انتخاب هاست یکی از مهمترین کارهاییه که شما باید برای راه اندازی سایت تون بعد از طراحی قالب سایت ، انجام بدین! اصلاً میدونین این انتخاب طبق چه معیارهایی صورت میگیره و باید چه چیزهایی رو مد نظر داشت؟
برای توسعه دهندگان، وبلاگ نویسان، صاحبان مشاغل کوچیک و دیگران یادگیری نحوه انتخاب هاست مثل پیدا کردن یه پارتنر صادق است! در واقع سوالی که ذهن اونها رو مشغول کرده اینه که: باید به کدام ارائه دهنده هاستینگ در قلبم اعتماد کنم!؟
این کار اگه درست انجام بشه میتونین یک عمر خوشبختی رو با یه میزبان قابل اعتماد و پویا تجربه کنین که همیشه از طریق تلفن، ایمیل یا هرچیز دیگهای آماده پاسخگویی به سوالات آخر شب یا اول صبح شما هست. اما اگه درباره انتخاب هاستینگ عجله کنین ممکنه گرفتار شرکتی بشین که جز احساس گرفتاری و اخادی چیزی به شما منتقل نکنه و آخرش هم کارتون به طلاق بکشه و باز تنها بمونین!
برای این که بتونین یه هاستینگ مناسب انتخاب کنین بهتره اول با مفهوم هاستینگ و کاربرد اون آشنا بشین و بعد کم کم برین سراغ مراحل دیگه:
هاستینگ یا میزبانی وب چیست؟
هاستینگ یا میزبانی وب که به انگلیسی میشه Web Hosting سرویس ارائه فضای ذخیره سازی برای یه سایت یا اپلیکیشن روی سرور در اینترنت است و وقتی سایت شما روی اینترنت در دسترس قرار گرفت، هرکسی با هر دستگاه متصل به اینترنتی میتونه به شما دسترسی پیدا کنه.
به عبارت دیگه هاست به بخشی از سرور گفته میشه. یعنی یه سرور میتونه به چندتا بخش تقسیم بشه که به هر قسمت از اون هاست گفته میشه! پس یعنی هر بخش از این سرور به عنوان یه هاست از یه سایت میزبانی میکنه!
نحوه کار هاستینگ به چه صورته؟
میزبان وب شرکتی است که خدمات و فناوریهای خودش رو برای میزبانی وبسایت ها در اینترنت اجاره میده. بعد از این که انتخاب هاست رو انجام دادین و سایت شما میزبانی شد، کاربران میتونن با وارد کردن آدرس وبسایت شما در مرورگر وب خودشون به سایت شما دسترسی پیدا کنن. وقتی اونها این کار رو انجام دادن رایانهشون به سروری که سایت شما رو میزبانی میکنه وصل میشه.
سرور به نوبه خود خدماتی رو برای بازدید کنندگان سایت شما در مرورگرشون انجام میده مثلاً پرونده هایی که شما تو حافظه ذخیره کردین رو برای نمایش دادن ارسال میکنه.
نحوه انتخاب هاست مناسب برای میزبانی سایت
قبل از این که به دنبال یه هاستینگ باشین، یک لحظه به چیزی که واقعاً مد نظرتون هست فکر کنین و دنبال شرکتی باشین که نیازهای شما رو برطرف کنه و با علایق و اهدافتون سازگار باشه، مثلاً اگه خیلی خوابتون سبکه دنبال مردی نمیرین که خروپف کنه! میرین؟!! انتخاب هاستینگ هم به همین صورته … باید شرکتی رو انتخاب کنین که با شما سازگاری کافی داشته باشه.
برای انتخاب هاستینگ مناسب گزینههای مختلفی در دسترسه، برای این که بدونین کدوم یکی از اونها برای کسب و کار شما مناسبه باید چندتا سوال از خودتون بپرسین:
- شما روی چه نوع وبسایتی برای هاست شدن برنامه ریزی کردین (وبلاگ، eCommerce، یه سایت جدید و … )؟
- ترافیکی که مد نظرتون هست چقدره؟
- زیرساختهای مورد نیاز برای میزبانی وب سایت شما چقدر باید قوی باشه؟
- اهداف وبسایت تون چیه؟
- چقدر سریع میتونین یه تجارت آنلاین رو گسترش بدین؟
- چقدر کمک احتیاج دارین؟
انتخاب هاست مناسب با توجه به اهداف شما
پاسخهایی که شما به سوالات بالا دادین میتونه مشخص کنه که تا چه اندازه به موارد زیر احتیاج دارین:
- فضای ذخیره سازی Storage
- پهنای باند Bandwidth
- کنترل – آیا مهمه که شما کنترل سرور خودتون رو داشته باشین؟
- هزینه – مقدار هزینهای قراره پرداخت کنین چقدره؟
از کجا بفهمیم برای انتخاب هاستینگ باید سراغ کی بریم؟
برای همکاری با هر شرکتی برای ارائه خدمات میزبانی سایت بهتره ادعاهای اونها تو زمینههای زیر رو مورد بررسی قرار بدین و بعد با دقت و صبر برین سراغ انتخاب هاستینگ مناسب و همکاری با یه شرکت مطمئن:
- در دسترس بودن – Uptime : آیا میتونن حداقل تا 99 درصد تضمین کنن که کارشون رو به موقع و طی دورههای زمانی منظم بدون هیچ ایرادی انجام میدن؟ آیا خبر دارین که محل قرارکیری سرورهاشون کجاست؟
- سالهایی که تو این صنعت بودن: یه راه خیلی خوب برای تعیین اعتبار یه شرکت میزبانی وب اینه که ببینین چندسال تجربه کار دارن.
- مشتریان: برای انتخاب هاستینگ مناسب بهتره به مشتریان اون شرکتی که رفتین سراغش دقت کنین، مثلاً چه تعداد مشتری داره؟ و این که اونها تو چه مکانی هستند؟ یعنی اکثر مشتری های این هاستینگ تو کدوم کشور یا منطقه هستن.
- بررسی و توصیفات آنلاین: با دونستن نظراتی که به صورت آنلاین برای فلان شرکت کامنت شده میتونین به طور مطمئنتری درباره اون شرکت تصمیم بگیرین.
- پشتیبانی: آیا این شرکتی که رفتین سراغش پشتیبانی 24 ساعته توسط پرسنل آموزش دیده بهتون ارائه میده؟
- محصولات مرتبط: سعی کنین شرکتی رو برای میزبانی وبسایت تون انتخاب کنین که سایر محصولات و خدمات مشابه مثل امنیت سایت و خدمات پشتیبانی رو بهتون پیشنهاد بده. این که شما همه این محصولات و خدمات رو از یه شرکت تهیه کنین باعث صرفه جویی خوبی در وقت و هزینهای که قراره صرف کنین میشه.
- ملاحظات امنیتی
- خدمات پشتیبانی
- دسترسی به پنل با موبایل: آیا میتونین با استفاده از تلفن همراه پنل خودتون رو کنترل کنین؟
انواع هاست برای انتخاب هاستینگ مناسب
برای این که بتونیم یه میزبان وب خوب انتخاب کنیم باید با انوع وب هاستینگ آشنایی داشته باشیم که من در زیر چندتای اونها رو برای شما آماده کردم:
هاستینگ مشترک Shared Hosting
اگه یه وبلاگ یا کسب و کار کوچیکی دارین که کارش رو تازه شروع کرده، میزبانی مشترک میتونه یه گزینه خوب برای شما باشه! این آپشن مقرون به صرفهترین گزینهی میزبانی است و برای شروع مناسبه. زیرا فضای سرور به چندتا بخش تقسیم میشه و هر بخش میزبانی یه سایت رو به عهده میگیره.
اکثر مشاغل آنلاین و وبسایت های جدید کارشون رو با انتخاب این نوع هاست شروع میکنن، همینقدر ساده و کاربردی!
البته از طرفی، چون دارین فضا و منابع رو با چندتا وبسایت دیگه تو همون سرور به اشتراک میذارین، اضافه بار یه سایت و افزایش حجم درخواستها ممکنه باعث کندی وبسایت شما هم بشه و یه مشکل بزرگ دیگه برای این نوع هاستینگ اینه که امنیت خیلی تضمین شدهای نداره و نفوذ به یه سایت میتونه راهی برای ایجاد دسترسی به سرور و سایر وبسایت ها باشه. پس بهتره از سرورهای ایمن شده و معتبر استفاده کنین تا امنیت و کارآیی سایت افت نکنه.
هاستینگ ورد پرس WordPress Hosting
اگه یه وبسایت یا وبلاگ وردپرس دارین، توصیه میکنم که یه بسته میزبانی WordPress خریداری کنین چون که این نوع میزبانی به طور خاص برای سایت های ورد پرس تهیه شده. این هاست با قدرت و تنظیمات مشخصی برای میزبانی سایت ورد پرس آمادهست.
چون وبسایت های ورد پرس استفاده زیادی از منابع سرور دارند باید از سرورهایی برای میزبانی شون استفاده بشه که از نظر منابع سخت افزاری قوی باشن. البته یه سری شرکت هاستینگ ، سرورهایی رو برای میزبانی سایت های WP اختصاص دادن که بهشون هاست ورد پرسی گفته میشه ولی طبیعتاً قیمتش از قیمت مورد قبلی بیشتره!
Reseller Hosting – نمایندگی هاست
اگه قراره بزنین تو کسب و کار هاستینگ ، بهتره انتخاب هاست شما به صورت نمایندگی باشه! خب این یعنی چی؟
یعنی حالا که قراره شما هم سایتی برای ارائه خدمات و محصولات هاستینگ داشته باشین، پس بهتره به عنوان نمایندگی همون شرکتی که سایت خودتون رو میزبانی کرده کار کنین! چون این طوری میتونین هاستینگ و خدماتی که از شرکت مادر دریافت کردین رو به بقیه سایت ها اجاره بدین با این روش هاستینگ در برخی نقاط، شما امکان Oversell دارین، یعنی بیشتر از ظرفیتی که دارین هم میتونین بفروشین. این Oversell برای نماینده فروش خیلی امتیاز خوبیه و میتونه تعداد هاست بیشتری رو بفروشه.
میزبانی اختصاصی یا Dedicated Host
سایت های دارای عملکرد بالا به میزبانی اختصاصی نیاز دارن که مستلزم استفاده از کل سرور برای تامین انرژی وبسایت یا برنامههای شماست. همونطور که از اسمش مشخصه، سرورهای اختصاصی آمادهان تا هر نیازی که شما دارین رو برآورده کنند. مشتریان کنترل کاملی بر معماری و تنظیمات این سرور دارن و این امر به این معنیه که میتونن سیستم های امنیتی، سیستم عامل ها، تعادل بار و سایر موارد رو به دلخواه تنظیم کنن.
این نوع رابطه با میزبان اصلاً ارزون قیمت نیست!! با توجه به سخت افزار درجه یک، خدمات مدیریت شده و پشتیبانی شبانه روزی، برنامه های میزبانی اختصاصی یا Dedicated Servers از جمله گرانترین هاستینگ ها هستند. با این حال با انتخاب هاستینگ اختصاصی میتونین از تعدادی ویژگی لوکس مثل مهاجرت خودکار و تهیه پشتیبان، آدرسهای IP اختصاصی و انتخاب سیستم عامل بهره مند بشین.
میزبانی VSP
این نوع هاستینگ رو میتونین به عنوان یه فرم پیشرفتهتر و قویتر از هاستینگ مشترک بدونین! به این صورت که در حالی که سرور توسط ماشینهای مجازی تقسیم میشه و هرکدوم به عنوان یه سرور VPS به طور مستقل کار میکنن، پس شما هنوز هم سرور خودتون رو با سایت های دیگه به اشتراک گذاشتین ولی بخش بیشتری در دسترستونه و تو این حالت کنترل و قدرت بیشتری نسبت به میزبانی اشتراکی دارین، اگه نمیتونین یه هاست اختصاصی تهیه کنین انتخاب هاست VSP هم گزینه خوبی هست!
شما میتونین منابع محاسباتی رو در صورت لزوم حذف یا اضافه کنین در واقع این هاستینگ عین قرار گذاشتن با افراد مختلفه!! مثلاً ممکنه که شما با سرور اصلیتون رابطهای جدی برقرار کردین ولی به این معنی نیست که نمیتونین شخص دیگهای رو در حالت آماده باش برای مواقع اضطراری داشته باشین! (البته از نظر انسانی اصلاً کار درستی نیست حتی بهش فکرم نکنین!!)
میزبانهای VPS مورد علاقه من معمولاً شامل حافظه ذخیره سازی با SSD های سرعت بالا،به همراه سرویسهای مدیریت شده برای آپدیت ها پچهای نرم افزاری هستند! بسته به سطح راحتی شما با جنبه فنی موارد، میتونین دنبال یه cPanel رایگان باشین یا دسترسی کامل به روت Root داشته باشین. همچنین میتونین از میزبان VSP بخواین که خدماتی مثل نظارت، امنیت و شبکه توزیع محتوا CDN رو بهتون ارائه بده.
میزبانی ابری یا Cloud Hosting
در میزبانی ابری یا Cloud Hosting همواره چندتا سرور به صورت شبکه در حال کار کردن هستن. وبسایت شما میتونه از همه منابع سخت افزاری و نرم افزاری این سیستم ها استفاده کنند. یعنی تو این مدل وبسایت محدود به یه سرور با منابع محدود، نخواهد شد و تو شرایطی که احتیاج به استفاده بیشتر از منابع داره، میتونه از سایر سرورهای ابری استفاده کنه! با این روش دیگه سایت شما همیشه در دسترسه و به اصطلاح Uptime اون بسیار بالا خواهد بود. ولی در هاست ابری بک آپ گرفتن و حفظ امنیت به علت پراکندگی داده ها کار دشواریه.
کلام آخر …
وقتی که قراره شرکتی رو به عنوان میزبان وب سایت خودتون انتخاب کنین باید هزینهای که قراره پرداخت بشه رو در مقابل کیفیتی که به شما ارائه میده بذارین، توجه به پشتیبانی و امنیتی که براتون مهیا میکنه خیلی خیلی مهمه و باید هر زمان آماده کمک کردن، پاسخگویی و رفع اشکال باشه.
هاست شما باید بدون توجه به موقعیت و زمان، در کنار شما باشه و بهونههایی مثل زمان استراحت یا ساعت خواب وجود نداشته باشه چون این یه کار خیلی مهم و شبانه روزی هست و یه لحظه غفلت میتونه کسب و کار شما رو از بین ببره.
اگه حس کردین بین دوتا میزبان خواستگار گیر افتادین، بهتره به خوبی بررسی کنین و هردو رو تو کفه یه ترازو قرار بدین و ببینین کدوم یکی ارزش بیشتری داره و بهتر میتونه نیازها و خواستههای شما رو برآورده کنه.
امیدوارم که با این مقاله تونسته باشم نحوه انتخاب هاست مناسب برای سایت تون رو بهتون آموزش داده باشم، اگه سوالی در رابطه با شرکتهای ارائه دهنده هاست و یا هر چیزی مربوط به میزبانی وبسایت دارین، میتونین از طریق کامنتها با من در ارتباط باشین و سوالتون رو بپرسین.