بازاریابی یا مارکتینگ، ابزارهای مخصوص به خود را دارد. در این بین بعضی تاثیرگذار تر هستند، بعضی در سایه قرار می گیرند و دسته ای مانند ویدئوها، شبیه یک بازیکن فوتبال شش دانگ، در چند پست قابلیت انجام وظیفه دارند. این دست از بازیکنان همان هایی هستند که تومان هم تکنیک مخصوص به خود را نمایش می دهند، هم در نمایی کلی، تاکتیک و استراژی بازاریابی و مارکتینگ را پیش می برند.
این نوشته در دو بخش مجزا، به بازاریابی ویدئویی می پردازد. قسمت اول را به این مطلب اختصاص داده ایم که چرا باید از آن ها استفاده کنیم، در بخش دوم هم دستورالعمل هایی برای ساخت و بهره گیری از آن ها ارائه می دهیم.
چرا از بازاریابی ویدئویی استفاده کنیم؟
بازاریابی ویدئویی مثل پیتزا است. حتی وقتی که اندازه ی یک سوزن جا نداشته باشیم، بدمان نمی آید یک برش کوچک را امتحان کنیم. ظاهر، کیفیت، طعم و عواملی از این دست همه در وهله ی دوم اهمیت قرار می گیرند، واقعا دوست داریم ابتدا به ساکن، “یک برش” را امتحان کنیم.
بررسی های علمی هم مهر تاییدی است به تشبیه ما. آن چه INBOUND منتشر کرده نشان می دهد اکثریت قریب به اتفاق افراد، ترجیح می دهند یک ویدئوی دو دقیقه ای تماشا کنند، تا اینکه معادل پانزده دقیقه، به مطالعه ی همان متن مشغول باشند. آمار مشابه نشان می دهد به زودی به ازای یک متن نوشاری، یک ویدئوی تبلیغاتی ساخته خواهد شد، یعنی محتوای بازاریابی به صورت پنجاه، پنجاه بین ویدئو ها و نوشته ها تقسیم می شود.
در سطرهای آینده ابتدا در پنج بند توضیح می دهیم که برجسته ترین دستاوردهای بازاریابی ویدئویی چه می تواند باشد، سپس چکیده ای کیفی از فواید و ویژگی ها در اختیارتان قرار می دهیم. پس از این بخش، نوبت اجرا است، به وعده ی خود عمل می کنیم و گام به گام، ساختن یک ویدئوی تبلیغاتی موثر را بررسی می کنیم.
1. ویدئو مساله یا موضوع بیان می کند
طبق چیزی که HubSpot بیان می کند، ویدئو تبلیغاتی شبیه به یک سرمایه گذاری بلند مدت است. در واقع شاید در لحظه ی تولید و انتشار، ناگهان فروش خدمات و محصول، سر به فلک نکشد، اما شواهد علمی نشان می دهد که درباره ی یک موضوع که از آن ویدئو وجود دارد، تا بیش از هشتاد درصد بیشتر بحث و گفت و گو صورت می گیرد. معنی این گزاره کسب شهرت و تعمیق شناخت برندی است که ویدئو تولید می کند.
2. کمپین های تبلیغاتی، به خصوص ایمیل مارکتینگ با ویدئو دگرگون می شوند
امکان ندارد در دنیای بازاریابی باشید و تا به حال سر و کارتان به ایمیل مارکتینگ نیفتاده باشد. قصد نداریم چند و چون بحث را باز کنیم، اما ارزش این نوع مارکتینگ زمانی است که مخاطب روی لینک شما کلیک کند، بد نیست این نکته را بدانید که دریافت کنندگان ایمیل های تبلیغاتی، 200 الی 300 برابر، بیشتر روی لینک هایی کلیک می کنند و که قرار است یک ویدئو نمایش دهد.
3. موتورهای جست و گر عاشق ویدئو هستند
موتورهای جست و جو گر با این سیاست کار می کنند که محتوا را بر اساس علاقه ی مخاطب از بالا به پایین لیست کنند. یعنی آن چه گمان شود جذابیت بیشتری دارد، ناخوادآگاه جای بهتری می نشیند، نتیجه را خود حدس بزنید. به غیر از این، یوتیوب را در یابید. پس از گوگل یوتیوب اولین پایگاهی است که استفاده کنندگان از فضای مجازی را به سمت خود می کشاند. در نتیجه یک ویدئو مارکتینگ قدرتمند زمانی به وقوع می پیوندد که همزمان در محتوا ویدئو حضور داشته باشد، همان ویدئو در یوتیوب هم منتشر شود.
4. ویدئو اعتبار می سازد
نود درصد از مخاطبین، به شرکتی که ویدئو می سازد، اعتماد بیشتری دارند. ویدئوی بیشتر یک برند، شرکت و یا حتی کسب و کاری سنتی، این پیام را به مخاطب می رساند که “من پایدارم، می توانی روی من حساب کنی”.
5. ویدئوی تبلیغاتی موج های ثانویه را پدید می آورد
در دنیایی زندگی می کنیم که تقریبا هر شخص، یک گوشی تلفن همراه دارد. بیش از نود و دو درصد افرادی که گوشی هوشمند دارند، با آن ویدئو تماشا می کنند و حداقل با یک نفر اشتراک گذاری ویدئو را انجام می دهند. این چرخه ی اشتراک گذاری ادامه می یابد و هر نفر به دیگری، دیگری به دیگری تا جایی نا معلوم.
جمع بندی اول، چرا از بازاریابی ویدئویی استفاده کنم؟
تا اینجا 5 موردِ برجسته را با هم مرور کردیم. اگر بخواهیم کمی دقیق تر و با نگاهی توصیفی کار را پیش ببریم، باید بگوییم که حداقل از سال 2016 میلادی به این سو، توافقی نانوشته بر این امر وجود داشته که زمانه، زمانه ی بازاریابی ویدئویی است. چند ابزار مارکتینگ این قابلیت را دارند که همزمان آگاهی نسبت به یک برند را ارتقا دهند، در فضای مجازی نام، شهرت و کارایی یک کسب و کار را سر زبان ها بیاندازند، اعتماد مخاطب را جلب کرده و او را از یک مشتری به طرفدار بدل کنند؟
در روی دیگر سکه باید به این امر هم توجه داشت، آن چه می گوییم سوای فوایدی است که از نظر تکنیکی در فضای مجازی به دست می آید. بررسی هایی که مورد استناد قرار گرفته، همه نشان از این واقعیت دارند که وضعیت و جایگاه سایت یا پایگاهی که ویدئو نشر می دهد، قابل مقایسه با شرایط مشابه، اما بی ویدئو نیست.
برای حسن ختام این قسمت، یک نکته را مد نظر داشته باشید، فوایدی که تا به اینجا بیان شده، فارغ از مباحث کیفی است. یعنی همان مثال پیتزا صادق است. هر ویدئویی می تواند تا حدود زیادی منافع مطلوب را تضمین کند و دستاوردهای مخصوص به خود را داشته باشد. اما اگر می خواهید اینکار در اوج کیفیت و به صورت حداکثری عملی شود، باید بخش دوم مقاله را مطالعه فرمایید. در ادامه بیان می کنیم چگونه می توان یک ویدئوی تبلیغاتی درجه یک ساخت و از این طریق کیفیت بازاریابی را به لیگی بالاتر، منتقل کرد.
چگونه از بازاریابی ویدئویی استفاده کنیم؟
در این قسمت سراغ این موضوع می رویم که چگونه از بازاریابی ویدئویی استفاده کنیم. توجه داشته باشید که هدف و مقصود ما ارائه ی راهنمای تکنیکی ساخت ویدئو نیست، بلکه روی اصولی دست می گذاریم می توانند روح یک ویدئو را بسازند. در واقع تدوین استراتژی کلی چیزی است که در ذهن داریم. اگر بخواهیم دوباره از زبان تمثیل استفاده کنیم باید بگوییم قرار نیست دستور پخت مثلا پیتزا مخصوص یا سبزیجات را ارائه دهیم، بلکه به صورت کلی، به این می پردازیم که یک پیتزای خوب( هر نوعی) چه ویژگی هایی باید داشته باشد.
1. تلاش نکنید چیزی بفروشید، قصه بگویید
فردی که دارد یک ویدئو را تماشا می کند به دنبال مشاهده و دریافت مطلبی خاص و اعجاب آور است. لحظه ای که احساس کند ویدئو دارد تلاش می کند به او چیزی بفروشد، کار تمام است. در نتیجه ویژگی، داستان یا مطلبی جالب درباره ی برند و کسب و کار خود در اختیارش بگذارید. یک نکته ی دلپذیر از روند تولید، تهیه ی مواد خام یا نوآوری. چیزی که به وجود بیاید.
نگران فروش و تکرار یک سری مطلب و کلمه نباشید، اگر خوب، حرفه ای و با کیفیت کار کرده باشید، مخاطب مشتری شما خواهد شد.
2. ده ثانیه ی اول باید جذاب باشد
یک پنجم از مخاطبان ویدئو، در همان ده ثانیه ی اول قید تماشای کار را می زنند. علت این امر این است که تصویر شما فورا این سوال را در اذهان ایجاد می کند؛ چرا باید این را تماشا کنم؟ وقتی این سوال به ذهن برسد حتما جوابی برایش وجود نخواهد داشت، به همین راحتی.
در نتیجه روی مطالبی دست بگذارید که وقتی مخاطب اولین شات را دید، موزیک به گوشش رسید و کلام گوینده توسط ذهنش پردازش شد، با خود احساس کند سردرآوردن از این موضوع تا سر حد مرگ برایش اهمیت دارد.
3. کسل کننده و نامید نباشید
این یکی البته به حوزه ی کاری و مخاطبان شما بستگی دارد. یک حرفه نیاز دارد مخاطبانش را بخنداند، یکی دیگر باید احساسات را بر انگیزاند. نیاز و لازمه ی امر هر چه که باشد تفاوتی ایجاد نمی شود، نباید خنثی و کسل کننده بود.
حتما برای این موضوع برنامه داشته باشید. کاری کنید که برجسته و شاخص جلوه کنید نه مانند هر ویدئوی دیگری.
4. در انتشار، بهینه عمل کنید
منظور از انتشار نحوه ی آپلود است. توصیه می شود برای بهینه سازی SEO ابتدا ویدئو را در دامین خود آپلود کنید و سپس سراغ سایر فضاها بروید.
البته اجازه دهید بحث را اینگونه ادامه دهیم. ساخت ویدئو، چالش ها و الزامات همه یک طرف ماجرا قرار دارند و بهینه سازی سرچ و SEO یک طرف دیگر. به همین خاطر توصیه این است، برای ساخت سراغ یک تیم باشید و به منظور انتشار، متخصص مخصوص به خود را بیابید.
5. چیزی برای عرضه داشته باشید تا اثبات شوید
محتوای شما نباید مصداق کرامات شیخ و شیرینی شیره باشد. طبق آمارهای منتشر شده ، بیش از 65 رصد افرادی که ویدئوهای اینترنتی تماشا می کنند، هدف و مقصودی جز یادگیری ندارند، در نتیجه ناامیدشان نکنید، نشان دهید که حرفه ای هستید و از در کار خود بهترین.
این پنج بند، محورهای اصلی چگونگی استفاده از ویدئو در روند مارکتینگ و بازاریابی هستند. آن ها را جدی بگیرید و همواره مد نظر داشته باشید، ویدئوی شما به عنوان مصداق هر چه که باشد، نیاز دارد به صورت حرفه ای در تمامی ابعاد، حداقل این 5 محور را رعایت کند.
امیدواریم از این موضوع لذت برده باشید و خوشحال خواهیم شد اگر سوالات، چالش ها یا حتی نظرات شما را در ارتباط با این مطلب، با ما در میان قرار دهید.