مقالات آموزشی

لینک UTM – بهبود بازاریابی رسانه‌های اجتماعی

مفید بود؟

وب مسترها یا بازاریاب‌های شبکه‌های اجتماعی به منظور بهبود موقعیت خودشون و اطمینان از اینکه موفق میشن، دائماً استراتژی‌های مختلف رو آزمایش میکنن. در واقع مهم نیست که از کدوم استراتژی و معیار استفاده میکنن. فقط قصد اونها اینه که خودشون رو ثابت کنن. حق شماست که به موفقیت‌های زیادی برسین. وقتی که زمانی رو صرف فعالیت‌های بازاریابی میکنین، پس باید موفق بشین. لینک UTM و ایجاد کدهای UTM که روش‌ها و دستاوردهای شما رو ردیابی میکنن، بهترین راه دستیابی به این موفقیت هست. اندازه گیری تأثیر روشی که برای کار خودتون انتخاب کردین، بدون ابزار مناسب میتونه خیلی مشکل باشه.

اگر اکانت توییتر داشته باشین، مطمئناً میدونین که توییتر درصد مشخصی از ترافیک‌ها رو به وبسایت شما هدایت میکنه. اما دقیقاً مشخص نمیشه که این ترافیک از کدوم روش به سمت وب سایت هدایت شده. یعنی صرفاً به‌خاطر خود پست‌های توییتر بوده یا پست‌های مهمان. شما میتونید همه این کارها رو با چند تا کد که به انتها URLهای شما اضافه میشن انجام بدین. به این کدها، UTM یا در کل لینک UTM گفته میشه. در این مقاله قراره یاد بگیریم که کدهای UTM چی هستن، چجوری از اونها استفاده کنیم و چجوری اونها رو بسازیم.

 

UTM

UTM مخفف Urchin Tracking Module هست. Urchin یک شرکت نرم افزاری بوده که در سال 2005 توسط شرکت گوگل خریداری شد. نرم افزارهای اونها زمینه‌ای رو برای اون چیزی که الان به عنوان Google Analytics میشناسیم، فراهم کرد.

کدهای UTM چه چیزی هستن؟

کدهای UTM قطعه‌هایی از متن هستن که به انتهای URL اضافه میشن تا به شما کمک کنن که ردیابی کنین که ترافیک وبسایت از کجا ایجاد میشه. بازاریابها میتونن این متن رو متناسب با صفحه وبی که با این URLها مرتبط هست، تنظیم کنن و به اونها اجازه میده تا موفقیت اون کمپین رو به محتوای خاصی نسبت بدن. کدهای UTM به عنوان پارامترهای UTM یا برچسب‌های ردیابی هم شناخته میشن. چون به کمک اونها میتونین ترافیک وبسایت رو از مبدأ ردیابی کنین. لینک UTM به تمام لینکایی گفته میشه که شامل این کدها هستن.

اگر در حال تبلیغ یک کمپین یا همون کارزار (واقعا عجب اسمی!!) در شبکه‌های اجتماعی هستین، حتما مثلا میدونین که چه حجمی از ترافیک ایجاد شده از شبکه‌های اجتماعی هست. با این وجود ساختن کد UTM میتونه به شما بگه که چه میزان از این ترافیک از طریق فیسبوک یا حتی از طریق یک پست خاص در فیسبوک به دست اومده. در عکس زیر مثالی از لینک UTM رو آوردیم که URL با کد UTM خاص خودش با رنگ نارنجی مشخص شده.

 

در این مثال، زمانی که افراد روی این لینک کلیک کنن، شما در ارزیابی‌ها متوجه میشین که این ترافیک از پستی در فیسبوک به سمت وبسایت شما هدایت شده. Medium در اینجا، رسانه‌های اجتماعی و Source، فیسبوک هست. افزودن قطعه کد بعد از علامت سؤال هیچ تأثیری در صفحه نداره. فقط به برنامه تجزیه و تحلیل شما اجازه میده تا بدونه شخصی از طریق منبع خاصی وارد وب سایت و صفحه شما شده یا نه.

  • ترافیک به دست آمده از کجاست؟
  • ترافیک چجوری به شما رسیده؟
  • چرا ترافیک به شما رسیده؟

علاوه بر جواب این سه سؤال، اطلاعات جزئی‌تری مثل اینکه هر نفری که وارد سایت شده چند صفحه رو مشاهده کرده. چند دقیقه در سایت بوده هم به شما داده میشه و حتی میشه میزان Bounce Rate رو اندازه گیری کرد.

کدهای UTM چه چیزی رو میتونن ردیابی کنن؟

کدهای UTM میتونن Medium و Source یک منبع رو در اون رسانه ردیابی کنن. شاید شما بخواین ترافیک وب سایت رو به یک شبکه اجتماعی، نوعی محتوا یا حتی نام دقیق یک تبلیغ نسبت بدین. در اینجا 5 مورد وجود داره که با استفاده از کدهای UTM میتونین اونها رو ردیابی کنین:

1. Campaign

برچسب‌های ردیابی مبتنی بر کمپین، تمام محتوای یک کمپین رو در تجزیه و تحلیل‌های شما گروه بندی میکنن. مثال کد UTM در زیر به شما کمک میکنه ترافیک وب سایت رو به پیوندهایی نسبت بدین که به عنوان بخشی از 20 درصد تخفیف تبلیغاتی، میزبانی میکنین.

مثال
utm_campaign=20percentpromocode

2. Source

یک پارامتر URL مبتنی بر منبع میتونه به شما بگه کدوم وب سایت برای شما ترافیک ارسال میکنه. شما کد زیر رو میتونین به هر پستی که در فیسبوک خودتون منتشر میکنین اضافه کنین. این کار به شما کمک میکنه تا ترافیک ناشی از فیسبوک رو شناسایی کنین.

مثال
utm_source=Facebook

3. Medium

این نوع برچسب رهگیری شما رو از مدیومی که پیوند UTM ردیابی شده شما در اون وجود داره، آگاه میکنه. برای تمامی ترافیکی که از شبکه‌های اجتماعی میاد میتونین از کد UTM زیر استفاده کنین.(برخلاف سایر رMediumها مثل ایمیل).

مثال
utm_medium=socialmedia

این سه تا متداول‌ترین و مهم‌ترین پارامترها هستن. چون اطلاعاتی رو که شما برای پیگیری دقیق یک کمپین یا تست نیاز دارین، ارائه میدن. با این وجود، بعضی از پارامترها سفارشی و اختیاری هستن. از طریق بعضی از ابزارها شما میتونین پارامترهایی که شخصاً به اونها نیاز دارین رو ایجاد کنین.

دو پارامتر بعدی اختیاری هستن.

4. محتوا

این نوع کد UTM برای ردیابی انواع خاصی از محتوا که به یک مقصد مشترک از یک Source و Medium اشاره میکنه، استفاده میشه. همونطور که در کد UTM زیر نشون داده شده، اغلب در کمپین‌های PPC یا با دو پیوند مشابه در همون صفحه استفاده میشه.

مثال
utm_content=sidebarlink یا utm_content=headerlink

5. اصطلاحات

کد رهگیری مبتنی بر کلمه کلیدی یا اصطلاح، کلمه کلیدی رو که در تبلیغات PPC پرداخت کردین، مشخص میکنه. اگر شما برای کمپین Google Ads به منظور رتبه بندی کلمه کلیدی “نرم افزار بازاریابی” پرداختی داشته باشین، میتونین کد UTM زیر رو به انتهای لینکی که برای اجرای این تبلیغ به گوگل ارسال میکنین، اضافه کنین.

مثال
utm_term=marketing+software

بهترین قسمت در مورد پیوند UTM اینه که شما میتونین هر ترکیبی رو که دوست دارین از این کدها بسازین. برای ردیابی تمام پیوندهای خودتون، حداقل از Campaign، Source و Medium یا از همه اونها برای کسب اطلاعات فوق العاده از خودتون استفاده کنین.

  • موفقیت بعضی از ابتکارهای بازاریابی رو دنبال کنین
  • تبلیغات کانال‌های اجتماعی خودتون رو با تبلیغ‌هایی که دنبال کننده‌ها برای محتوا شما انجام میدن، مقایسه کنین
  • میزان اثربخشی ترافیک پست مهمان رو اندازه بگیرین
  • محتوای یکسان رو در چندین کانال بازاریابی ردیابی کنین
  • ببینین اکثر افراد کجا روی لینک‌های داخلی شما در یک پست وبلاگ کلیک میکنن

Google Analytics

1. Google’s Campaign Builder رو باز کنین

سه نوع مختلف برچسب ردیابی وجود داره که در گوگل میتونین ایجاد کنین. دو مورد از اونها به شما کمک میکنه تا بازدید از برنامه‌های جدید در بازارهای برنامه ردیابی کنین.

به صفحه پیوند برید و برای دیدن URL Builder روی پیوند کلیک کنین. بعد، سازنده پیوند UTM رو مشاهده میکنین. URL، Campaign، Source و Medium رو در کادرهای مربوطه اضافه کنین.

 

اگر به دنبال کوتاه کردن اون لینک هستین، به ابزاری مثل bit.ly نیاز دارین

4. میزان موفقیت خودتون رو اندازه گیری کنین

اگر قبلاً Google Analytics رو برای سایت تنظیم کردین، گوگل به طور خودکار کمپین‌های ورودی رو ردیابی میکنه. میتونین به بخش مخاطب‌ها، منابع و بعد کمپین‌ها دسترسی پیدا کنین. برای مشاهده Medium و Source روی هر کمپین کلیک کنین.

با این امکانات میتونین در کمترین زمان، کدهای ردیابی سفارشی خودتون رو تنظیم و اجرا کنین. در عرض مدت کوتاه به موارد مورد نیاز خودتون میرسین. چون الان دیگه معیارهای مناسبی رو در اختیار دارین.

Agorapulse

گزینه بعدی برای ایجاد پیوند UTM ، ابزار Agorapulse هست. از اونجایی که ابزاری برای مدیریت شبکه‌های اجتماعی هم هست، ویژگی‌های خاصی برای کاربران شبکه‌های اجتماعی داره. برای شروع، وقتی که دارین پستی رو درست یا به روز میکنین، میتونین پارامترهای UTM سفارشی خودتون رو بنابر نیازتون، اضافه کنین. همینطور میتونین پیوندها رو کوتاه‌تر کنین یا برای صرفه جویی در زمان، از پارامترهای UTM پویا استفاده کنین. هر زمان که به روز رسانی رو انجام میدین که دارای پیوند هست، میتونین ردیابی UTM رو روشن کنین. به سادگی پارامتر مورد نظر خودتون رو اضافه کنین (Source Medium، Campaign). همونطور که قبلاً هم گفتیم، میتونین پارامترهای سفارشی خودتون رو مستقیماً در پنجره به روز رسانی ایجاد کنین.

SEMrush

یکی دیگه از گزینه‌های مناسب برای بازاریابان رسانه‌های اجتماعی، SEMrush هست. این یک ابزار پست و برنامه ریزی رسانه‌های اجتماعی به شمار میاد که دارای ویژگی ساخت لینک UTM هست. شما میتونین از این ابزار برای برنامه ریزی تقویم رسانه‌های اجتماعی خودتون استفاده کنین. همچنین در راستای زمان انتشار و برنامه به روز رسانی ازش کمک بگیرین.

وقتی که یک پیوند رو به یکی از به روز رسانی‌های خودتون اضافه میکنین، UTM رو انتخاب کنین تا بتونین تنظیمات UTM رو بسازین و پارامترها رو اضافه کنین. شما به یک نام Campaign نیاز دارین. اما میتونین Campaign Medium یا Campaign Source رو اضافه کنین. یا اگه دوست دارین، میتونین اجازه بدین ابزار کار خودش رو انجام بده و به طور خودکار منبع پیدا کنه.

بهترین روش‌ها برای برچسب گذاری URL

1. یک قرارداد نامگذاری شده برای UTM خودتون ایجاد کنین

اگه یک کم حوصله کنین و زود جا نزنین، میتونین از سردرگمی‌های زیادی جلوگیری کنین. البته میتونین مطمئن بشین که لینک UTM شما قابل گزارش هم هست.

  1. اول از همه بدونین که در در URLها، Dashها بهتر از Underscoreها، درصدد و علامت به علاوه هستن. الگوریتم گوگل شما رو به خاطر استفاده از اونها جریمه نمیکنه. حتی عملکرد بهتری هم خواهین داشت.
  2. URLهای خودتون رو تمیز، تشریحی، غیر حشو آمیز و خوانا نگه دارین.
  3. در طول کار و استفاده از کمپین‌ها، حروف کوچک رو استفاده کنین. مثلاً دو مورد زیر کاملاً باهم متفاوت هستن.
مثال
utm_source=Linkedin ** utm_source=LinkedIn

تغییر به حروف بزرگ یا هر تغییری مثل اینها، مسئولیت اضافی رو برای به یاد نگهداشتن این قرارداد به همراه داره. پس بهتره با حروف کوچیک کار کنین و اجازه ندین خطای انسانی صورت بگیره.

2. پارامترهای UTM رو در داخل یک Spreadsheet پیگیری کنین

با ثبت سوابق پیوندهای برچسب خورده، مطمئن میشید که تیم بازاریابی شما در همون صفحه باقی میمونه. علاوه بر این یک قرارداد راهنمایی نامگذاری شده ایجاد کنین که دستورالعمل‌های واضحی برای برچسب گذاری پیوندها ارائه بده.

3. این کارها رو بعد از استقرار سیستم UTM انجام بدین

مهم‌ترین جنبه برای کسب و کار، تعداد کلیک و ترافیک ایجاد شده توسط منابع مختلف نیست. درآمد مهم‌ترینه. بنابراین وقتی که از راه خودتون مطلع شدین، داده‌های ردیابی شده خودتون رو به CRM متصل کنین. با این کار یک تصویر واضح از چگونگی تأثیر کانال‌های مختلف بازاریابی آنلاین بر کار خودتون به دست میاد.

پارامترهای UTM پویا

در مطالب قبلی به پارامترهای UTM پویا اشاره کردیم. اینجا توضیحی برای این نوع پارامتر ارائه میکنیم. این یک ویژگی با صرفه جویی بالا در وقت هست. به خصوص برای کسایی که در چندین شبکه اجتماعی یا حساب، فعال هستن. اگر میخواین یک پیوند رو بین حساب‌ها یا شبکه‌های مختلف ردیابی کنین، حالت dynamic رو انتخاب کنین. ابزارها به طور خودکار، شبکه اجتماعی یا پروفایل اجتماعی رو در پارامترهای UTM تغییر میدن. بنابراین نتایج رو به طور دقیق میتونین ردیابی کنین. حتی اگه اونجا 5 مورد یا بیشتر پروفایل اجتماعی به اشتراک بذارین.

 

لینک UTM میتونه ابزار بسیار قدرتمندی برای بازاریابان رسانه‌های اجتماعی باشه. شما فقط باید اونها رو با پتانسیل کامل خودشون استفاده کنین:

  • هر زمان که در شبکه‌های اجتماعی کمپین برگزار میکنین، از پیوند UTM استفاده کنین تا بتونین موفقیت و بازگشت سرمایه خودتون رو به درستی اندازه بگیرین و ردیابی کنین.
  • از پیوند UTM برای آزمایش مداوم استراتژی‌های جدید در رسانه‌های اجتماعی خودتون استفاده کنین، مثلا انواع به روز رسانی از نظر ترافیک، تعامل، و Conversion rate. همچنین بررسی کنین و ببینین که توجه و منابع شما توی کدوم یکی از شبکه‌های اجتماعی و یا پروفایل‌ها متمرکز شده و اینکه کدوم کمپین بهترین عملکرد رو با مخاطبان خاص داره.

Author

مدیریت سایت

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.