قوانین خرید اینترنتی با خرید در دنیای واقعی تفاوت چندانی نداره. هر دو یه سری مزایا و معایب ذاتی دارن. در دنیای فیزیکی شما میتونین گوجه فرنگی یا هر چیز دیگهای رو دست بذارین و لمسش کنین اما در فضای مجازی این گونه نیست. فضای مجازی راحتی خرید 24 ساعته و دسترسی جهانی به انواع کالاها رو فراهم میکنه. در هر دو دنیا چه واقعی و چه مجازی، بازگشت بدون دردسر خواهد بود و سفارشات به تاخیر میافتن بنابراین رسانهای رو انتخاب کنین که برای شما مناسب باشه اما اگه آنلاین خرید میکنین، هوشمندانه خرید کنین. در این مقاله قصد داریم قوانین خرید آنلاین و قوانین خرید اینترنتی در ایران رو با هم مرور کنیم. بهتره در مورد قانون جرایم رایانهای هم اطلاعاتی داشته باشین. تاثیر کرونا بر کسب و کار آنلاین هم در نظر داشته باشین. بد نیست در این ایام کرونایی اطلاعاتی داشته باشین.
10 قانون برتر برای خرید از آنلاین شاپ
در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که قوانین خرید اینترنتی به چه صورت هست و 10 تا از قوانین خرید آنلاین رو با هم مرور کنیم. پس با ما همراه باشین:
از نهادهای شناخته شده خرید کنین!
اگه حواستون رو جمع کنین میتونین ارزشهای یه آنلاین شاپ رو متوجه بشین. به جای این که به اینترنت به چشم دریایی از نهادهای رقیب غیر مرتبط نگاه کنین، خرده فروشان رو به سه زیر مجموعه تقسیم کرده و هر کدوم رو با یه استراتژی متفاوت بنگرید.
گروه اول خرده فروشان فیزیکی با یه نام تجاری هستن، اونها شرکتهای آفلاین شناخته شدهای هستن که به صورت آنلاین فروشگاهی رو راه اندازی کردن. در اینجا مزیت اینه که اگه مشکلی دارین، همیشه میتونین یه فرد حقیقی و حقوقی رو ردیابی کنین. در بدترین حالت میتونین حضوری به فروشگاه برین و در اونجا مشکل خودتون رو رفع کنین.
زیر مجموعه دوم فروشگاههای آنلاین، فروشگاههای اینترنتی هستن. تا الان بسیاری از این مغازهها اسم و رسمی برای خودشون بهم زدن. میتونین در این مورد مقالات رو بخونین (فروشگاههای اینترنتی) یا از دوستان خودتون بپرسین.
نوبت به آخرین دسته فروشگاهها (مطمئناً کمترین دسته فروشگاهها) میرسه، فروشگاههای اینترنتی فعالیت مادر یا پاپ آنلاین! این فروشگاههای کوچیک سایبری اقلام غیر معمول یا اونهایی که خیلی کم یاب هستن رو دارن؛ این دلیل بسیاری خوبی برای خرید از چنین شبکههایی هست. قوانین خرید اینترنتی بسیار ساده هست، کافیه کمی اطلاعات در مورد قوانین خرید آنلاین داشته باشین.
استانداردهای خودتون رو تعیین کنین
این مسئله رو به عنوان یه قاعده در نظر بگیرین، قبل از این که فکر خرید در هر فروشگاه اینترنتی رو داشته باشین به دنبال شماره یا آدرس ایمیل در وب سایت اونها باشین. اگه نتونین به راحتی این اطلاعات رو پیدا کنین، ادامه میدین یا نه؟ براتون مهم هست که یه خرده فروش شناخته شده باشه یا یه فروشنده آماتور؟ این مسئله رو هم همیشه در خاطر خود داشته باشین که قوانین، ساخته شدن تا شکسته بشن.
پس قبل از هر گونه خریدی، استاندارهای خودتون رو تعیین کنین. تصمیم بگیرین که در خرید آنلاین چه ریسکی میتونین انجام بدین و چه خطراتی رو میتونین به جون بخرین؟ اگه در یه وب سایت ناشناخته هدیهای مناسب و یا کادویی غیر معمول پیدا کردین، از اون سایت خرید میکنین یا نه؟ این دسته از سوالات رو قبل از خرید آنلاین از خود بپرسین تا سطح استانداردهای شما مشخص بشه. دومین و یکی از مهمترین قوانین خرید اینترنتی ، تعیین سطح استانداردهای شما هست. برای مرور این لیست قوانین خرید آنلاین در ادامه با ما باشین.
از سایتهای امن خرید کنین
یکی از مهمترین قوانین خرید آنلاین همین مسئله هست. سایتهای امن رمز گذاری شده یا برای جلوگیری از دیدن اطلاعات توسط شخص ثالث طراحی شدن. رمز گذاری اطلاعات یا رمز گذاری دادههایی رو که منتقل میشه رو مخلوط میکنه. SSL (لایه سوکتهای امن) پروتکل استانداردی برای رمز گذاری دادهها و احراز هویت کاربران هست. سوالی که در این بخش میتونه برای شما ایجاد بشه اینه:
در جواب به این سوال احتمالی شما باید بگیم که بسیاری از سایتهای امن دارای S پس از http در آدرس URL خود هستن. برخی از اونها دارای پنجرههای بازشو هستن که به شما اطلاع میدن که از یه سایت ایمن وارد یا خارج بشین. برخی دیگه از سایتها برای تایید ایمن بودن سایت، آیکون خاصی دارن. در این مورد از قوانین خرید اینترنتی بسیار هشیار باشین.
با کارت اعتباری پرداخت کنین
در قوانین خرید آنلاین این مورد رو همیشه به خاطر بسپارین. استفاده از کارت اعتباری همچنان ایمنترین روش خرید آنلاین کالا محسوب میشه. توجه داشته باشین که احتمال سرقت شماره کارت اعتباری به صورت آنلاین کمتر از وقتیه که کسی برای گرفتن رسید کالایی از کنار سبد شما رد میشه یا از پشت سر شما به پیشخوان و صندوق نگاه میکنه. همچنین رد کردن اتهاماتی که متعلق به شما نیست یا غیر منطقی به نظر میرسه، تقریباً بدون دردسر هست.
اگه رتبه بندی اعتباری خوبی داشته باشین، اکثر شرکتهای کارت اعتباری سعی میکنن اختلافات رو در سریعترین زمان ممکن حل کنن.
از فروشنده سوال کنین!
باید سوالاتی رو از خرده فروش در خصوص مصرف کننده و حقوق اون بپرسین! از جمله قابل تاملترین قوانین خرید اینترنتی همین هست. باید سوالاتی رو در نظر داشته باشین؛ مثلا: شرایط بازگشت محصول شما به چه صورت هست؟ گزینههای حمل و نقل برای مشتری چه چیزهایی هستن؟ آیا امکان تعویض یا برگردوندن کالا هست؟
اگه دقت کنین، متوجه میشین که یه فرم پرداختن به اطلاعات مورد نیاز، بیشتر از فرم مالیات باعث میشه مصرف کننده در خرید خودش تجدید نظر کنه. به طور کلی فاش کردن هر چند کم، اطلاعات شخصی، سیاست خوبی برای فروش هست. این مسئله در خیلی از آنلاین شاپها دیده میشه. در فرمهای اینترنتی یه سری اطلاعات مرسوم و معمول از شما میخوان؛ اصلاً دلیلی نداره اطلاعات شخصی خود رو در اختیار خرده فروشان بذارین. در این مورد آگاهانه عمل کنین. اگه فرم یا عملکرد سایتی در این مورد برای شما سوال بر انگیز بود، زمان خودتون رو صرف مطالعه سیاست حفظ حریم خصوصی اون کنین تا نحوه استفاده شرکت از اطلاعات جمع آوری شده برای شما مشخص بشه. این مورد از قوانین خرید آنلاین برای حفظ امنیت و اطلاعات شخصی شما بسیار مهم هست؛ سرسری از اون نگذرین.
ایمیلهای متفرقه رو باز نکنین
در نظر داشته باشین، بیشتر کلاهبرداریهای خرید و ویروسها از طریق پست یا ایمیل به دست شما میرسن. اگه با فرستنده آشنا نیستین، بهتره اصلاً ایمیل رو باز نکنین. برای جلوگیری از ایمیلهای ناخواسته آینده، ایمیل اسپم و کلاهبرداریهای احتمالی، مطمئن بشین که متن رو قبل از سفارش با دقت در قسمتهای پرداخت میخونین. برخی از شرکتها به طور خودکار کادری رو علامت گذاری کردن که نشون دهنده تمایل شما برای دریافت نامههای پستی (ایمیل) در آینده هست. تا زمانی که اطمینان ندارین که این ایمیل یا نامه پستی رو میخواین، علامت رو باکس رو بردارین. این مورد از قوانین خرید اینترنتی یا قوانین خرید آنلاین برای حفظ شما از کلاهبرداری احتمالی بسیار مهم هست.
به دنبال مهر تایید باشین!
تایید آنلاین نشون میده که یه شرکت برخی از شیوهها و استاندارهای تجاری رو حفظ میکنه. برای مثال bbbonline.org بازوی آنلاین، Better Business Bureau، دارای مهر و موم قابل اطمینان هست که نشون میده این تجارت معیارهای BBB رو برای حقیقت در تبلیغات و شیوههای خوب خدمات به مشتری داشته. bbbonline.org همچنین یه مهر راز حریم خصوصی صادر میکنه که نشون میده یه شرکت در پشت بیانیه حریم خصوصی خود ایستاده.
Truste.com یه سازمان غیر انتفاعی هست که اعتماد مصرف کننده رو به اینترنت ارتقاء میده و مهر تایید هم داره. این سایت در حقیقت به وضوح نشون میده که چه اطلاعاتی جمع آوری میشه و چگونه از اطلاعات استفاده میشه. در کل این مثالها رو برای شفاف سازی بیشتر با شما در میون گذاشتیم. تایید یه آنلاین شاپ از قوانین خرید آنلاین محسوب میشه که غیر قابل چشم پوشی هست.
نحوه شکایت کردن رو بدونین!
همیشه بهتره که بدونین نگرانیهای خودتون رو مستقیماً با خرده فروش حل کنین. اما اگه سریعاً به جایی نرسیدین، میتونین برای سایتهای خارجی شکایتی رو در سایتهای معرفی شده در قسمت بالا ثبت کنین.
برای سایتهای ایرانی هم قسمتی برای ثبت شکایات شما وجود داره. سایتهای معرفی شده در قسمت بالا رسیدگی به شکایات مربوط به موضوعاتی مانند تبلیغات گمراه کننده، عدم تحویل کالا و خدمات، مشکلات اعتباری یا صورت حساب رو انجام میده. آژانس به شکایات مربوط به شیوهی استخدام و تبعیض رسیدگی نمیکنه. اگه این شرکت دارای نشان اعتماد باشه و یه مسئله حریم خصوصی رو نقض کرده باشه، میتونین شکایت ناظر رو در سایت تراست بالا ثبت کنین.
سایت Truste اختلافات بین مصرف کننده و شرکت رو تعدیل میکنه و مسائل حل نشده رو به آژانسهای اجرای قانون مناسب گزارش میکنه. قوانین خرید اینترنتی مزایایی از این دسته هم داره. اختلافات جدی مانند ادعاهای کیفری، باید به اداره حمایت از حقوق مصرف کننده در کمسیون تجارت گزارش بشه. برای موارد کلاهبرداری احتمالی از طریق نامه، به خدمات بازرسی پست کشور خود میتونین اطلاع بدین. کم کم به پایان لیست قوانین خرید آنلاین نزدیک میشیم. با ما باشین!
نسبت به حقوق خود آگاهی داشته باشین!
علاوه بر نامه، ایمیل و تلفن، قانون سفارش نامه تلفنی یا تلفنی کمسیون تجارت فدرال در مورد سفارشات از طریق کامپیوتر یا نمابر اعمال میشه. این حکم ایجاب میکنه که شرکت در مدت زمانی که در تبلیغات خود قید شده، سفارشی رو ارسال کنه. اگه شرکت تحت هیچ حالتی زمان تحویل سفارش رو قید نکرده باشه؛ کالاها باید ظرف 30 روز بعد از دریافت سفارش شما ارسال بشن. استثناهای این قانون شامل اشتراک مجله، سفارش COD و تحویل بذر و گیاهان در حال رشد هست. به هر جهت یکی از مهمترین قوانین خرید اینترنتی این مسئله هست که نسبت به حقوق خودتون در این زمینه آگاهی کامل داشته باشین تا بتونین تجربه خریدی خوب رو داشته باشین. قوانین خرید آنلاین ساده و قابل فهم هست کافیه در مورد اون بیشتر بخونین.
در مورد ایمنی محصول اطلاعات کسب کنین
با فراخوان محصولات در وب سایت کمسیون ایمنی کالاهای مصرفی همراه باشین. یه موتور جستجوی تعاملی به شما امکان میده تا مصرف کنندگان فراخوانها رو بر اساس ماه، شرکت و نوع محصول یا توضیحات جستجو کنن. این مورد آخرین مورد از قوانین خرید آنلاین بود. در ادامه با قوانین خرید اینترنتی در ایران با ما همراه باشین.
تجارت الکترونیکی در ایران
دسترسی به آمار نفوذ اینترنت در ایران به طرز شگفت آوری غیر قابل اعتماد هست. این ارقام بین 40 تا 70% متغیر هست با این حال آمار رسمی اعلام میکنه که میزان نفوذ حدود 85% هست؛ رقمی که بسیار مورد بحث هست. تصور میشه که نرخ واقعی در حدود 45% باشه. کیفیت اینترنت پایین و قیمتها بالا هست. بخشی از این امر به دلیل انحصار پهنای باند در کشور توسط شرکت زیر ساخت ارتباطات دولت هست. علاوه بر این، تقضای پهنای باند تا حد زیادی بیش از میزان دسترسی هست. ضریب نفوذ تلفن همراه در این کشور 126% هست و 40 میلیون کاربر تلفن هوشمند دارن که یکی از بالاترین نرخها در منطقه هست. یه شبکه 3G که به راحتی قابل دسترسی هست سرعت نفوذ گسترده اینترنت رو تسریع کرده. به همین دلیل بیشتر افراد در ابتدا اینترنت رو از طریق تلفن هوشمند خود تجربه میکنن. قوانین خرید اینترنتی در ایران تقریباً مشابه با همین لیستی هست که نام بردیم؛ فقط باید اطلاعات کافی در مورد تجارت الکترونیکی و اینترنت در این کشور رو داشته باشین.
در این مقاله سعی کردیم در مورد قوانین خرید اینترنتی و قوانین خرید اینترنتی در ایران به شما اطلاعاتی رو ارائه بدیم. سوالات و نظرات خود در این زمینه رو با ما در میون بذارین.