روایی محتوایی موضوع مهم و البته تخصصی است که باید به طور دقیق مورد بررسی قرار بگیرد. با توجه به اینکه تا به امروز تعاریف مختلف و البته دشواری در خصوص روایی محتوایی وجود داشته است در این مقاله قصد داریم به زبان ساده تر در خصوص روایی محتوایی صحبت کنیم.
روایی محتوایی چیست؟
روایی محتوایی را در قالب 4 سوال مشخص بررسی کرده ایم به این معنی که روایی محتوایی باید بتواند به این 4 سولا به طور دقیق پاسخ دهد که برای هر سولا توضیحاتی ارائه می دهیم. اولین سوالی که در خصوص روایی محتوایی مورد بررسی است به این صورت است که آیا ابزاری که طراحی شده است می تواند جنبه های مهم و اصلی مفهوم را در بر بگیرد؟ حال این سوال به چه موضوعی اشاره دارد؟ در نظر داشته باشید که وقتی یک محتوا نوشته می شود باید یک ساختار کلی در آن همیشه حفظ شود. مثلاً وقتی در خصوص قدرت یک جاروبرقی با برند مشخص اطلاعاتی ارائه می شود باید در تمام بخش های مختلف محتوا مشخص باشد که هدف اصلی بر روی قدرت است اگر دو بخش اول در خصوص قدرت باشد و در بخش آخر بگویید برای جاروبرقی قدرت اهمیتی ندارد در واقع مشخص می شود که ابزار انتخاب کرده اید برای تولید محتوا استفاده است. روایی محتوایی همیشه تأکید به فضای کلی مفهوم ثابتی دارد که باید بررسی شود.
ملاک های مهم روایی محتوایی
روایی محتوایی را از حیث دومین سوال مورد بررسی قرار می دهیم. در دومین سوال بررسی به این صورت است که آیا محتوای نوشته شده همان چیزی که باید را بررسی می کند؟ حتماً می پرسید این سوال با سوال اول چه فرقی دارد؟ این موضوع را با همان مثال جاروبرقی پیش می بریم. در سوال اول هدف تمرکز بر یک ویژگی و یا یک صفت بود و این سوال نگاه از بالا را مدنظر قرار می دهد. یعنی بررسی می کند که آیا محتوای نوشته شده قرار است در خصوص فروش جاروبرقی صحبت نماید یا خیر. در واقع در این بخش بررسی بر روی محصول است و نگاه به ویژگی های نخواهد. اگر محتوای نوشته شده تنها در خصوص موتور جاروبرقی بررسی نماید و مدام از مکانیزم موتور صحبت کند دیگر هیچ معنی نخواهد داشت و به کل مخاطب فراموش می کند که محتوا در خصوص جاروبرقی است نه صرفاً موتور آن!
روایی محتوایی در این بخش اهمیت بسیار زیادی دارد و باید بررسی های صورت گرفته به طور دقیق بارها و بارها بازبینی شود. در نظر داشته باشید که قرارگیری آیتم ها در روایی محتوایی بسیار مهم هستند و هرگز نمی توان انتظار داشت که در متنی که با افراط همراه است محتوا خوب از آب درآید!
روایی محتوایی را جدی بگیرید، اگر این فاکتور در نوشتن یک متن در نظر گرفته نشود نمی توان انتظار داشت که مخاطب همیشگی خود را داشته باشد. شاخص های روایی محتوایی همیشه می بایست به طور دقیق مشخص شوند و نیاز است که ایرادهای موجود به صورت دوره ای برطرف شود. هیچ متن عالی نیست در زمینه روایی محتوایی هرگز چیزی به عنوان خوب مطلق وجود ندارد.
شاخص های ارزشمند روایی محتوایی
روایی محتوایی تنها از نظر مفهوم بررسی نمی شود و بخش بعدی و یا سوال بعدی که می بایست روایی محتوایی بتواند از پس پاسخ آن بر آید نظر کارشناسان است. در واقع باید محتوای نوشته شده از نظر نویسنده های متخصص نیز تأیید شود. درست بودن محتوای نوشته شده نیز در فاکتورهای مهم روایی محتوایی است. درست بودن محتوا از نظر مفهوم و ساختار است. ساختاری که یک نویسنده می نگارد با آن چیزی که متخصص در نظر می گیرد بسیار فرق دارد. شما به عنوان یک نویسنده باید سعی کنید نظر کارشناسان را در هر خط نوشته خود لحاظ نمایید سعی کنید همیشه روایی محتوایی را کنار دست خود نگه دارید. حال یعنی چه؟ در واقع باید چک لیستی داشته باشید که در این زمینه به شما کمک نماید، نوشته های معتبر در این زمینه می تواند بسیار به شما کمک نماید در واقع اگر به آزمون هایی برگزار می شود دقت نمایید همیشه روایی محتوایی بخش مهمی را در سوال ها ایفا می نماید این هدف مشترک است فصل مشترک تمامی سوالات است و سبب می شود که سوالات سمت و سوی مشخصی داشته باشند. در روایی محتوایی آنچه مهم است مفهوم و ابزارهایی است که برای رساندن مفهوم استفاده می شود و آنچه اعتبار یک ابزار خوب را تعیین می کند نظر کارشناسان است.
نکات مهم روایی محتوایی
روایی محتوایی باید در زمینه اطلاع رسانی نیز مورد بررسی قرار بگیرد. اطلاع رسانی یک محتوا خود شامل چندین بخش مختلف است. بخش اول آن در خصوص تمرکز بر روی کلمه کلیدی خاص است. کلمه کلیدی به کار رفته باید ساختار مشخصی داشته باشد و مفهوم کل مقاله را شامل شود. هرگز از یاد نبرید که یک نوشته باید تمرکز صحیحی بر روی کلمه کلیدی داشته باشد. باید سعی شود بررسی های مهم به طور دقیق بر روی کلمه کلیدی و سپس بر روی متن فراهم شود. این کلمه کلیدی اصلی که متن جهت می بخشد و سبب می شود که بررسی های دقیق به طور جامع صورت بگیرد. شما باید سعی کنید نوشته خود را به صورت کاربردی پیش ببرید. موضوع بعدی که در لیست قوانین روایی محتوایی قرار دارد ساده سازی متن است . متن باید روان باشد استفاده از کلمات بسیار دشوار و پیچیده هرگز نمی تواند متن را به طور دقیق به کاربر معرفی کند. در واقع این شما هستید که متن درست را اعلام می کنید و نباید باعث شوید که متن درست شما ، غلط و یا اشتباه ترجمه شود.
روایی محتوایی را جدی بگیرید ، آن را وارد هر پاراگراف و سپس هر جمله نمایید. سعی کنید ساده ترین زبان توضیح را برای نوشتن یک محتوا داشته باشید و با مخاطب رفیق باشید. روایی محتوایی یعنی دقیقاً همان چیزی که مشتری به دنبال آن است را اعلام کنم و چهارچوبی که برای توضیح استفاده کرده ام بسیار دقیق و مناسب به نظر برسد. شما می توانید در تولید محتوای خود از بهترین ایده هایی که در ذهنتان است در جهت صحیح استفاده نمایید.