مقالات آموزشی

اهمیت پیوند یکتا در وردپرس – permalink چیه و چه نقشی داره؟

مفید بود؟

پیوند یکتا ، پیوندیه که برای دسترسی به قسمت خاصی از مطالب در سایت شما استفاده میشه. پیوند یکتا برای صفحات بایگانی، صفحات ایستا و هر محتوایی در سایت شما که به URL خاص خودش نیاز داره نیز استفاده میشه. در این مقاله ما به نشون میدیم که اهمیت پیوند یکتا در وردپرس چی هست، پیوندهای یکتا چگونه کار میکنن، چگونه بهینه سازی و پیکربندی سایت شما رو با استفاده از چندتا کد انجام میدن.

پیوندهای یکتا وردپرس، در مجموعه قوانین و کد رسمی وردپرس اینگونه تعریف شدن: URL های دائمی و یکتا برای پست‌های وبلاگ شما و همچنین دسته‌ها و قسمت‌های دیگری از وبلاگ. یعنی هر صفحه در سایت شما از جمله صفحات بایگانی، صفحات ایستا، پست‌ها، سایر صفحات مثل صفحه 404، پیوندهای یکتا مخصوص به خودشون رو دارن. برای مثال، صفحه اصلی شما یا همون home page در yoursite.com قرار داره، در حالی که وبلاگ شما در yoursite.com/blog قرار گرفته. حتی هر کدوم از پست‌های شما پیوند یکتا و منحصر به فردی دارن. زیبایی این الگو در اینه که فقط باید از یک کد استفاده کنین تا پیوند به هر پستی رو در سایت خودتون بارگیری کنین و لازم نیست برای هر پیوندی کدگذاری انجام بدین.

 

در قسمت‌های بالا پیوند یکتا رو توضیح دادیم و توی این مقاله قراره به اهمیت لینک یکتا در وردپرس بپردازیم. اما بهتره قبل از شروع بحث خودمون، یه توضیح کوتاهی هم درباره slug داشته باشیم:

اسلاگ قسمت نهایی از یک پیوند یکتا و برای هر پست جداگونه است. در واقع اسلاگ به طور خودکار براساس عنوان یک پست برای شما ایجاد میشه و اگر بخواین، به طور دستی هم میتونین اونو تعیین کنین.

در یک وب سایت ایستا، یک URL، منبع رو با نام و مسیر راهنمای خودش مشخص میکنه. برای داشتن نشانی اینترنتی خوب و ساختار یافته، ما فقط به یک سیستم فایل با ساختار خوب و منابع خوب نیاز داریم. اما وقتی وب سایت پویا هست، ما برای مدیریت وب سایت ها با استفاده از CMS=Content Management System یا سامانه مدیریت محتوا مبتنی به بانک اطلاعاتی عادت داریم. به این معنی که URL ها شامل پارامترهایی هستن که مقادیر اونها باعث میشه پرس و جو در برابر پایگاه داده اجرا بشه. URL باید به یک پیوند یکتا معنی‌دار تر و دوست داشتنی تر برای سئو تبدیل بشن. نحوه تبدیل این URL ها به پیوندهای یکتای بهینه بستگی به سرور وب شما داره.

اما نگران نباشین در بیشتر مواقع نیازی به پیکربندی سرور وب به صورت خط به خط نیست چون وردپرس این کار رو برای شما انجام میده.

به عنوان یک کاربر ادمین، میتونین قوانین بازنویسی شده و سفارشی رو به راحتی از پنل مدیریت تنظیم کنین. کاربران پیشرفته‌تر و توسعه دهندگان میتونن به یه پله بالاتر دست پیدا کنن و پیوند یکتا رو بهینه‌تر کنن و همه اینها رو مدیون رابط های برنامه نویسی برنامه‌ها هستن.

نمای کلی از queryهای وردپرس

وردپرس با هدف خاص ساختن کوئری، اجرای اون و ذخیره کردن نتایج از پایگاه داده وردپرس، دسته و رده بندی‌ WP_Query رو فراهم کرده که به دلیل وجود این دسته بندی، نیازی نیست نگران کوئری باشیم. چون WP_Query به طور خودکار مجموعه درخواست‌ها رو کنترل میکنه و با اونها کوئری میسازه و اجرا میکنه. پارامترهای کوئری به اسم کوئری‌های متغیر هستن و به سه گروه تقسیم میشن:

  1. Public Query Vars
  2. Private Query Variables
  3. Custom Query Variables

استفاده از این نوع پیوند برای سایت وردپرس شما دو تا مزیت داره:

  1. SEO: موتورهای جستجو از URL شما به عنوان نشانه ای از پست شما استفاده میکنن. اگر محتوای پیوند یکتا مربوط به محتوای پست شما باشه، این امر به موتورهای جستجو کمک میکنه تا موضوع پست شما رو تعیین کنن و ادعایی درباره محتوا پست شما داشته باشن.
  2. (User Experience(UX: برای تجربه کاربر، پیوند یکتا زیبا بهتره، چون برای کاربران به خاطر سپردن لینک راحت‌تر میشه.

به مرور هرچی جلوتر بریم بیشتر متوجه اهمیت پیوند یکتا در وردپرس میشید.

اسلاگ پست، آخرین بخش از URL برای یک پست است. اگر شما تنظیمات پیوند یکتا وردپرس رو به گونه‌ای تنظیم کرده باشین که از اسم پست استفاده بشه، اسلاگ برای یه پستی با عنوان “how to create pretty permalinks” به طور خودکار به این شکل درمیاد: “/yoursite.com/how-to-create-pretty-permalinks”.

این یک slug مناسبه، چون به کاربران و موتورهای جستجو میگه که این پست درباره چی هست و ممکنه شامل کلید واژه شما pretty permalinks باشه. اسلاگ باید به حد کافی طولانی باشه تا کلمات کلیدی مورد نظر ما رو شامل بشه و از طرفی اونقدری کوتاه باشه تا برای کاربران به یادموندنی باشه. پس میشه pretty-permalinks رو نوشت.

اما از طرفی اگر شما چندین پست با این موضوع دارین، میتونین اونها رو به این صورت جایگزین کنید: create-pretty-permalinks. حتی برای بهینه سازی از نظر سئو میتونین کلمه WordPress رو اضافه کنید: create-wordpress-pretty-permalinks. البته نتیجه جستجو هم نباید اونقدری طولانی باشه که یه قسمت از اون قابل خوندن نباشه.

 

مطابق با یک پست در سال 1999 از Jacob Nielsen، یک وب سایت کاربردی مستلزم:

  • نام دامنه ای که به راحتی قابل یادآوری و قابل تلفظ باشه.
  • URL های کوتاه استفاده بشه.
  • URL هایی استفاده بشن که به راحتی قابل تایپ کردن باشن.
  • URL هایی استفاده بشن که به کاربران کمک کننه تا ساختار سایت رو تصور کنن.
  • URL هایی که مدام تغییر نمیکنن.

URL ها هرگز نباید تغییر پیدا کنن، چون میتونن از طریق راه‌های مختلفی ذخیره و به اشتراک گذاشته بشن. به همین دلیله که کنار اسم پیوند از کلمه یکتا استفاده میشه و اهمیت پیوند یکتا در وردپرس هم بالا است. علاوه بر این، معنای شهودی URL برای کاربر غیرمتخصص باید به وضوح روشن باشه. اگرچه پیوند یکتا یه پست، بعد از این که منتشر شد هم قابل تغییره ولی زیاد راه خوبی نیست. به این علت که پیوند یکتا شاید قبل از تغییر به اشتراک گذاشته شده باشه.

اهمیت پیوند یکتا در وردپرس زیاده و ما باید به تنظیمات اون هم آشنا باشیم. توی وردپرس از چند راه میتونید این کار رو انجام بدین:

  • شما میتونین صفحه تنظیمات پیوند یکتا رو تغییر بدین و pretty permalinks رو فعال کنین. کاری که به محض تنظیم وب سایت باید انجام بدین.
  • میتونین ساختار پیوند یکتا مربوط به برچسب‌ها و دسته بندی‌ها رو در Permalinks screen ویرایش کنین.
  • میتونین اسلاگ‌ها رو برای هر پست جداگونه ویرایش کنین. این کار رو وقتی که دارین اونها رو میسازین و تم رو ویرایش میکنین قابل انجامه.
  • شما میتونین ساختا لینک‌ها رو برای هر پست سفارشی، وقتی که دارین تم رو ثبت یا از پیش فرض استفاده میکنین، مشخص کنین.
  • میتونین یک افزونه به منظور اصلاح ساختار پیوند یکتا بنویسین.
  • میتونین از ریدایرکت استفاده کنین تا پیوند یکتا به روز شده رو دریافت کنین.

صفحه تنظیمات پیوند یکتا اولین جاییه که میتونین برای پیکربندی به اونجا برین: Setting–>Permalinks

 

Common Settings

بخش اول به تنظیمات تک تک پست‌ها میپردازه و عبارتند از:

plain

این قسمت از Post ID برای لینک استفاده میکنه. این برای مرورگرها منطقیه ولی برای انسان‌ها و موتورهای جستجو معنی چندانی نداره.

Date and name

تاریخ کاملی که پست توی اون روز منتشر شده و همچنین اسم پست یا اگه بخوایم دقیق تر بگیم همون slug.

Month and name

این نسخه کوتاه تری از Date and name هست. یعنی فقط ماه و سال، دیگه روز نیست.

Numeric

مثل گزینه plain است و از Post ID استفاده میکنه ولی زیاد کاربر پسند نیست.

Post name

این قسمت هیچ بخش از تاریخ و Post ID رو شامل نمیشه، بلکه فقط از slug استفاده میکنه.

Custom Structure

در اینجا میتونین ساختار دلخواه خودتون رو ایجاد کنین. این برچسب‌ها کلمات کلیدی خاصی هستن که درون % قرار گرفتن.

  • %year%: سال انتشار(چهار رقم)
  • %monthnum%: ماه انتشار(دو رقم)
  • %day%: روز انتشار(دو رقم)
  • %hour%: ساعت انتشار(دو رقم)
  • %minute%: دقیقه انتشار(دو رقم)
  • %second%: ثانیه انتشار(دو رقم)
  • %post-id%: شناسه منحصر به فرد پست(عدد صحیح)
  • %postname%: اسلاگ پست یعنی عنوان پست رو نشون میده
  • %category%: دسته بند
  • %author%: نویسنده

Optional

علاوه بر تنظیمات برای تک تک پست‌ها، همچنین صفحه Permalinks settings به شما اجازه میده یک ساختار سفارشی برای دسته بندی‌ها و برچسب‌ها داشته باشید.

 

وقتی که Pretty permalinks رو توی سایت وردپرس خودتون فعال کردین، حالا وقتشه که اسلاگ رو برای پست‌ها و صفحات جدا بهینه کنید. الان دیگه اهمیت پیوند یکتا در وردپرس بیش از پیش مشخص شده. وقتی که در حال تولید یه محتوا هستین اگه اسلاگ پست رو تغییر بدین و سپس URL رو، هرگونه لینک‌هایی که شما یا بازدیدکننده‌ها به اشتراک گذاشته بودین، از کار میفتن. برای ویرایش slug post، به پستی برین که میخواین ویرایش کنین. اگر هم که در حال ایجاد محتوا هستین در سمت راست صفحه میتونین مشاهده کنین. در صفحه ویرایش پست، Document pane رو از سمت راست انتخاب کنین و به بخش Permalink برید.

 

اسلاگی که به طور خودکار نوشته شده رو میتونین به منظور کوتاه‌تر کردن یا هر هدف دیگه‌ای ویرایش کنین. اسلاگ قدیمی رو جایی کپی کنین تا در صورت نیاز بتونین دوباره ازش استفاده کنین. بعد روی به روز رسانی یا انتشار کلیک کنین. فقط دقت کنین که اگه اسلاگ پستی رو که قبلاً منتشر کرده بودین تغییر دادین از ریدایرکت استفاده کنین.

تنظیمات پیوند یکتا برای هر صفحه آرشیو شده‌ای رو میتونین تغییر بدین. تمام این تغییرات از صفحه تنظیمات پیوند یکتا ، بخش category و tag قابل انجامه. همچنین میتونین اسلاگ رو برای هر برچسب، دسته و طبقه بندی تغییر بدین.

علاوه بر کوئری‌های عمومی و خصوصی، وردپرس به توسعه دهندگان و کاربران پیشرفته این امکان رو میده تا کوئری‌های سفارشی خودشون رو داشته باشن. بعد از ثبت نام، این متغیرها میتونن به رشته‌های کوئری اضافه بشن. دقیقاً مثل کوئری‌های عمومی و از مقادیر اونها برای تأثیرگذاری بر نمایش داده‌ نیز استفاده میشه. برای این هدف، باید یک افزونه برای متغیرهای سفارشی، ایجاد و مقادیر اونها دریافت بشه و کوئری رو مطابق با اونها تغییر بدین.

WooCommerce انواع و اقسام پست‌های سفارشی رو ایجاد میکنه. همه اینها دارای لینک‌های پیش فرض تعریف شده توسط افزونه است. میتونین تنظیمات پیوند یکتا و همچنین اسلاگ‌های مربوط به همه موارد رو در این قسمت ویرایش کنین.

اینجا دو جنبه برای ویرایش پیوند یکتا برای دسته بندی‌ها، برپسب‌ها و ویژگی‌ها وجود داره: ساختار و اسلاگ. این دو به روشی یکسان عمل میکنن.

  • برای ویرایش ساختار پیوند یکتا اینگونه عمل کنین: Setting–>Permalinks و بعد قسمت Optional رو پیدا کنید، جایی که WooCommerce فیلدهای دیگه ای رو اضافه میکنه.
  • اگه میخواین slug رو برای یک دسته، تگ یا همون برچسب منحصر به فرد رو ویرایش کنین، باید طبق این روش عمل کنین: Products–>Categories یا Products–>tags و در این قسمت میتونید ویرایش‌های لازم رو انجام بدید.

 

 

میتونین از یک افزونه استفاده کنین تا تنظیمات پیوند یکتا رو تغییر بدین:

  • افزونه Custom Permalinks این امکان رو میده که URL هر دسته بندی یا تگ یک پست رو به هرچیز دیگه‌ای که میخواید تنظیم کنین. همچنین از طریق ریدایرکت هم میتونین کاری کنین که URL های قدیمی هم کار کنن.
  • افزونه Permalink Manager Lite از انواع پست سفارشی و همچنین طبقه بندی‌های سفارشی در نسخه حرفه‌ای پشتیبانی میکنه. این برنامه همچنین شامل ریدایرکت‌ها و کار با افزونه‌های شخص ثالث مثل WooCommerce و Yoast میشه.

به دلیل اهمیت پیوند یکتا در وردپرس باید دقت داشته باشین که اگه دقیقاً میدونین دارین چه کاری انجام میدین و مطمئن هستین که باعث خرابی هیچ چیزی نمیشین، میتونین پیوند یکتا رو توی phpMyAdmin ویرایش کنین. ولی قبل از هر چیزی، این کاریه که باید انجام بدین: با تهیه نسخه پشتیبان از پایگاه داده خودتون شروع کنین و دقت کنین تا مرتکب اشتباهی نشین.

تصاویر به طور کلی دارای پیوند یکتا هستن. هر تصویر یا فایل‌های رسانه ای که توی سایت خودتون آپلود میکنین لینک‌هایی ایجاد میکنن:

  • لینک تصویری که آپلود کردین – تصویر اصلی
  • لینک‌هایی که تصاویر جدید با استفاده از اندازه‌هایی که برای رسانه‌ها تنظیم کردین، ایجاد شدن (از طریق Setting–>Media).

وقتی که شما یک عکسی رو آپلود میکنین، یک لینک منحصر به فرد به فایلی که توی سرور شما ذخیره میشه، ساخته خواهد شد. این شامل مسیری میشه که شما اون رو نگه میدارین (wp-content/uploads). همچنین این لینک شامل تاریخ هم هست. این به این معنی که حتی اگه شما یک تصویر دیگه‌ای رو با همون نام فایل ماه دیگه یا هر تاریخ دیگه‌ای آپلود کنین، هرگز باهم قاطی نمیشن. چون مسیرهای منحصر به فرد خودشون رو دارن. در واقع وردپرس به تک تک چیزهایی که آپلود میکنین یک نشونی جدا و یک شماره میده تا باهم اشتباه گرفته نشن.

وردپرس همچنین تصاویری ایجاد میکنه که با استفاده از تنظیمات اندازه فایلی که برای سایت شما پیکربندی شده هستن. شما میتونین این کار رو از این طریق انجام بدید: Setting–>Media

 

بنابراین اگر تصویر شما از قبل بزرگ باشه، سه تصویر ایجاد میکنه؛ بزرگ، متوسط و تصویر بند انگشتی. حتی شما با استفاده از افزونه‌ها میتونید تصاویر سفارشی داشته باشین.

ویرایش اسلاگ پست‌هایی که قبلاً منتشر کردین یا تغییر تنظیمات پیوند یکتا میتونه به طور کلی باعث ایجاد مشکل بشه، اگه قبلاً پست‌هایی که منتشر کردین با لینک قدیمی باشن، هر شخصی که روی لینک‌ها کلیک کنه به صفحه 404 منتقل میشه. میتونین با تغییر مسیر از لینک‌های قدیمی به موارد جدید، این مشکل رو برطرف کنین.

ریدایرکت پست‌ها و صفحات جدا

برای تغییر مسیر کاربری قدیمی از یک پست به آدرس جدید، باید یک دستورالعمل تغییر مسیر برای آن دو URL تنظیم کنین. شما میتونین برای تغییر مسیر و آدرس‌ها از پلاگین redirection استفاده کنین. این افزونه یکی از محبوب ترین افزونه‌ها است. این امکان رو به شما میده تا به صورت دستی redicrect ها رو تنظیم کنین و همچنین تغییراتی که در اسلاگ ایجاد کردین رو مشاهده کنین. حتی به صورت خودکار قوانین ریدایرکت رو برای شما تنظیم میکنه.

ریدایرکت صفحات بایگانی

اگه ساختار صفحات بایگانی خودتون رو با استفاده از بخش Optional در صفحه تنظیمات پیوند یکتا تغییر بدین، هر کسی که از لینک قدیمی استفاده کنه، به صفحه 404 شما منتقل میشه. بنابراین باید یک تغییر مسیری رو تنظیم کنین. اگه از افزونه Redirection استفاده میکنین ابتدا باید عملکرد Regex رو فعال کنین. چون wildcard یک عملکرد Regex هست. به قسمت Tools–>Redirection–>Add new redirection برین. روی URL Options/Regex کلیک کنین و کادر Regex رو علامت بزنین. توی فیلد Source URL مسیر قدیمی رو بنویسین (همراه wildcard). یعنی به این شکل $(.*)/oldslug/ .

 

گاهی وقتا ممکنه متوجه بشین که پیوندهای یکتا همونطور که انتظار دارین کار نمیکنن. خب پس با دانش به اهمیت پیوند یکتا در وردپرس باید چیکار کرد؟

بعضی اوقات شما یک نوع پست یا طبقه بندی جدیدی رو ثبت میکنین و پیوندهایی رو به صفحات بایگانی شده یا پست‌های مربوطه میدین. اما جوری که دلتون میخواد داستان پیش نمیره. وحشت نکنین! این فقط به این دلیل اتفاق افتاده که وردپرس نمیدونه اون پست یا طبقه بندی سفارشی به این معنی که تنظیمات پیوند یکتا شما تغییر پیدا کرده. به قسمت Settings–>Permalinks برین و تنظیمات رو رفرش کنین. شما حتی نیازی به ایجاد تغییر و یا کلیک روی Save Changes ندارین. فقط باز کردن صفحه کافیه!

اگه پیوندهای یکتا شما، مطابق چیزی که انتظار دارین کار نمیکنن، فقط به دلیل مورد قبلی که ذکر شد نیست. باید موارد دیگه‌ای رو هم چک کنین:

  • بررسی کنین که URL رو به درستی در مرورگر تایپ کردید.
  • به Settings–>Permalinks برین و قسمت setup رو بررسی کنین. آیا تگ یا برچسب‌ها صحیح هستن؟ مطمئن بشین چیزی از قلم نیفتاده و سهواً مرتکب اشتباهی نشدین.
  • اگر از افزونه caching استفاده میکنین، cache وب سایت رو پاک کنید. caching یا ذخیره سازی میتونه با ایجاد تغییر توی پیوندها اختلال ایجاد کنه.
  • اگه تنظیمات پیوند یکتا رو تغییر دادین، ممکنه لینک‌هایی در بدنه وب سایت خود داشته باشید که به روز نشده باشن. اونها رو ویرایش یا ریدایرکت کنین.
  • بررسی کنین که آیا slug رو برای هر پست به صورت دستی تغییر دادی یا نه و اگه دادین نیازی به ویرایش هست یا نه.
  • چک کنین که آیا افزونه ریدایرکت یا پلاگینی که شامل ریدایرکت باشه رو نصب کردین یا نه. و اگر کردید آیا نیازی به تغییرات داره.
  • اگه پلاگین‌هایی دارین که روی انواع پست و لینک‌ها تأثیر میذاره، اونها رو غیرفعال کنین و ببینین که آیا مشکل برطرف میشه.
  • اگه نمیتونین به تنظیمات پیوند یکتا دسترسی پیدا کنین، از روش‌هایی که قبلاً گفته شده برای ویرایش مجدد لینک‌ها از طریق phpMyAdmin استفاده کنید.

پیوند یکتا یک ویژگی فوق العاده مفید وردپرس هست و تا اینجا شاهد اهمیت لینک یکتا در وردپرس بودیم. شما میتونین از اونها برای ارتقاء تجربه کاربر و تقویت موتورهای جستجو استفاده کنین. اگه از راهنمایی‌های ذکر شده استفاده کنین، پیوندهای یکتا بهینه شده‌ای خواهین داشت. شما میتونین پیوندها یکتا رو دقیقاً همونطور که میخواین برای همه نوع پست، طبقه بندی و اسلاگ‌های سفارشی پیکربندی کنین.

Author

مدیریت سایت

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.