شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که چرا در ایران فقط چند سایت آموزش محور هستند که همچنان قدرتمند به کارشان ادامه می دهند و درآمدهای فوق العاده بالایی دارند و بقیه سایت های آموزش محور جدید یا به درآمد بالا نمی رسند و یا شکست می خورد و صحنه رقابت را ترک می کنند. شاید فکر کنید تنها دلیلی که باعث شده سایت های آموزش محور قدیمی به کارشان ادامه دهند و به درآمدهای بالا برسند فقط قدیمی بودنشان است! در صورتی که فقط این موضوع نیست.
سایت های آموزش محور زیادی را دیده ام که بعد از مدتی فعالیت شان کم شده و یک دفعه به فعالیت شان پایان داده اند. البته نه فقط در حوزه کسب و کار یا بازاریابی اینترنتی بلکه در حوزه های کاری دیگر هم شاهد چنین قضیه ای بودم. با بررسی کوچکی روی خیلی از این کسب و کارها که توسط اشخاص راه اندازی شده است به این نتیجه رسیدم که مقاله ای در این مورد بنویسم و دلایل شکست و عدم فعالیت خیلی از کسب و کارهای اینترنتی آموزش محور در ایران را با شما در میان بگذارم.
اگر شما هم کسب و کاری آموزش محور دارید پیشنهاد می کنم در این مقاله همراه من باشید تا شما هم بدانید چگونه باید پیش بروید که سال بعد همین موقع به درآمدهای بالاتری برسید نه اینکه کسب و کارتان را رها کنید و به سراغ کسب و کار دیگری بروید.
اصلا چرا کسب و کار اینترنتی آموزش محور؟
خیلی از دوستانی که تصمیم به راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی آموزش محور می کنند تنها دلیلش این است که چون سایت های دیگر آموزشی درآمدهای بالایی دارند و همه اش هم سود است و چون پای محصول فیزیکی و ارسال پستی و داستان های دیگرش هم در میان نیست تصمیم می گیرند چنین سایتی راه اندازی کنند و برای خود پول پارو کنند.
از طرفی این کار را کلا کار ساده ای می دانند چون با یک سری آموزش هایی که در سطح اینترنت به رایگان ریخته و یکسری از پولی هاش که در کانال های تلگرامی پخش شده می توانند اطلاعات شان را بالا ببرند.
البته تمام این ها از دور قشنگ است اما زمانی که وارد این کار می شوند چون تخصصی ندارند فکر می کنند با کپی کردن از سایت های دیگر و تغییر کوچکی در محتوا می توانند مخاطبان زیادی را جذب کنند و در نهایت فروش های رویایی را برای خود رقم بزنند. اما غافل از اینکه داستان فرق کرده و به این سادگی ها هم نمی توان در این حوزه پر رقابت موفق شد. در ادامه دلایل شکست خیلی از سایت های آموزش محور را با هم مرور می کنیم.
چرا اکثر کسب و کارهای اینترنتی آموزش محور پیشرفت نمی کنند؟
اصلی ترین دلیلی که خیلی از کسب و کارهای آموزش محور در ایران را با شکست مواجه می کند کپی برداری از دیگر رقبا است. سرمایه گذاری نکردن روی خود و استفاده از محتوای دیگر وب سایت ها به هیچ وجه پیشرفتی را در پی نخواهد داشت و این کار صرفا یک جور درجا زدن است. کپی کردن از دیگران جز تخریب کردن تدریجی برندتان هیچ پیامدی را در پی نخواهد داشت.
چون این روزها کسی که حرف جدیدی برای گفتن نداشته باشد کسی سراغش نمی رود! در ادامه بیشتر در مورد تبعات این کار توضیح می دهم.
یادگیری و بروز بودن را فراموش کرده اند
یکی از اصول موفقیت وارن بافت یادگیری است. چیزی که این روز ها خیلی از دوستان تمایلی به آن ندارند و نمی خواهند اطلاعات کاری شان را به روز کنند.
خیلی از سایت ها را در زمینه دیجیتال مارکتینگ و کسب و کار اینترنتی می بینم که صرفا از سایت های دیگر کپی می کنند و حرف تازه ای برای گفتن ندارند. به عنوان مثال اگر سایتی در مورد معرفی درگاه های واسط بانکی مقاله ای می نویسند بقیه هم سریع دقیقا همانطور و به همان سبک نوشتن، مقاله ای در این زمینه می نویسند.
البته این ساده ترین چیز بود که مثال زدم. برای خود من بارها پیش آمده مقاله ای در رابطه با موضوعی نوشته ام و سایت های دیگر هم دقیقا همان مقاله را با کمی تغییر منتشر کرده اند. این نشان از ضعف اطلاعات در زمینه کاری شان است و صرفا قصد دارند با کپی برداری از سایت های دیگر مطالبی را در اختیار مخاطبان شان قرار دهند. به نظرم این توهین به شعور مخاطب است.
از آن بدتر کپی برداری از محصولات آموزشی سایت های دیگر است که این روزها خیلی باب شده است. خیلی از سایت ها را دیده ام که صرفا با عوض کردن نام دوره قصد دارند دوره آموزشی جدیدی را به کاربران خود ارائه کنند. حال تصور کنید همان دوره قبلا از سایت دیگری خریداری شده باشد و سپس مشتری شما دوره شما تهیه کند. چه اتفاقی می افتد؟ جز اینکه هیچ مطلب جدیدی یاد نمی گیرد و این باعث می شود برچسب کپی کاری روی شما زده شود و همین مورد دهان به دهان بچرخد. این دقیقا یعنی سقوط آزاد در حوزه کاری تان.
خیلی از دوستانی که در دوره های آموزشی اساتید بزرگ در ایران شرکت کرده اند هم دقیقا مرتکب چنین اشتباهی می شوند. آن ها دقیقا همان اطلاعاتی که اساتیدشان در اختیارشان گذاشته است را بدون کوچکترین تغییری در اختیار کاربران شان می گذارند.
این که آموزش هایی که ارائه می کنید دسته اول باشند خیلی خیلی قضیه مهمی است. این نشان دهنده این است که حرف های شما جدید است و افراد بیشتری به شما اعتماد می کنند.
همیشه سعی نکنید از دوره های آموزشی فارسی اطلاعات تان را به روز کنید. البته نه این که خوب نباشد ولی همیشه نباید دلتان را به آموزش های فارسی خوش کنید. باید از منابع معتبر خارجی هم استفاده کنید. خیلی از مدرسان ایرانی صرفا با بومی سازی دوره های خارجی دوره های جدید و به روز ارائه می دهند که معمولا با استقبال زیادی از سوی مشتریان شان مواجه می شوند.
دلشان را به کسب رتبه در گوگل خوش کرده اند
اگر محتوای جدیدی ارائه ندهید، اگر حرف تازه ای نداشته باشید، اگر کپی کار خوبی باشید، اگر دوره های آموزشی به درد بخوری نداشته باشید دلیلی هم ندارد که در گوگل رتبه خوبی داشته باشید! چرا؟ چون بازدید کننده ای که وارد سایت شما می شود بدون اینکه اطلاعات جدیدی به دست بیاورد سایت شما را ترک می کند و دیگر به سایت شما بازنمی گردد.
فراموش نکنید که کاربران امروزی اول شما را قضاوت می کنند و سپس به شما اعتماد می کنند. ظاهر سایت اصلا مهم نیست! مهم این است که چه ارزش افزوده ای برای آن ها دارید. و این دقیقا از محتوایی که ارائه می دهید مشخص است.
خیلی از سایت ها را دیده ام که زور بی خودی می زنند تا در کلمه رقابتی ای رتبه یک گوگل شوند. زمانی که محتوای این سایت ها را بررسی می کنید می بینید چیز جدیدی برای گفتن ندارند و هیچ روش درآمدزایی که بتوان به آن تکیه کرد در این سایت ها به چشم نمی خورد. همینطور محصولات پولی که ارائه داده اند واقعا در حد این نیست که بتوانند درآمد خود را افزایش دهند. یا کپی هستند یا دقیقا عین همان محصولات در سایت های دیگر با قیمت پایین تر یا حتی به صورت رایگان یافت می شود.
به کارشان علاقه ای ندارند، فقط دنبال پول بیشتر هستند
اصل اول در هر کسب و کاری علاقه و اشتیاق سوزان به آن است. مسئله ای که در کشور ما کسی به آن اهمیت نمی دهد و اکثر افراد فقط از روی اجبار کاری را انجام می دهند. علاقه داشتن به کاری که انجام می دهید آن هم در کسب و کار اینترنتی به شما کمک می کند تا به بالاترین سطح در کارتان نزدیک شوید.
این که به دنبال افزایش درآمدتان باشید اصلا نکته منفی در کسب و کارتان نیست اما نه به هر قیمتی.
خیلی از دوستانی که با من در ارتباط هستند سوالاتی که در مورد پیشرفت کسب و کارشان از من می پرسند حول محور این است که خب بعدش چه کار کنیم؟ محتوای بعدی چی باشه؟ تو اینستاگرام چه طوری فالوور هامون رو زیاد کنیم؟ چه کار کنیم تا مشتریان بیشتری جذب کنیم؟ چه طوری تبلیغ کنیم و …
اگر عاشق کارتان باشید پرسیدن این سوالات واقعا معنایی ندارد! اگر مخاطبان تان را دوست داشته باشید می دانید مقاله بعدی شما باید در رابطه با چه موضوعی باشد. می دانید که برای جذب فالوور بیشتر در اینستاگرام چگونه باید تولید محتوا داشته باشید. غیر ممکن است که شما عاشق مخاطبان تان و کسب و کارتان باشید و ضمیر ناخودآگاه تان شما را در مرحله بعدی کمک نکند!
سعی نکنید فقط از روی وظیفه یک سری کارهای روتین را در کسب و کارتان انجام دهید. سعی نکنید همان کارهایی را انجام دهید که رقبایتان دارند انجام می دهند. کمی هم خلاقیت چاشنی کارتان کنید.
خیلی از کسب و کارهای آموزش محوری که شکست می خورند و یا به درآمد بالا نمی رسند به مخاطبان شان اهمیت نمی دهند که صرفا با محتوای کپی می خواهند سایت شان را پر از مطالبی کنند که هیچ سودی برای آن ها ندارد.
اگر به دنبال درآمد بیشتر هستید تنها راهش اهمیت بیشتر به مخاطبان تان است. آنها هستند که قرار است مشتریان وفادار شما باشند. مطمئن باشید همان ها هم درآمد شما را افزایش می دهند. پس به آن ها اهمیت بدهید. اگر فقط به دنبال پول بیشتر باشید مجبورید تا خیلی چیزها را زیر پا بگذارید.
جمع بندی و سخن آخر
تا اینجا متوجه این شدید که کپی کاری مهمترین عامل شکست شما خواهد بود. این که اطلاعات تان را گسترش ندهید و خود را به روز نگه ندارید یکی از مهمترین دلایلی است که شما در کارتان پیشرفت نخواهید کرد. چون مجبورید کپی کنید و حرف تازه ای نداشته باشید. از طرفی ممکن است در جذب بازدید کننده هم موفق باشید ولی هیچ اتفاقی نیافتد! یعنی فروش درست و حسابی ای ایجاد نشود.
بعد از مدتی با خود می گویید من که این همه زحمت کشیدم این همه مقاله نوشتم این همه ویدیو این همه دوره آموزشی و این همه بازدید… پس چرا کسی نمیخره؟ در نهایت افسردگی و عدم تمایل به ادامه فعالیت و شکســـــــــت
دقیقا هم همین افراد هستند که می گویند کسب و کار اینترنتی به درد نمیخورد و نمیشه ازش پول درآورد.
در این مقاله سعی کردم مهمترین عواملی که باعث شکست کسب و کارهای اینترنتی آموزش محور می شود را عنوان کنم. عوامل بیشتری دخیل است اما مهمترین موارد را با شما در میان گذاشتم. تنها پیشنهادی که من برای شما دارم افزایش دانش و اطلاعات تان است. در این صورت مطمئن باشید شما مدرس مرجعی در کارتان می شوید. امیدوارم از این مقاله هم استفاده کافی را برده باشید.