CDN یا شبکه توزیع محتوا ، به یه گروه از سرورهایی اشاره داره که از نظر جغرافیایی در همه جای جهان توزیع شدن و با هم کار میکنند تا بتونند محتوای اینترنتی رو سریع تحویل بدن! Content Delivery Network امکان انتقال سریع داده های مورد نیاز برای بارگیری محتوای اینترنتی مثل صفحات HTML، فایلهای جاوا اسکریپت Javascript، تصویر، Stylesheetها و فایلهای ویدئویی رو داره.
امروزه اکثر ترافیک سایت های مهم مثل فیسبوک Facebook ، نتفلیکس Netflix ، آمازون Amazon و غیره، از طریق CDN انجام میشه. اگه یه Content Delivery Network داشته باشین که پیکربندی درستی داره میتونه از سایت شما در مقابل حملات مخرب متداول مثل حملات (DDOS (Distributed Denial of Service محافظت کنه.
آیا CDN همون میزبان وب یا Host است؟
باید بگم که خیر! Content Delivery Network میزبان محتوا نیست و نمیتونه نیاز به میزبانی وب یا Hosting رو برآورده کنه، اما به محتوای حافظه پنهان یا همون محتوای کش در Network Edge کمک میکنه که این کار عملکرد سایت رو ارتقا میده. خیلی از سایت ها در تلاشند تا نیازهای عملکرد خودشون رو توسط خدمات میزبانی سنتی برآورده کنند و برای همین هم هست که اونها CDN ها رو انتخاب میکنند.
با استفاده از کش کردن برای کاهش پهنای باند میزبان، به جلوگیری از قطع سرویس و بهبود امنیت کمک میکنیم و CDN یه گزینه رایج برای تسکین بخشیدن درد و رنج و بهبود موارد عمدهای که ناشی از استفادهی میزبانی سنتی وب به وجود اومده، است.
مزایای استفاده از Content Delivery Network چیست؟
اگرچه مزایای استفاده از CDN باتوجه به نیاز و اندازه property اینترنت متفاوته اما مزایای اصلی اون میتونه به چندتا دسته اصلی برای کاربران تقسیم بشه که به شرح زیر است:
1. بهبود زمان بارگذاری وب سایت
با استفاده از سرور مجاور Content Delivery Network شما میتونین مطالبی رو برای بازدید کنندگان وب سایت توزیع کنین که بهشون نزدیکتره و اینطوری اونها میتونن سرعت بارگذاری سایت بیشتری رو تجربه کنن (نسبت به بهینه سازیهای دیگه). همون طوری که خودتون در جریان هسین یه بازدید کننده تمایل داره که روی پیج هایی که سرعت بارگذاری کمی داره کلیک نکنه و بیخیالش بشه ولی چون CDN سرعت بارگذاری رو افزایش میده، پس نرخ پرش سایت یا همون Bounce Rate کاهش پیدا میکنه و و مدت زمانی که یه شخص تو سایت شما میگذرونه زیاد میشه.
بالا رفتن سرعت سایت هم باعث ارتقای سئو سایت و افزایش رتبه بندی تو موتور جستجوی گوگل، یاهو و غیره میشه.
2. کاهش مصرف پهنای باند و ترافیک هاست
هزینه های مصرف پهنای باند برای میزبانی سایت ها یه هزینه واقعاً زیاد به حساب میاد! از طریق بهینه سازی و ذخیره سازی های دیگه، CDN میتونه مقدار داده هایی که سرور مبدا باید ارائه بده رو کاهش بده بنابراین هزینه های میزبانی وب یا هاستینگ رو برای صاحبان وب سایت کاهش میده.
3. افزایش در دسترس بودن محتوا و افزونگی یا Redundancy
مقدار زیادی مشکل در ترافیک یا سخت افزار میتونه چوب لای چرخ عملکرد عادی وب سایت بذاره. به لطف ماهیت توزیع کنندگی CDN ، سایت ها میتونن ترافیک بیشتری رو متحمل شن و در مقابل خرابی سخت افزاری بهتر از خیلی سرورهای اصلی دیگه مقاومت کنن.
4. بهبود امنیت وب سایت
Content Delivery Network ممکنه بتونه امنیت وب سایت رو با کاهش حمله DDoS، کاهش بده و باعث بهبود گواهی های امنیتی و بهینه سازی های دیگه بشه! شبکه های توزیع محتوا از Firewall خیلی قدرتمندی بهرهمندن که در کمترین زمان حملههایی که به سایت میشه رو تشخیص میدن و اونها رو نابود میکنن و این طوریه که اجازه نمیدن هیچ آسیبی به سایت شما برسه.
5. بهبود تجربه کاربر
گفتیم که استفاده CDN میتونه باعث کاهش نرخ خرابی سایت بشه. علاوه بر این تعداد بازدیدکنندگان سایت افزایش پیدا میکنه و اونها میتونن با یه سرعت خوب از سایت دیدن کنن که همه اینها در نهایت باعث یه تجربه کاربر مطلوب و خوب میشه!
6. جلوگیری از کرش کردن
بعضی اوقات وقتی یه صفحه از سایت شما محتوای خوب و ترافیک سنگینی داره، اگه اون محتوا کش نشده باشه و از CDN استفاده نکرده باشین امکان کرش کردن خیلی زیاد میشه ولی سرور CDN بهتون اجازه میده که ترافیک رو روی چندتا سرور تقسیم کنین و احتمال کرش کردن رو کاهش بدین!
7. بهبود سئو
تا اینجا کلی ویژگی خوب برای CDN گفتم که یه جورایی همشون و از همه مهمتر افزایش سرعت بارگذاری سایت به بهبود سئو سایت منتهی میشه و حتی خود گوگل هم اعلام کرده که سایت های سریعتر رنک و رتبه بهتری هم در نتایج جستجو یا SERP دریافت میکنن!
پس من اگه بخوام به طور خلاصه مزایای سرور CDN رو برای شما بگم طبق موارد زیر میشه:
- بهبود بخشیدن به سرعت سایت و افزایش رضایت بازدید کنندگان
- بهبود وضعیت سئو سایت
- کسب رتبه بهتر در نتایج جستجوی گوگل یعنی سایت در گوگل بالا میاد
- کاهش مصرف پهنای باند و ترافیک هاست
- افزایش تعداد صفحات خزیده شده یا Crawl شده در هر روز توسط خزنده های گوگل
- ارتباط و همخوانی راحت با مدیریت محتوای ورد پرس
معایب CDN
راستش یه همچین سرویس خوب و کارآمدی هم ممکنه عیبهایی داشته باشه ولی مشکلی که این سرور داره بیشتر جنبه مالی داره!
CDN معمولاً رایگان نیست و برای استفاده از اونها باید یه پولی پرداخت کنین و این که در حال حاضر تو ایران هیچ شرکتی سرویس CDN رو ارائه نمیده و معروفترین نمونههای خارجی اون Amazon Cloudfront , VPS.net و MaxCDN هستند که از بین این سه تا MaxCDN بهترین هزینه رو داره.
نحوه عملکرد CDN
CDN شبکهای از سرورهاست که با هدف ارائه مطلب در سریعترین زمان، ارزانترین حالت، قابلیت اعتماد و ایمنی زیاد تشکیل شده. به منظور بهبود سرعت و اتصال، CDN سرورها رو در نقاط مبادله بین شبکه های مختلف قرار میده.
این نقاط مبادله اینترنتی یا IXP ← Internet Exchange Point مکانهای اصلی اتصال دهندههای مختلف اینترنت به منظور فراهم کردن دسترسی به ترافیکی که روی شبکه های مختلفشون به وجود اومده، است. ارائه دهنده CDN با داشتن اتصال به این مکانهای پرسرعت و بسیار به هم پبوسته، میتونه هزینه ها و زمان حمل و نقل و تحویل داده رو کاهش بده!
اگه بخواییم از این هم فراتر بریم باید بگم که CDN ها میتونن بهینه سازی هایی رو در سرور استاندار انتقال داده به وجود بیارن. اونها مراکز داده رو در نقاط استراتژیک در سراسر جهان قرار میدن، امنیت رو ارتقا میدن و طراحی شدن تا بتونن تو شرایط سخت و شلوغی اینترنت دووم بیارن!
بهبود زمان بارگذاری وب سایت با CDN
وقتی نوبت به وب سایت های درحال بارگیری میرسه، باید بگم که اگه کاربر یکم کندی ببینه سریع بیخیال سایت شما میشه، پس خیلی راحت میتونین ترافیک زیادی رو به خاطر سرعت کم از دست بدین. حالا شبکه توزیع محتوا اومده که به روشهای زیر بهتون کمک بده و زمان لود صفحه رو کاهش بده:
شبکه توزیع محتوا و Cache کردن محتوا
در کل ماهیت شبکه CDN یعنی کاهش فاصله بین کاربر و منبع وب سایت ! حالا خود این جمله یعنی چی؟ ببینین فرض کنین ما فقط یه سرور اصلی از وب سایت تو پایتخت کشور داریم، حالا اگه قرار باشه کاربرانی از شهرهای اطراف، سایت شما رو بازدید کنن به همون سرور اصلی که تو پایتخت هست هدایت میشن و خب شاید فاصله جغرافیایی شهرها تا پایتخت زیاد باشه، پس تکلیف چی میشه؟ تازه فرض کنین ترافیک سایت شما افزایش پیدا کنه، و همه هم قراره به یه سرور هدایت بشن!!! یکم وحشتناک شد نه؟
این جاست که CDN وارد عمل میشه و با کش کردن Cache محتوای استاتیک سایت شما در سرورهایی که در سراسر جهان گسترده شدن، باعث میشه هر کاربری به نزدیکترین سرور از نظر جغرافیایی هدایت بشه، این نزدیکی باعث کاهش زمان لود صفحه هم میشه و در نتیجه سرعت بارگذاری محتوا افزایش پیدا میکنه و چیزی که قبلاً بهش اشاره کردم این بوده که CDN قابلیت تحمل ترافیک زیاد رو هم داره!
بهینه سازی های CDN
CDN ها میتونن با کاهش سایز فایل با استفاده از تاکتیکهایی مثل کوچک سازی Minification و فشرده سازی فایل File Compression، مقدار داده های انتقال یافته رو کاهش بدن و لازمه بگم که فایل هایی با اندازه کوچیکتر به معنی بارگذاری سریعترن!
CDN ها همچنین میتونن با بهینه سازی اتصال مجدد و فعال کردن شروع نادرست TLS، باعث افزایش سرعت سایت هایی بشن که از TLS یا SSL استفاده میکنن.
قابلیت اطمینان و افزونگی
CDN چگونه وب سایت رو همیشه آنلاین نگه میداره؟
Uptime (دوره زمانی که یه سیستم کامپیوتر درست کار میکنه و خرابی تو تجهیزات اون دیده نمیشه) برای هر شخصی با Internet Property یه عنصر مهم به حساب میاد. خرابیهای سخت افزاری و افزایش ناگهانی ترافیک، در نتیجه حملات مخرب یا شاید هم افزایش محبوبیت سایت، میتونن باعث خرابی یه سرور بشن و از دسترسی کاربران به اون سایت یا سرویس جلوگیری کنن. CDN ها ویژگیهایی دارن که باعث به حداقل رسیدن این خرابیها میشن:
1. تعادل و توازن
ترافیک شبکه رو به طور مساوی تو چندتا سرور توزیع میکنه و باعث میشه مقیاس های افزایش ترافیک راحتتر اندازه گیری بشن!
2. هوشمندی در مواجهه با خرابی یا Intelligent Failover
هوشمندی در مواجهه با خرابی این سرور باعث ارائه خدمات بیوقفه میشه حتی اگه یک یا چندتا از سرورهای CDN به خاطر نقص فنی خاموش شده باشن؛ Intelligent Failover میتونه ترافیک رو در سرورهای عملیاتی دیگه توزیع کنه!
3. Anycast
در صورتی که یه مرکز داده به طور کلی دارای مشکلات فنی باشه، Anycast مسیر ترافیک رو به یه مرکز داده در دسترس منتقل میکنه و اطمینان میده که دسترسی به وب سایت برای هیچ کاربری قطع نمیشه!
CDN و امنیت داده
امنیت داده یه بخش جدایی ناپذیر از Content Delivery Network به حساب میاد و میتونه یه سایتی رو با گواهینامههای جدید TLS/SSL ایمن کنه که از استاندار بالایی در تایید هویت، رمزگذاری و یکپارچگی برخوداره.
چرا شبکه توزیع محتوا؟
این سرورها یه راه آسان و ایمن برای ارسال سریع محتوا به کاربر در سراسر جهان هستند و خوبیشون اینه که این محتوا فقط به محتوای وب محدود نمیشه و شامل ویدئوها HD و 4K، بازیها، برنامههای مختلف و به روز رسانیهای سیستم عامل هم میشن!
هرچی مشاغل بیشتر به سمت آنلاین شدن میرن، ارائه دهندگان محتوا با چالشهایی مثل ارائه انواع مختلف محتوا، تنظیم محتوا برای انواع مختلف دستگاه (Design Responsive Web) و امنیت داده ها و حضور همیشگی کاربران شون روبرو میشن و قابلیت ذاتی CDN اینه که صاحبان سایت بتونن از این چالشها جون سالم به در ببرن ? و یه کمکی برای بهبود سایت و مشاغلشون بشه.
حدود 20 ساله که CDN در نقش ستون فقرات اینترنت هست و محتوای آنلاین رو برای خرده فروشیها، امور مالی، مراقبتهای بهداشتی و غیره ارائه میده تا کاربران در سراسر جهان با سرعت به این اطلاعات دسترسی داشته باشن.
پس در کل نتیجه میگیریم که CDN یا شبکه توزیع محتوا سرورهای پرقدرت و محبوبی هستند که میتونن شما رو از خیلی از رقیبهاتون جلو بندازن و باعث بهبود سئو و افزایش سرعت و عملکرد سایت شما بشن. اگه نگران امنیت، سرعت لود صفحات و حجم ترافیک سنگین سایت خودتون هستین یکی از بهترین گزینهها استفاده از این سرورهای خفن و دوست داشتنیه!
آیا شما برای سایت تون از CDN استفاده میکنین؟ اگه جوابتون مثبت هست از تجربیات استفاده از Content Delivery Network برامون بگین و این که از کدوم شرکت و با چه قیمتی اونها رو تهیه کردین و این که آیا راضی هسین یا نه؟