به کسی می گویند دیجیتال مارکتر که در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می کند. هر وب مستر یا مدیر کسب و کار اینترنتی باید یک دیجیتال مارکتر خوب باشد. در خیلی مواقع شاید خودتان مجبور شوید دست به کار شوید. شاید نیروی کار نباشد که بازاریابی اینترنتی شما را انجام دهد. شاید کسی نباشد که مشکلات سایتتان را بر طرف کند. در این صورت خودتان باید بتوانید مشکل خود را حل کنید.
در این مقاله قصد دارم درباره ویژگی های یک دیجیتال مارکتر خوب صحبت کنم. دیجیتال مارکتر ها چه وظایفی دارند و اینکه باید به چه ابزارها و برنامه هایی تسلط داشته باشند؟ برای اینکه بدانید یک دیجیتال مارکتر خوب به چه کسی می گویند در این مقاله همراه من باشید.
چه کسانی باید دنبال کسب مهارت برای دیجیتال مارکتینگ باشند؟
صرف نظر از عدم وجود نیروی کار، در کسب و کارهای اینترنتی کوچک صاحب کسب و کار باید با بازاریابی دیجیتالی آشنایی کامل داشته باشد. اول به خاطر اینکه بودجه کافی برای استخدام نیرو وجود ندارد و دوم اینکه از صفر تا صد کسب و کار را خود فرد راه اندازی می کند.
یعنی از طراحی سایت تا جذب مشتری و فروش محصولات. پس هر کسی که کسب و کار اینترنتی این چنینی راه اندازی می کند باید تسلط کافی به ابزارهای بازاریابی اینترنتی داشته باشد و در واقع یک دیجیتال مارکتر همه فن حریف باشد.
البته نیازی نیست که به تمام ابزارها و برنامه ها تسلط کافی داشته باشد یا اینکه در زمینه های مختلف حرفه ای باشد. نه اصلا اینطور نیست. منظور این است که باید اندازه خودش و در حد بر طرف کردن نیاز خودش بداند.
یک دیجیتال مارکتر خوب چه مهارت هایی باید داشته باشد؟
در ادامه مواردی را عنوان می کنم که داشتن اطلاعات کافی در هر کدام باعث می شود تا فرد مورد نظر به یک دیجیتال مارکتر ماهر تبدیل شود.
۱.آشنایی به امور هاستینگ و راه اندازی سایت
اولین موردی که هر دیجیتال مارکتری باید از آن آگاهی داشته باشد آشنایی با امور هاستینگ و راه اندازی سایت است. باید بتواند با سی پنل یا دیگر سیستم های کنترل پنل هاستینگ به خوبی کار کند.
در بسیاری از مواقع پیش می آید که به سراغ کنترل پنل هاست خود برود تا یک سری بررسی هایی را آنجا انجام دهد. مثلا ممکن است برای ریدایرکت کردن بعضی از صفحات لازم باشد از سی پنل اقدام کند. یا اینکه برای نصب برنامه ای نیاز به ساخت دیتابیس باشد.
آشنایی با این امور کار زیاد سختی هم نیست ولی لازم است که هر دیجیتال مارکتری با آنها آشنا باشد.
۲.باید طراحی سایت را خوب بلد باشد
دومین موردی که هر دیجیتال مارکتری باید به آن آگاهی داشته باشد طراحی سایت است. البته نه در حد کد نویسی حرفه ای! بلکه فقط در حد رفع نیاز خودش باید طراحی سایت بلد باشد. همچنین باید با سیستم های مدیریت محتوا مثل وردپرس آشنایی کامل داشته باشد. با نصب افزونه ها و طریقه کار با آنها، با ویرایش پوسته ها، با رفع خطاهای احتمالی و … آشنا باشد.
باید بتواند بهینه سازی های داخلی سایت خود یا به عنوان مثال سرعت سایت خود را افزایش دهد. هر کسی که صاحب وب سایتی است امکان ندارد با خطاهای احتمالی رو به رو نشود. به خاطر این خطاهای کوچک و پیش پا افتاده نمی توانید همیشه از دیگران کمک بگیرید. باید بتوانید مشکل را خودتان حل کنید.
یا اینکه ممکن است بخواهید تغییراتی را در سایت خود اعمال کنید. مثلا از افزونه های جدید برای ارتقا وب سایت خود استفاده کنید. یا اینکه قسمتی جدید در سایت خود اضافه کنید. هر کاری که مربوط به وب سایت خودتان است باید بتوانید خودتان انجام دهید.
اگر از وردپرس استفاده می کنید سعی کنید کار با افزونه های کاربردی مثل پاپ آپ لایه ای، افزونه سئوی وردپرس، افزونه های فرم ساز مثل ویژوال کامپوزر یا گرویتی فرم را بلد باشید.
دانستن اصول طراحی وب در بازاریابی اینترنتی به شما بسیار کمک می کند. مثلا در سئو یا افزایش فروش خیلی می تواند به شما کمک کند. ممکن است بخواهید برای افزایش میزان ماندگاری کاربران در سایتتان تغییراتی را در آن بدهید. که برای سئوی سایت شما بسیار مفید است.یا اینکه مثلا برای افزایش فروش محصولات سایت بخواهید تغییراتی را در سبدهای خرید خود اعمال کنید.
پس متوجه شدید که دانستن اصول طراحی سایت رابطه مستقیم با خیلی از مسائل دیگر دربازاریابی اینترنتی دارد. در همین حد که طراحی سایت بدون کد نویسی و با استفاده از سیستم های سایت ساز آماده را بلد باشید کافی است.
۳.یادگیری سئو مهمترین مهارت یک دیجیتال مارکت است
باید سئو کار خوبی باشد. باید آشنایی کامل به مفاهیم سئوی داخلی و سئوی خارجی داشته باشد. باید بتواند سایت خود را بر اساس سئو بهینه کند.
متاسفانه خیلی از دوستان هستند که خیلی به سئو اهمیتی نمی دهند و فقط بر روی روش های دیگر بازاریابی اینترنتی متمرکز شده اند. این در صورتی است که سئو یکی از بهترین ابزارهای بازاریابی دیجیتال برای موفقیت کسب و کارهای آنلاین در دراز مدت است.
یک دیجیتال مارکتر خوب باید به صورت کامل به تمام مسائل سئو اشراف کامل داشته باشد. سئو فقط ساخت بک لینک نیست! محتوایی که تولید می شود هم جزئی از سئو است. پس لازمه این که یک سئو کار خوب باشید این است که بتوانید به خوبی و بر اساس سئو محتوا تولید کنید.
همچنین تحلیل رفتار کاربران هم جزئی از سئو محسوب می شود. به عنوان مثال زمانی که رفتار کاربران سایت خود را آنالیز کنید متوجه آن می شوید که کجای کارتان ایراد دارد که کاربرانتان به سرعت از سایتتان خارج می شوند. دقیقا این مورد باعث افزایش بانس ریت سایت می شود و به سئوی سایت هم لطمه شدید وارد می کند.
مهمتر از همه این است که بتواند از ابزارهای سئو به صورت حرفه ای استفاده کند. ابزارهایی مثل گوگل وبمستر، گوگل آنالیتکس، Hotjar، SEMRush، Ahrefs که بیشتر مربوط به تحلیل رفتار کاربران و رقبا است.
پس همانطور که متوجه شدید یک دیجیتال مارکتر حرفه ای باید به صورت حرفه ای با تمامی فاکتورهای سئو آشنایی کامل داشته باشد تا بتواند سایت خود را از طریق سئو هم بالا بیاورد.
AMP چیست و برای بهبود سئوی سایت چه کاری میکند؟
۴.باید محتوای خوب تولید کند
محتوا چیزی است که نیاز تمام کسب و کارهای آنلاین است. چه آن سایتی که شرکتی است و نیاز به محتوای زیاد ندارد و چه آن سایتی که بر پایه تولید محتوا است. تا زمانی که نتوانید محتوای خوبی در اختیار مخاطبانتان قرار دهید نمی توانید در کسب و کار خود موفق باشید.
یک دیجیتال مارکتر خوب باید بتواند محتوا تولید کند. آن هم محتوای خوب! باید توانایی نوشتن مقاله برای مخاطبان سایت را داشته باشد. همانطور که می دانید محتوای ارزشمند باعث اعتماد سازی می شود. برای اینکه بتوانید اعتماد مخاطبان خود را جلب کنید باید محتوای جذاب و به درد به خور برای آن ها تولید کنید و در اختیارشان قرار دهید.
محتوای خوب و کاربردی تولید کردن کار عجیب و غریبی نیست. قرار هم نیست از کسی کپی کنید. در مورد تولید محتوا و ارزش آن برای کسب و کارهای اینترنتی بسیار صحبت کرده ام. ولی در کل دیجیتال مارکتری موفق است که بتواند بازاریابی محتوا را به خوبی انجام دهد. بازاریابی محتوا هم زمانی به درستی انجام می شود که محتوا هدفمند و مختص کاربران تولید شود تا نیاز آنها به خوبی بر طرف شود.
۵.باید به طراحی گرافیک مسلط باشد
آشنا بودن به امور گرافیکی لازمه هر دیجیتال مارکتری است. در بسیاری از مواقع باید با نحوه ویرایش یا ساخت عکس ها آشنایی کامل داشته باشد. مثلا فرض کنید مقاله ای نوشته اید و قصد دارید آن را در سایت خود منتشر کنید. آیا مقاله شما نیاز به عکس ندارد؟ پس لازم است عکس مقاله خود را خودتان آماده کنید.
همچنین ممکن است در پیج اینستاگرام خود بخواهید پستی منتشر کنید. مثلا عکس نوشته ای یا پستی مربوط به یکی از مقالات سایتتان. در این صورت باید بتوانید با فوتوشاپ عکس های مربوط به پست های اینستاگرامی خود را آماده کنید و در آن منتشر کنید.
اگر حرفه ای تر هم باشید که چه بهتر! همانطور که گفتم آشنایی و تسلط به امور گرافیکی خیلی برای یک دیجیتال مارکتر سودمند است. مثلا توانایی در ساخت اینفوگرافیک ها می تواند به شما در جذب مخاطبان بیشتر کمک بسیاری کند.
البته همانطور که گفتم نیازی نیست که خیلی حرفه ای باشید. فقط در حد ویرایش عکس ها و قرار دادن لوگو و آدرس سایت در عکس های خودتان کافی است.
۶.توانایی کار کردن با شبکه های اجتماعی را دارا باشد
یک دیجیتال مارکتر نیازی نیست که یک سوشیال مارکتر حرفه ای باشد. بلکه فقط با شبکه های اجتماعی کاربردی آشنایی داشته باشد کافی است. با نحوه کار با آن ها، اهمیت استفاده از آن ها در کسب و کارهای اینترنتی، نحوه راه اندازی کمپین های ویروسی و … .آشنایی داشته باشد خیلی خوب است.
ممکن است در هر کسب و کاری یکی از شبکه های اجتماعی کاربرد داشته باشد. باید بتواند آنالیز کند و تشخیص دهد که در کدامیک از شبکه های اجتماعی مخاطبان هدف بیشتری با توجه به حوزه کاری مربوطه وجود دارد.
نتیجه گیری و کلام آخر
در این مقاله سعی کردم مهمترین مهارت هایی که یک دیجیتال مارکتر باید داشته باشد را عنوان کنم. ولی همانطور که مشخص است و من به آن اشاره نکردم این است که یک دیجیتال مارکتر خوب باید به تمام روش های بازاریابی اینترنتی تسلط داشته باشد.
از بازاریابی درونگرا که شامل بازاریابی محتوا،سئو و بهینه سازی سایت، فعالیت در شبکه های اجتماعی و فروم های اینترنتی است گرفته تا ایمیل مارکتینگ و دیگر روش های بازاریابی اینترنتی. در واقع پکیج کاملی از روش های بازاریابی اینترنتی و روش های فروش را نیز باید به خوبی بداند.
یکی دیگر از مهمترین کارهایی که یک دیجیتال مارکتر باید روزانه انجام دهد افزایش سطح اطلاعاتش است. آموزش را هیچ وقت نباید فراموش کند. یادگیری چیزی است که همه ما با توجه به حوزه فعالیت مان باید به طور میانگین روزانه ۲ ساعت در برنامه کاری مان داشته باشیم. افزایش سطح اطلاعات با خواندن یک مقاله و دیدن یک ویدئوی آموزشی کوتاه نیز انجام می گیرد.