مقالات آموزشی

طرح بدل فیلترینگ اینستاگرام چیست؟ + فیلترینگ پنهان

مفید بود؟

طرح بدل فیلترینگ اینستاگرام به نظر می‌رسه از اون بحث‌های جنجالی اخیر باشه. در این مقاله به این مورد می‌پردازیم و اطلاعاتی کلی در مورد طرح بدل فیلترینگ اینستا به شما میدیم. اول از همه به این تیتر خبری در روزنامه همشهری بپردازیم. «از زمانی که فیلترینگ تلگرام با وجود مخالفت‌های دولت به حکم قضایی کلید خورد، تلاش برای فیلتر کردن اینستا به عنوان تنها شبکه اجتماعی مشهور و جهانی در کشور، شروع شد.» در حال حاضر به نظر می‌رسه با نزدیک شدن به انتخابات 1400 فشارها برای فیلتر کردن اینستا البته با روش‌های کم هزینه‌تر، بیشتر شده. این تلاش‌ها کاملاً جدیه! بذارین با مثالی این مسائله رو برای شما روشن کنم: چندی پیش فیلمی از نوجوانی 14 ساله در اینستا منتشر شد. بعد از اون، وزیر ارتباطاات خبر داد که فشارها از سمت اتاق فکر برای فیلتر کردن اینستاگرام بیشتر شده. به تازگی هم انتشار فیلم اذیت و آزار یک کودک معلول در اینستا باعث شد تا خصومت با این رسانه اجتماعی اوج بگیره و بحث فیلترینگ اینستا دوباره دلیلی برای اینکه سر زبونها بیفته پیدا کنه. اما واقعیت اینه که فیلتر کردن شبکه گسترده‌ای مانند اینستاگرام می‌تونه به ضرر خیلی از مشاغل مجازی تموم بشه. اما سوال شما همچنان مطرح هست. طرح بدل فیلترینگ اینستا چیه؟ در ادامه با ما باشین تا براتون توضیح بدیم.

آیا اینستاگرام فیلتر می‌شه؟

آیا بالاخره فیلترینگ اینستاگرام اتفاق می‌افته؟ با توجه به آخرین سخنرانی‌های حجت الاسلام قمی ، احتمال فیلترینگ اینستاگرام روز به روز بیشتر می‌شه. یادتون نره که بعد از انتخابات مجلس شورای اسلامی سال 1388، فیسبوک و توییتر فیلتر شدن و ما از دو پلتفرم جهانی دیگه محروم موندیم. یه روش ارزون برای فیلتر کردن این پلتفرم محبوب، طرح بدل فیلترینگ اینستاگرام هست. حالا یه سوال دیگه ممکن برای شما پیش بیاد. این که چرا می‌خوان اینستاگرام رو فیلتر کنن؟ با توجه به آخرین سخنرانی‌های صاحب نظران، اینستاگرام یه پلتفرم برای اشتراک تصاویر و عکس‌ها و کلیپ‌های کوتاه و بلند آمریکایی هست. 60 الی 70% پهنای باند اینترنت ایران به این شبکه اجتماعی محبوب اختصاص داده می‌شه. همچنین، این پلتفرم فضای مناسب برای 33% از جرایم سایبری رو هم فراهم کرده. یکی دیگه از دلایل مهم صاحب نظران این است که اینستاگرام بستری مطلوب برای قمار و سایر کارهای غیر اخلاقی رو برای مردم فراهم می‌کنه. طرح بدل فیلترینگ اینستا بهترین گزینه در این شرایط است.

 

لازم به ذکر هست که بسیاری از نمایندگان به این موضوع واکنش نشان داده و رای منفی خود را اعلام کردن. دلایل اونها کاملاً واضح و شفاف هست. این واقعیت که اینستاگرام بستر مناسبی برای ایجاد کسب و کارهای کوچک و مجازی شده، از هیچ کس پوشیده نیست. بنابراین طرح بدل فیلترینگ اینستا و یا فیلتر کردن اینستا می‌تونه به خیلی از مشاغل ریز و درشت صدمه جدی‌ وارد کنه، به خصوص در این ایام کرونایی. همچنین، بستن اینستاگرام باعث نقض حقوق آزادی بیان و سست شدن بسیاری از باورها و عقاید جوانان می‌شه. افرادی که موافق این طرح جنجال برانگیز بودن هم دلایل خود رو داشتن. دلایلی از قبیل این که این پلتفرم محبوب جهانی در تضاد با فرهنگ کشور ما هست. و اینکه معتقد هستن که در خیلی از موارد اینستاگرام و تاثیر بدی که بر ذهن مردم داره باعث از هم پاشیدن خانواده‌ها می‌شه.

طرح بدل برای فیلترینگ اینستاگرام چیه؟

گروه خاصی در کشور تلاش دارن که با محدود کردن پهنای باند پلتفرم‌های خارجی، دسترسی کاربران به اینستاگرام رو سخت کنن. به نظر می‌رسه به جای فیلتر کردن اینستاگرام، روش‌های دیگه‌ای مد نظرشونه. اخیراً مجتبی رضا خواه، نمایند تهران، در گفتگو با رادیو اعلام کرده باید در کشور، پهنای باند برای پلتفرم‌های خارجی محدود بشه. این یعنی یه بار دیگه از یه پلتفرم محبوب جهانی محروم می‌شیم. کم هزینه‌ترین روش هم طرح بدل فیلترینگ اینستاگرام هست. در ادامه او اضافه کرده که اگه قرار هست ما قبل از این که شبکه ملی اطلاعات راه بیفته، اقدام جدی‌ انجام بدیم، لازمه‌ این اقدام این هست که پهنای باند رو برای شبکه‌های اجتماعی خارجی محدود کنیم. نماینده تهران همینطور اضافه کرده که متاسفانه این اراده تا حالا وجود نداشته. همشهری در ادامه این صحبت‌های جنجالی در مورد طرح بدل فیلترینگ اینستا نوشته: به این خاطر که هیچ شبکه اجتماعی خارجی و محبوبی به جز اینستاگرام در کشور ما از تیغ فیلترینگ جان سالم به در نبرده، و ما فقط اینستا رو داریم که فیلتر نشده، میشه فهمید که همه بحث‌های کنونی در موردشبکه های اجتماعی در حقیقت در مورد اینستاگرام هست. هر چند باید به این نکته توجه کرد که واتساپ هم جزء پیام رسان‌هایی است که گاهی نمایندگان، اون رو جزء شبکه‌های اجتماعی به حساب میارن.

 

طبق آمارگیری‌های اخیر نشون داده شده که حداقل 25 میلیون ایرانی عضو اینستاگرام هستند. این شبکه مورد استفاده بسیاری از کسب و کارهای کوچک، به خصوص در دوران کرونا بوده است. افزایش فالوئر و افزایش لایک هر پست تبدیل به یه مشغله فکری برای خیلی از ما شده. الان تقریباً همه به دنبال راهی برای سر در آوردن از الگوریتم اینستا هستند. باید بدونین که تناوب پست‌ها به افزایش بازدیدکنندگان شما کمک می‌کنه. با همه این تفاسیر به تازگی محمد صالح جوکار، نماینده یزد هم در این خصوص بیان کرده است که: این موضوع که تلگرام فیلتر می‌شود اما اینستاگرام باز می‌ماند، کاملاً اشتباه است. این چه طرز فیلتر کردن است که یکی باز و دیگری بسته است؟

اسم مستعار

به نظر می‌رسه نارضایتی مردم از کیفیت اینترنت و بسته بودن اکثر پلتفرم‌های مورد نیازشون اونقدر جدی بوده که دیگه خیلی از صاحب نظران گزینه فیلترینگ مطلق رو روی میز ندارن. اونها دنبال راه حل‌های جایگزین مانند طرح بدل فیلترینگ اینستاگرام هستند. هنوز هم به دنبال جوابی برای سوال خود هستین؟

پرسش
طرح بدل فیلترینگ اینستاگرام چیه؟

در حقیقت طرح بدل فیلترینگ اینستا ، کاهش پهنای باند شبکه‌های اجتماعی خارجی هست. این مسئله باعث می‌شه که دسترسی کاربران به این پلتفرم‌ها اونقدر کند بشه که مردم قید استفاده از پلتفرم خارجی رو بزنن. خب باید بگیم که راه حل هوشمندانه و مقرون به صرفه‌ای است. محمد مهاجری فعال سیاسی اصولگرا توییتی در این خصوص نوشته: محدودیت پهنای باند برای پلتفرم‌های خارجی در حقیقت اسم مستعار فیلترینگ است. فیلتر کردن شرافتمندانه‌تر از این است که مردم را با کاهش شدید سرعت، زیر فشار قرار بدین و عصبی کنین. در مقطع‌های مختلف در سال‌های اخیر گروهی تلاش کردن که فیلترینگ اینستاگرام رو گردن وزارت ارتباطات بندازن. این موضوع به قدری جدی محسوب می‌شه که وزیر ارتباطات بارها در برنامه‌های مختلف تلویزیونی اعلام کرده که فیلتر کردن در کشور ما مثل قضیه تلگرام یا به حکم قضایی یا با تصمیم کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه انجام میشه. همچنین، اون در مصاحبه اخیرش اضافه کرده که بعضی از افراد در کشور ما اعتقاد راسخ به بستن تمام پلتفرم‌های خارجی دارند که واقعیتی غیر قابل انکار است. خود او بارها فیلتر کردن تلگرام رو مورد نقد قرار داده. بنابراین طرح بدل فیلترینگ اینستا احتمال به دست وزیر ارتباطات انجام نمی‌شه. قابل توجه هست که بدونین آقای وزیر اخیراً در راستای انتقاد به فیلترینگ بیان کرده که: زمانی که پلتفرمی رو که مورد استفاده حجم زیادی از مردم بوده، به خاطر یه مشکل ببندین. طبیعیه که کاربران با این مسئله مقابله می‌کنند و به دنبال فیلتر شکن می‌رن. با این کار شما، مقررات درست در این زمینه هم زیر پا گذاشته می‌شه.

ناکام ماندن فیلترینگ پنهان

پیش از راهکار طرح بدل فیلترینگ اینستاگرام راهکار دیگه‌ای برای فیلتر کردن اینستا صورت گرفت که با مداخله وزیر ارتباطات منتفی شد. قابل توجه که دو اپراتور مطرح کشور چند ماه قبل طی حرکتی که با نام تبانی از اون یاد میشه، بسته‌های اینترنتی رو به شدت گرون کردن اما با پیگیری حدود یک ماهه، وزارت ارتباطات سرانجام قیمت بسته‌های اینترنتی را کاهش داد و در نهایت بسته‌های مقرون به صرفه و طولانی مدت قابل خریداری شدند. این هم تلاش دیگری برای طرح بدل فیلترینگ اینستا که با ناکامی مواجه شد. مدت کوتاهی بعد، مقام‌هایی از جناح‌های خاص به تلاش دولت برای کاهش قیمت اینترنت موبایل اعتراض و انتقاد کردن. این موضوع دور از چشم کاربران نموند. افراد صاحب مقام در این جناح‌ها اکنون در مصاحبه‌های اخیر خود بیان کردن که تلاش کردن تا به نفع طرح بدل فیلترینگ پلتفرم‌های خارجی، قیمت اینترنت رو گرون کنن اما دولت بسیار قاطع جلوی این مورد رو گرفته. در نهایت نتیجه می‌گیریم که گرون کردن بسته‌های اینترنتی در تابستون 1399 از سمت اپراتورها نه برای مسائل مالی و فشار اقتصادی بلکه در تلاش برای فیلترینگی پنهان بوده. این مسئله با کم کردن دسترسی مردم به اینترنت و ایجاد فشار اقتصادی برای اونها صورت می‌گیره.

نتیجه

در نهایت باید بگیم که تلاش‌ها برای طرح بدل فیلترینگ اینستاگرام ادامه داره و افراد صاحب مقام احتمالا دست از تلاش بر نمی‌دارن. فعلاً دولت و یا شاید وزیر ارتباطات جلوی این قبیل اقدامات رو می‌گیره. اما سوالی که ذهن همه رو درگیر می‌کنه این هست که این مسئله تا کجا قابل کنترل هست؟ بالاخره اینستاگرام هم به سمت عاقبت فیلترینگ فیسبوک و سایر پلتفرم‌های محبوب حرکت می‌کنه یا نه؟ آیا ما یه بار دیگه از یک پلتفرم محبوب جهانی محروم می‌شیم؟ ضربه احتمالی به کسب و کارها چی می‌شه؟ طرح بدل فیلترینگ اینستا موفقیت آمیز خواهد بود؟ در آپدیت‌های بعدی مقاله با ما همراه باشین.

Author

مدیریت سایت

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.