بهینه سازی سایت ها برای موتورهای جستجو، کاری است که هر روز انجام می دهیم. مطمئنا، چیزی که توصیه می کنیم، نیاز به تمرین هم دارد! اما هر از گاهی با وبسایت هایی مواجه می شویم که در راهکارهای بهینه سازی خود تا حدی دچار افراط شده اند. تفاوت بین سئو اصولی و بهینه سازی بیش از حد چیست؟ و چگونه یک وبسایت بیش از حد بهینه سازی شده را تشخیص می دهیم؟ هدف ما در این مطلب پاسخ دادن به این دو سوال است.
- بهینه سازی بیش از حد به چه معناست؟
- چند نمونه از اقدامات بهینه سازی بیش از حد
- پیامدهای بهینه سازی بیش از حد
- چگونه محتوای بیش از حد سئو شده را تصحیح کنیم؟
بهینه سازی بیش از حد به چه معناست؟
یک وبسایت زمانی بیش از حد بهینه سازی شده است که تکنیک هایی که با هدف بالا بردن رتبه در موتور جستجو به کار گرفته شده اند، به کیفیت سایت ضربه بزنند. در این مورد، بازدید کنندگان وبسایت، تجربه ای متفاوت و بدتر خواهند داشت. اگر خواندن متون سخت یا آزاردهنده شود: احتمالا آن ها را با کلمات کلیدی که قصد پیدا کردن شان در متن را دارید، بمباران می کنید. اگر تعداد بی شماری لینک در وبسایتتان وجود داشته باشد: احتمالا تلاش خواهید کرد تا متن های لنگر خود را بیش از حد بهینه سازی کنید.
جریمه ی بهینه سازی بیش از حد اصطلاحی است که در ارجاع به تغییر الگوریتم موتور جستجوی گوگل به کار می رود، که در نتیجه ی آن وبسایت ها ممکن است به خاطر استفاده ی مفرط از اقدامات مربوط به سئو مشمول جریمه شوند، جریمه هایی همچون تنزل رتبه و یا حتی حذف از ایندکس موتور جستجو. این موضوع، ریسک از دست دادن ترافیک را نشان می دهد که به وسیله ی موتورهای جستجو ایجاد شده است. آپدیت الگوریتم پنگوئن که هدف آن جریمه کردن بهینه سازی بیش از حد می باشد، در 24 آوریل 2012 توسط گوگل منتشر شد.
چند نمونه از اقدامات بهینه سازی بیش از حد
- تکرار بیش از حد کلمه ی کلیدی: متن بیش از حد بهینه سازی شده
تکرار کلمه ی کلیدی آشکارترین راه برای بهینه سازی بیش از حد وبسایتتان است. البته که چند بار استفاده از کلمه ی کلیدی به رتبه ی شما کمک خواهد کرد. گوگل متوجه خواهد شد که پست شما در چه مورد است و طبق آن به پست رتبه می دهد. با این حال، متن بیش از حد بهینه سازی شده، قابل خواندن نیست. اگر کلمه ی کلیدی تان را در هر جمله ی دیگر قرار دهید، خواندن متن شما بسیار دشوار خواهد شد. هیچ کس دوست ندارد پست وبلاگی درباره ی کفش باله ی صورتی بخواند اگر تمام جملات شامل کلمه ی کلیدی «کفش باله ی صورتی» باشد. حتی افرادی که واقعا به کفش باله ی صورتی علاقه دارند، با خواندن این متن اذیت خواهند شد.
- تبادل لینک
تبادل لینک در سال های اخیر تبدیل به یکی از محبوب ترین تاکتیک های ساختن لینک شده است و به معنای یک تبادل ساده از لینک ها پس از توافق دو یا تعداد بیشتری از وب مسترهاست. این تکنیک در بهینه سازی موتورهای جستجو استفاده ی بسیار زیادی داشته که بعضا منجر به عواقبی گسترده شده است. شبکه های لینک عظیمی به منظور پشتیبانی از ساخت لینک مصنوعی، ایجاد شده اند. بهینه سازی بیش از حد در این محدوده از ساخت از طریق تبادل لینک می تواند دلیلی برای جریمه ی گوگل باشد. گوگل در مورد لینک های غیر طبیعی از شبکه های لینک و متن لنگر هشدار می دهد و توجه رو به افزایش خود را معطوف به برندها کرده است چرا که برندها همواره در حال گرفتن منشن های جدید و در نتیجه بک لینک هستند.
پیامدهای بهینه سازی بیش از حد
آپدیت الگوریتم پاندای گوگل تمام آن سایت هایی که دارای محتوای بیش از حد بهینه سازی شده بودند را هدف قرار داد. اگر در بهینه سازی محتوایتان مقداری زیاده روی کنید، ریسک مشمول شدن در جریمه ی پاندا گریبانتان را خواهد گرفت. اگر جریمه پاندا به شما بخورد، متوجه یک افت ناگهانی در رتبه هایتان خواهید شد. از این رو بهینه سازی بیش از حد محتوایتان می تواند نتیجه ی معکوس در پی داشته باشد.
بهینه سازی بیش از حد همواره منجر به یک UX بد خواهد شد. خواندن متن شما آسان و جذاب نخواهد بود اگر آن را با کلمات کلیدی بمباران کرده باشید. همچنین متنی که پر از لینک باشد، جذابیتی نخواهد داشت. متن های بیش از حد بهینه سازی شده، توجه کمتری را در رسانه های اجتماعی جلب خواهند کرد. اگر بازدید کنندگان تان با خواندن محتوای وبسایت شما اذیت شوند، دیگر تمایل نخواهند داشت تا به وبسایت تان بازگردند و احیانا چیزی خریداری کنند.
توصیه ای در مورد وبسایت بیش از حد بهینه سازی شده:
وبسایت بیش از حد بهینه سازی شده، سایتی است که سئو را یک قدم به جلوتر برده و از آن دور شده است. بهینه سازی بیش از حد دلالت بر این دارد که UX یا قابل خواندن بودن وبسایتتان از راهکار سئوی شما ضربه خورده است.
با تمرین سئوی جامع بهترین محتوا را بنویسید، اطمینان حاصل کنید که UX سایتتان بی عیب و نقص است، تمام جوانب فنی را پوشش دهید و مراقب امنیت سایت خود باشید و با انجام این کارها به بهترین نتیجه دست پیدا کنید. می توانید بدون اعطای امتیاز کیفی به سایت خود، کارهای متعددی برای بهینه سازی آن برای موتورهای جستجو انجام دهید.
چگونه محتوای بیش از حد سئو شده را تصحیح کنیم؟
همانطور که اشاره شد، محتوای بیش از حد بهینه سازی شده موجب لطمه زدن به رتبه تان خواهد شد. با انجام پنج مرحله ای که در ادامه ذکر خواهند شد، سئویتان را به مسیر درست بازگردانید.
محتوای مرتبط و درست بهینه سازی شده، عاملی مهم برای داشتن رتبه ای بالا است. اما هنگامی که در بهینه سازی زیاده روی می کنید چه اتفاقی می افتد؟ بهینه سازی بیش از حد می تواند موجب این شود که مخاطبان شما از دیدن ارزش محتوایتان محروم شوند و این موضوع روی رتبه ی شما تاثیری منفی خواهد داشت. نخست، باید اشتباهات مربوط به سئوی خود را متوجه شوید. بپذیرید که مشکلی دارید و نام این مشکل، محتوی بیش از حد بهینه سازی شده است. سپس باید نقشه ای برای تعدیل بهینه سازی طراحی کنید. آماده اید؟ پس قبل از اینکه توسط یک پنگوئن یا پاندا سیلی بخورید، به سراغ روند تعدیل بهینه سازی برویم!
- مرحله ی اول: محتوای بیش از حد بهینه سازی شده را پیدا کنید
در تعدیل بهینه سازی، نخستین کاری که باید انجام دهید این است که محتوایی که بیش از حد بهینه سازی شده را پیدا کنید. چیزهایی که باید مد نظر قرار دهید عبارتند از:
- متن لنگر غنی از کلمه ی کلیدی برای لینک های ورودی
- پاورقی و محتوای بمباران شده توسط کلمه ی کلیدی
- URLهای بدون مارک
- حجم بک لینک بالا
برای یافتن محتوای با کمترین کارایی، یک website audit را اجرا کنید. محتوای کم ارزش یعنی هر محتوایی که موفق نشود ترافیک زیادی را به خود اختصاص دهد یا لینک های طبیعی را جذب کند که این موضوع می تواند به خاطر عدم مطابقت با رهنمودهای وبمستر گوگل، منجر به Manual Action یا همان جریمه از طرف گوگل شود.
پس از آن متوجه موقعیت خود خواهید شد که آیا محتوای بیش از حد بهینه سازی شده دارید یا نه. اگر جزء دسته دوم هستید، یعنی خوش شانسید؛ اما اگر جزء دسته ی اول هستید، یعنی نیاز است کارهایی انجام دهید. زمان آن فرا رسیده تا کشتن بیش از حد سئو را بکشید. بعد از آن که محتوای بیش از حد بهینه سازی شده ی خود را شناسایی کردید، باید آن را تحلیل کنید تا متوجه شوید اعمال آتی تان در قبال برطرف کردن آن مشکل چه خواهند بود.
- مرحله ی دوم: برای بهبود راهکار محتوایی خود، محتوا را تجزیه و تحلیل کنید.
تحلیل محتوا می تواند فرایندی غافلگیر کننده باشد و می تواند ماه ها از شما زمان بگیرد. این کار همانند پیدا کردن سوزن در انبار کاه است. با این حال، با به کارگیری ابزار درست، می توانید زمان انجام این فرایند را کوتاه کنید.
لیستی از محتوایی که نیاز به اصلاح دارد و کلمات کلیدی اصلی که هدف قرار داده اید را برای هر قطعه تکی تهیه کنید. برای هر قطعه از محتوا به جستجوی کلمات کلیدی بپردازید تا بتوانید کلمات کلیدی با بهترین کارایی را برای وبسایتتان انتخاب کنید. بیایید نگاهی بیاندازیم به نمونه ای واقعی از بهینه سازی بیش از حد:
“در ماه می 2014، Webopedia به خاطر داشتن محتوای ضعیف و تکرار بیش از حد کلمات کلیدی ( در کنار دلایل دیگر) توسط نسخه ی چهارم گوگل پاندا مورد اصابت قرار گرفت. به خاطر آپدیت پاندا، این وبسایت به خاطر ازدیاد عبارات شامل کلمه ی کلیدی، رتبه ی خود را از دست داد.”
اگر به قسمتی از محتوای وبسایت که در مورد سئو است نگاه کنید، به وضوح نمونه ای از تکرار بیش از حد کلمه ی کلیدی را مشاهده خواهید کرد. سئو، محتوایی گسترده است که توسط یک پست وبلاگی کوچک پوشش داده شده است.
تصویری که در ادامه مشاهده می کنید، نمای ظاهری این صفحه ی وب در 18 می 2014 است. یعنی یک روز قبل از اینکه به خاطر آپدیت گوگل، قابلیت نمایش داده شدن خود را از دست بدهد.
با وجود اینکه قسمت های اصطلاحات مرتبط و سوالات پایین صفحه بخشی از مقاله نیستند، گوگل آن ها را در نظر گرفته است.
اساسا، هنگامی که در صفحه محتوای مرتبط وجود داشته باشد، گوگل با آن محتوا ارتباطی قوی برقرار خواهد کرد. در غیر این صورت، اگر تبلیغات فریبنده یا کلمات کلیدی بیش از حد تکرار شده در صفحه داشته باشید، محتوایتان احتمالا با افت رتبه مواجه خواهد شد. اگر قرار باشد آن محتوا را تحلیل کنیم، مشاهده می کردیم که کارکرد پایینی دارد، بیش از حد از کلمات کلیدی استفاده شده و به اصل محتوا پرداخته نشده است.
درمان بهینه سازی بیش از حد ساده است. از حالا به بعد می بایست راهکارهای بازاریابی محتوای خود را بازسازی کنید به گونه ای که حین پیروی از دستورالعمل های گوگل، تمرکز بر روی موضوع مورد انتخاب مرتبط بیشتر شود.
- مرحله ی سوم: مقاله ی بیش از حد بهینه سازی شده ی خود را اصلاح کنید.
فرض کنیم شما فرایند تعدیل بهینه سازی را طی کرده اید و اکنون قصد بهبود محتوای خود را دارید. در این صورت، دو احتمال برای شما وجود دارد:
- تغییر مسیر محتوایی که منسوخ شده (اطلاعات دیگر در دسترس نیست، یا به هر دلیل دیگر فکر می کنید که آن محتوا دیگر نباید وجود داشته باشد) به محتوای بهتری که در وبسایتتان وجود دارد. تغییر مسیر محتوا مانع از شکل گیری تجربه ی بد کاربر می شود و می تواند کاربران را به مدت طولانی تری مشتری وبسایت شما نگه دارد.
- تعدیل بهینه سازی محتوا با پیروی از رهنمودهای با کیفیت گوگل. محتوای موجود خود را تا جایی بهبود ببخشید که به طور مشروعی از نتیجه ی با بالاترین رتبه بهتر شود.
با دنبال کردن یک یا ترکیبی از گزینه های بالا وبسایت خود را تمیز و شسته و رفته و عاری از محتوای غیر مرتبط نگه دارید. خلاص شدن از دست محتوایی که فاقد عملکرد است، به خصوص در وبسایت های بزرگ تر حائز اهمیت خواهد بود. تقریبا می توانیم با اطمینان بگوییم که وبسایت های پابرجا و بزرگ در یک زمان خاص از دوران حیات خود، محتوای کم کیفیتی را تولید کرده اند.
- مرحله ی چهارم: لینک مقاله ی به تازگی بهبود یافته را با Inspect URL چک کنید.
پس از اصلاح و بهبود محتوا، آن را با استفاده از ابزار URL Inspection بررسی کنید. استفاده از این ابزار به طور مستقیم از حساب کنسول جستجوی شما کمک خواهد کرد که گوگل دقیق ترین اطلاعات را از وبسایتتان نمایش دهد و باعث می شود در صفحه نتایج موتورهای جستجو به بالا حرکت کنید. مهم تر از آن، محتوای شما سریع تر فهرست می شود. اگر URL شما هنوز ایندکس نشده می توانید در این قسمت از گوگل برای ایندکس درخواست بفرستید.
اگر تعداد URLهایی که برای ارسال دارید، زیاد است، به جای آن یک نقشه ی سایت ارسال کنید. این راه آسان تر بوده و زمان پاسخ مشابه است.
تا به امروز، گوگل بازه ی زمانی خاصی را به کنکاش و به فهرست در آوردن یک وبسایت اختصاص نداده و از این پس هم این کار را نخواهد کرد چرا که این فرایندها زمان بر هستند و هرگز نمی توان پی برد که در یک سایت با چه چیزی موجه خواهند شد.
- مرحله ی پنجم: رشد مورد نظر خود را هدف قرار دهید.
مورد نهایی در لیست بهینه سازی شما، ردیابی کلمات کلیدی در موتورهای جستجو خواهد بود. خوشبختانه قابلیت دیده شدن تان روند رو به رشدی خواهد داشت. (اگر چنین نبود، هنوز کار تمام نشده است!) یک راه برای دنبال کردن رشد، استفاده از فایلی است که برای audit محتوا ساخته شده است. می توانید اطلاعات اضافه کنید و رتبه بندی های خود را بررسی دستی نمائید. یا به جای آن می توانید از یک ابزار بررسی رتبه بندی استفاده کنید.
جمع بندی
افتادن در تله ی بهینه سازی بیش از حد از همان ابتدا به منزله ی کشتن سئو است. این «میانبر» در واقع می-تواند به درآمدتان آسیب جدی وارد آورد به خصوص اگر از وبسایتتان برای فروش محصول یا خدمات استفاده می کنید.
بهینه سازی بیش از حد می تواند توسط الگوریتم های سئو گوگل مانند پاندا یا پنگوئن شناسایی شود یا بدتر از آن، منجر به یک اقدام دستی شود. با تغییرات الگوریتم می تواند وبسایتتان می تواند تحت نظر باشد و مطمئنا نمی خواهید در تیررس گوگل قرار داشته باشید. بنابراین سعی کنید تا به یک هدف تبدیل نشوید.
به دنبال نشانه های بهینه سازی بیش از اندازه بگردید، کلمات کلیدی مرتبط را هدف قرار دهید، وبسایت خود را تحلیل و بررسی کنید، محتوایی که نیاز به بهبود دارد را کشف کنید، از ابزاری استفاده کنید که می توانند به شما کمک کنند تا محتوایی دقیق بسازید، آن را به دیگر صفحات ورودی لینک کنید، سپس آن را به جریان انداخته و برای گوگل بفرستید. سپس مراحل را تکرار کرده و به همین ترتیب ادامه دهید. دنبال کردن این تاکتیک های سئو، کلید موفقیت است.