برخی از برند ها و کسب و کارها بدون کمک گرفتن از آموزش تولید محتوا برای سایت، سراغ تولید کردن محتوا می روند. آنها یا با کپی کردن از رقبایشان پیش می روند یا از دیگران تقلید می کنند. یا صرفا محتوایی را برای جلب نظر موتور های جستجو و قرار گرفتن در سه نتیجهی برتر گوگل تولید می کنند. وقتی از دور به محتواهای تولید شده در سایت این کسب و کارها نگاه کنید، بینظمی ِقابل توجهی را مشاهده خواهید کرد.
انجام تولید محتوا
حتی اگر در زمینه تولید محتوا اطلاعات نداشته باشید، به خوبی متوجه می شوید که هدف آن کسب و کار یا برند، تولید محتوا برای مخاطب نیست، اصلا و ابداً هدفی مشخص وجود ندارد؛ انجام «تولید محتوا» برای این برند ها حکمِ «از قافله عقب نماندن» را دارد. آنها فقط تلاش میکنند، اما به نتیجه نمیرسند!
آموزش تولید محتوا
آموزش تولید محتوا برای سایت ها و وبلاگ های کسب و کار ها و برند ها یک نیاز اساسی است. شاید از خودتان بپرسید که دقیقا چقدر باید برای آموزش تولید محتوا برای سایت خود وقت بگذارم تا در این زمینه حرفه ای شوم؟ پاسخ این است: «تا همیشه»، «تا هر زمانی که قصد دارید با رقبایتان رقابت کنید» و «تا هر زمان که به افزایش تعداد مشتریان و ارج نهادن به نیاز های آنان اهمیت می دهید».
آموزش تولید محتوا برای سایت، به شما کمک می کند بدانید که با چه هدفی محتوا خلق کنید؛ برای خلق محتوای خوب و با کیفیت چقدر سرمایه نیاز دارید و در نهایت به هدف تان می رسید یا خیر. اگر نمی خواهید جزء کسب و کارها و برند هایی باشید که در ابتدای مطلب به آنها اشاره کردیم، پیشنهاد می کنیم حتما این مطلب را مطالعه کنید.
اهمیت آموزش تولید محتوا برای سایت: ایجاد محتوای معنادار و دردسترس
روراست باشیم؛ تولید محتوای دیجیتال حرفه ای آسان نیست. بیشتر از 130 تریلیون صفحه وب در دنیا امروز خبر از چند نکتهی مهم می دهد:
1) رقابت با دیگران به کمک تولید محتوا سختی های خاصِ خود را دارد.
2) تولید محتوا روشی پایدار و مفید برای جذب مخاطب و راضی نگه داشتن اوست.
3) با تولید محتوا میزان حرفه ای بودن خود را به رقبا و مخاطبان و موتور های جستجو نشان می دهید.
4) تولید محتوا هرگز منسوخ نمی شود.
5) هر چیز که در تعداد زیاد عرضه می شود، حتما متقاضی دارد: درست مثل محتوا.
بنابراین منظور از آسان نبودن تولید محتوا این است که از همان ابتدا بدانید: «تولید محتوای معنادار، هدفدار و قرار دادنِ آن در دسترس ِ مخاطب، سخت است. محتوا اعتماد میآفریند. پس به هر میزان که بتوانید در این امر موفق عمل کنید، مخاطبان بیشتری با میزان رضایت بالاتری به شما اعتماد می کنند.
گام نخست: تحقیق در مورد موضوعی که قصد دارید در موردِ آن بنویسید.
یکی از کلیدی ترین مراحل آموزش تولید محتوا برای سایت این است که بدانید موضوع انتخابی تان تا چه حد جای پرداختن دارد. به این منظور ابتدا باید به محتوای سایت رقبایتان نگاهی بیندازید. آنها به چه جنبه هایی از موضوع مورد نظر پرداختهاند و از چه چیزهایی غافل شدهاند؟
کلمات کلیدی مرتبط با موضوع
سپس در مورد کلمات کلیدی مرتبط با موضوع تحقیق کنید. ابزار های متعددی برای تحقیق کلمات کلیدی وجود دارد. پس از تهیه لیست کلید واژه ها، کلماتی که ارتباطی به موضوع مورد نظرتان ندارند را حذف کنید. فقط آن کلماتی را استفاده کنید که برای محتوایتان و دیده شدنش مفیدند. به جز غیر مرتبط بودن برخی از کلمات، گروهی از کلید واژه ها هستند که به اندازه کافی برای رقابت و دیده شدن محتوای تان کاربردی نیستند؛ یا به بیان دیگر، کاربران به ندرت سراغ آنها می روند. به عنوان مثال ابزارهای SEMRUSH می توانند در این زمینه به شما کمک کنند.
نتایج تحقیقات تان برای تولید محتوای دیجیتال حرفه ای باید تک تک الزامات زیر را برآورده کند:
- ایجاد یک برنامه مشخص برای انتشار محتوا ها
- اهداف و مقصودی که پس از انتشار محتوا انتظار دارید به نتیجه برسند.
- حضور ِمداوم در دوره تولید محتوا از یک منبع معتبر و اعتماد به کارشناسانِ تولید محتوا که از بهترین و برترین روش های تولید محتوا آگاه هستند. (مانند رایا مارکتینگ)
- خوانا بودن/ قابل درک بودن/ فاقد ابهام بودن محتوا.
- در نظر گرفتن یک کانال/ استراتژی بازاریابی برای دیده شدن بهترِ محتوا توسط مخاطبین.
- A Complete Guide For Creating The Best Blog Content Possible
گام دوم: ایجاد استراتژی برای تولید محتوای دیجیتال حرفه ای
در این مرحله از آموزش تولید محتوا برای سایت، باید استراتژی محتوای خود را بسازید. عناصر متعددی در ساخت یک استراتژی بهینه دخیل هستند. زمانی که این استراتژی را ایجاد کردید، می بایست طبق ِآن عمل کنید؛ به این معنا که به زیر مجموعه و تیم ها تولید محتوای خود اعلام کنید که باید طبق چه چارچوبی عمل کرده و پیش بروند. استراتژی شما باید بر این مبنا استوار باشد که: به «محتوای خوب و غنی» دست پیدا کند. در کتاب عناصر استراتژی محتوا نوشتهی ارین کیسان نیز اشاره شده است که فاکتور های زیر باید در طراحی و چیدمان استراتژی محتوا لحاظ شوند:
تولید محتوای دیجیتال حرفه ای باید:
- مفید باشد.
- مختصر باشد.
- کاربر محور باشد.
- کاملا شفاف باشد.
- نامتناقض باشد.
- Content Creation: The Essential Guide
به همین خاطر شما باید برای استراتژی تولید محتوای خود:
- ایده های تولید محتوای متنی، صوتی، تصویری و … را بررسی و اعتبار سنجی کنید.
- یک چارچوب یا معماری برای پیامی که قصد انتقال آن به واسطه محتوا دارید ایجاد کنید. سپس در تمامی محتوا هایتان طبق آن عمل کنید.
- محتوا هایتان را بررسی و تست کنید تا ببینید که کدامیک بهتر از دیگری است.
- محتوا هایتان را اولویت بندی کنید.
گام سوم: آموزش تولید محتوای متنی، صوتی، تصویری با هدف
اهداف شما از تولید محتوای دیجیتال حرفه ای باید قابل اندازه گیری باشند؛ یعنی چه؟ یعنی نتایجی که پس از انتشار محتوا به دست می آورید با عدد و رقم قابل تفسیر و توضیح باشند تا بتوانید میزان رسیدن به اهداف تان را به کمکِ نتایج کاملا شفاف تخمین بزنید. مثلا تصور کنید که هدف شما از تولید محتوا در یک بازه زمانی خاص افزایش 50 درصدی فروش و تعداد مخاطبانتان است. وقتی محتوایی ایجاد می کنید و می بینید که 30 درصد به تعداد مخاطبان تان افزوده شد یا رقم فروش تان 30 درصد افزایش پیدا کرد، می توانید درک بهتری از میزان پیشرفت تان داشته باشید.
مایکل متس (نویسنده، مدیر بخش طراحی محتوا) در توییتی در این مورد نوشته است که:
«وقتی برای تولید محتوا برنامه ریزی داشته باشید و برای هر قطعه از محتوایتان هدف خاصی تعیین کنید، می توانید بهتر عمل کنید. وقتی نویسندهی محتوا می داند که هدف شما از تولید و انتشار محتوا هایتان چیست، بهتر می تواند بنویسد. همچنین به خوبی می داند که چه چالش هایی را در ذهن مخاطب به وجود آورد و چه سوالاتی را مطرح کند. کارشناسان تیم ِتولید محتوا نیز می توانند با دید بهتر و با عدد و رقم ِقابل استناد، محتوا را ارزیابی کنند.»
گام چهارم: شیوه های تولید محتوا مجزا از یکدیگرند.
یک نکته مهم در آموزش تولید محتوا برای سایت ها وجود دارد: هر نوع محتوا، دستورالعمل مخصوص به خود را برای تولید و انتشار دارد. مثلا تولید محتوای نوشتاری یا تصویری یا صوتی برای سایت با انتشار مقالات و ایبوک ها متفاوت است. شما نمی توانید به همان شیوه که محتواهای متنی وبلاگ سایت تان را می نویسید، برای متن ویدئوهای خود هم عمل کنید. هر کدام از قالب های محتوایی، متشکل از فرآیندها و روش های گوناگون برای ساخته شدن هستند.
استراتژی بازاریابی
پس از انتشار و تولید محتواها بررسی کنید و ببینید که هریک از این محتواهای تولید شده، (با توجه به استراتژی بازاریابی تان) چقدر موفق عمل کردهاند؟ آنهایی که موفق تر بوده اند را باز تولید کنید. مثلا اگر انتشار ویدئو یا وایت پیپر برای صحبت در مورد یک یا چند موضوع خاص بیشتر از محتوای متنی، اینفوگرافیک یا پادکست نظر مخاطبان را جلب می کند، بیشتر به اشتراک گذاشته می شود، چالش های بیشتری در کامنت ها و شبکه های اجتماعی برای شما به وجود می آورد، بهتر است همان موضوع را در قالب ویدئو یا وایت پیپر (منتها از منظری دیگر) تکرار کنید.
گام پنجم: تولید محتوا برای سایت طبق یک حلقهی تکرار شونده
این گام در آموزش تولید محتوا برای سایت چندان پیچیده نیست و از یک اصل پیروی می کند: «هر چارچوبی باعث به وجود آمدن نظم می شود و کمک می کند حساب شده پیش بروید تا بتوانید نتایج کار خود را اندازه گیری و تحلیل کنید.» به این منظور باید به ترتیب زیر عمل نمایید:
- نوع محتواهایی که قصد دارید تولید کنید را تعیین کنید.
- تعیین قالب محتوا: متنی، صوتی، تصویری، و …
- بررسی محتوا پس از انتشار: بررسی معایب محتوای تولید شده، نگاهی به نظرات مخاطبان و …
- ایجاد یک تقویم محتوا برای یک ماه یا سه ماه
- ایجاد یک راهنمای تولید محتوا برای تک تک قالب های محتوا (برای نویسندگان و تیم تولید محتوا): مستندات شیوه نگارش محتوای متنی، تولید محتوای تصویری، تولید ایبوک ها، پادکست ها و …
گام ششم: ایده یابی برای تولید محتوا
وقتی یک سایت تولید محتوا برای انتشار مطالب و جذب مخاطب دارید، باید این نکته را مد نظر داشته باشید که:
«محتوای خوب و عالی به طور تصادفی و ناگهانی به وجود نمی آید؛ بلکه برای آن وقت و فکر صرف شده است.»
روش های متعددی برای یافتن ایده جهت تولید محتوای دیجیتال حرفه ای وجود دارد. اگرچه فقط صحبت از ایدهی تولید محتوا آسان است اما یافتن موضوعات نو و تازه برای مخاطبان و راضی نگه داشتن شان به همان نسبت سخت و تا حدی پیچیده است.
چگونه ایده خلق کنیم؟
اگر ایده یابی برایتان سخت است در این بخش از آموزش تولید محتوا برای سایت به شما می گوییم که چطور می توانید ایده یابی کنید:
- از کارشناسانی که در مورد موضوع انتخابی تان تبحر و تخصص دارند، کمک بگیرید و آنها را جزئی از تیم خود کنید تا بتوانند در ایده یابی و موضوعات روز یاری تان کنند.
- بررسی محتواهای قدیمی: وقتی یک (یا چند) مورد از محتوای قدیمی که مدتهاست روی سایت تان منتشر کرده اید تعداد مخاطبان بیشتری جذب کرده و مورد توجه واقع شده، می توانید از آن برای تولید محتوای جدید کمک بگیرید. هر محتوایی که توانسته باشد برای کسب و کارتان خوب عمل کند، ارزش تکرار شدن دارد.
- پرسش از مخاطبان: از مشتریان و مخاطبان وفادار خود بپرسید که چه موضوعاتی نظرشان را جلب میکند یا در مورد چه چیزهایی دوست دارند بیشتر بدانند. این یکی از بهترین راه های ایده یابی است زیرا مصرف کنندهی آن محتوا مخاطبان شما هستند.
- بررسی محتواهای ترند شده در کسب و کارتان: در حوزه ای که فعالیت می کنید، چه نوع محتوایی محبوب است؟ چه نوع محتوایی دائم توسط رقبایتان تولید و دست به دست می شود؟ از آن کمک بگیرید.
- رهبری فکری: در مورد موضوعاتی محتوا تولید کنید که قصد دارید مخاطبان با آنها شما را به یاد بیاورند. بالاخره در هر برند یا کسب و کاری، یک موضوع خاص یا جمله فراموش نشدنی هست که مخصوص آن برند/ کسب و کار است؛ زیرا اولین بار توسط آن برند یا کسب وکار مطرح شده است.
- جستجو و تحقیق کلمات کلیدی: در روال تحقیق در مورد کلمات کلیدی می توانید بفهمید که مخاطبان معمولا به چه کلمات و موضوعاتی اهمیت می دهند و در طول روز آن را سرچ می کنند.
گام هفتم: طراحی تقویم محتوا
تقویم تولید محتوا، ویرایش/ آپدیت محتوا برای هر کسب و کاری که قصد تولید و انتشار محتوا روی سایت خود را دارد، ضروری است. تقویم محتوا زمان دقیق تولید محتوا، ویرایش، آپدیت، فردی که باید محتوا را منتشر کند، و … را مشخص خواهد کرد.
شما می توانید تقویم تولید محتوای خود را به کمک تیم تان طراحی و آماده کنید. هر زمان که نیاز به تغییر دادن تقویم داشتید می توانید آن را به روز رسانی کنید.
ختم کلام
پیروی از این هفت گام مربوط به آموزش تولید محتوا برای سایت، برای هر کسب و کاری ضروری است. همانطور که ملاحظه می کنید هیچ کسب و کاری بدون برنامه ریزی و تعیین هدف نمی تواند محتوا تولید کرده و آن را در دسترس مخاطب قرار دهد. هر محتوا برای تولید شدن و دیده شدن باید پروسهای نسبتا طولانی را سپری کند.
به همین خاطر، مرتبهی بعدی که در حال انتخاب موضوع و یافتن ایده برای تولید محتوای سایت خود بودید، بهتر است از این هفت مرحله پیروی کنید تا بیشتر از 80 درصد مخاطبان تان را راضی نگه دارید. همچنین، برای دریافت آموزش های بیشتر سری به سایر مطالب وبلاگ رایا مارکتینگ بزنید که تک تک مطالب آن، با عشق برای شما نوشته شدهاند.