر مهمی تو وب سایت های تجاری هستند و به کاربر امکان تعامل با سایت رو میدن، همچنین باعث میشن مشتریان بالقوه برای شرکت به وجود بیان! شما برای این که مطمئن بشین کاربر میتونه حداکثر استفاده رو از وبسایت تون داشته باشه باید از فرمهایی با قابلیت استفاده آسون استفاده کنین.
قابلیت استفاده یا Usability چیه؟
قابلیت استفاده یا تجربه کاربری ، هنر ساده کردن وب سایت شما برای استفاده آسان و کاربر پسنده. درک رفتارهای آنلاین مشتری بهتون این بینش رو میده که چه تغییری به درد میخوره و چه تغییری بیفایدهست. کتاب Don’t Make Me Think یه قانونی رو برای طراحی سایت بیان میکنه:
خیلی از اساسیترین و اثبات شدهترین نکات قابلیت استفاده شامل به کار بردن درست و به جا از تگ ها، پیمایش بصری، محتوای مختصر و استفاده استراتژیک از تصاویره!
دلیل اهمیت Usability در طراحی سایت User-Friendly
تحقیقات انجام شده توسط HubSpot.com نشون داد که وقتی از مردم درباره مهمترین فاکتور تو یه وب سایت سوال شده، 75 درصدشون گفتن راحت پیدا کردن اطلاعات مهمترین قسمت یه سایت خوبه.
اگه سایتی رو طراحی کنین که سیستم راهبری اون خیلی پیچیده باشه یا این که عملکرد سایت ، مخاطب رو به زحمت بندازه باید بگم که به ضرر خودتونه و اصلاً نمیتونین طبق این روال به اهدافتون برسین و حتی ممکنه کسب و کارتون رو هم از دست بدین.
Usability برای داشتن یه سایت User Friendly از واجباته و حتماً باید تو دستور کارتون قرار بگیره.
چند نکته مهم در طراحی سایت User-Friendly
- تو همه قسمتها از برچسبهای درست استفاده کنین.
- اصول طراحی فرم خوب رو دنبال کنین.
- سعی کنین تعداد قسمتها رو به حداقل برسونین.
- از ابزار پیشنهادات و انتقادات استفاده کنین.
قابلیت استفاده یه وب سایت تو موفقیت و کاربر پسند بودن اون نقش خیلی مهمی داره. قابلیت استفاده خوب بهتون امکان میده تا یه تجربه سازگاری رو برای بازدید کنندگان فراهم کنین و شانس موفقیت سایت و کسب و کارتون رو ارتقا بدین. توجه داشته باشین که همین نکات یه سایت معمولی رو از سایت حرفهای جدا میکنه!