مقایسه کردن و نشان دادن شباهت ها و تفاوت ها
این مقاله درباره چیست؟
این مقاله به شما کمک می کند که ابتدا، بفهمید که آیا متنی که قرار است مورد مقایسه باشد، ارزش این کار را دارد یا خیر. سپس به وسیله این مقاله، میتوانید لیستی از شباهت ها و تفاوت ها تهیه کنید و تصمیم بگیرید که باید بیشتر به کدام موارد توجه کرده و بتوانید به گونه ای متن خود را سازماندهی کنید که برای مخاطبین موثر تر باشد. همچنین به شما کمک میکند که بتوانید شباهت ها و تفاوت های مواردی که قرار است با هم مقایسه شوند را بهتر بیان کرده و بتوانید نحوه انجام مقایسه را درک کنید.
مطالعه مقاله نحوه نوشتن مقاله مقایسه ای، مهارتی کلیدی را به شما پیشنهاد می کنیم.
مقدمه
هر دانشجو، در رشته خودش، حتما با تکالیف و پروژه های بسیاری روبه رو میشود، که هرکدام روش مختص به خود را دارند. یکی از رایج ترین این موارد، نوشتن مقاله مقایسه ای است، که در آن دانشجو باید شباهت ها و تفاوت های دو چیز( ایده، متن، مقاله و …) را بیان کرده و به نوعی آنها را مورد بررسی قرار دهد. استادان شما، با این پروژه ها، قصد دارند مهارت تفکر انتقادی شما را تقویت کرده و همچنین شما را به تجزیه و تحلیل عمیق تر تشویق می کنند. وقتی شما برروی شباهت ها و تفاوت های دوچیز تمرکز میکنید، قاعدتا موارد مهم و ایده های آن دو را بهتر و عمیق تر درک خواهید کرد.
روش تشخیص تفاوت ها و شباهت ها در متون مختلف
در نحوه انجام مقایسه، در بعضی موارد، در خود متن از کلماتی مانند: مقایسه کردن، شباهت ها، تفاوت ها و غیره، استفاده شده است. که این موارد میتوانند به شما در پیدا کردن و تشخیص تفاوت ها و شباهت ها کمک کنند. در اینجا مثال هایی فرضی نیز ارائه شده است:
. مقایسه جنگ جهانی اول و دوم و بررسی دلایل وقوع آنها و نتیجه هرکدام از جنگ ها
. سبک شعری کولریج و وردزورث را با یکدیگر مقایسه کرده و تفاوت های آنها را بیان کنید.
دقت داشته باشید که در بعضی موارد، تنها نیاز به بررسی شباهت ها و در بعضی موارد دیگر تنها نیاز به بررسی تفاوت ها میباشد. البته گاهی اوقات نیز هردو مورد باید مورد بررسی قرار گیرند.
اما همیشه در نحوه انجام مقایسه، موضوع آنقدر هم ساده نیست و نمیتوان به راحتی تشخیص داد که باید در مقاله که قرار است بنویسیم، شباهت ها، تفاوت ها و یا هردو را مورد بررسی قرار دهیم. در بعضی مواقع نیز بررسی و مقایسه، جزئی از یک مقاله محسوب میشود و شما باید ابتدا با بررسی و مقایسه شروع کرده و در نهایت به استدلال و ارزیابی برسید. برای تشخیص راحت تر، باید به زبان مورد استفاده در مقاله توجه کرده و همچنین باید ببینید که آیا موضوع شباهت ها و تفاوت ها، جزئی از یک مقاله بزرگتر است یا خیر. مثال های زیر را در نظر بگیرید:
. یک ایده برای خود در نظر بگیرید، مثلا عشق، مرگ، زندگی و غیره. بعد درباره این ایده و موضوع خود، نظر یک یا چندین نفر را بررسی کنید.
. نویسندگان مختلف، چه تعریفی از ظلم و ستم دارند؟
. دیدگاه دو نویسنده درباره ظلم، به خصوص ظلمی که اکثر بانوان درگیر آن هستند را بررسی کنید. کدام یک دقیقتر است؟
. در متن هایی که تا به حال خوانده اید، سربازان زیادی وجود داشته اند که مطمئنا هرکدام از آنها، تجربه ای متفاوت از وقایع قبل و بعد از جنگ دارند. چه نقاط اشتراکی در آنها وجود دارد؟
استفاده از تفاوت ها و شباهت ها برای انواع مختلف پروژه
گاهی اوقات، در نحوه انجام مقایسه، موضوع پروژه شما اصلا مربوط به مقایسه و بررسی نیست، اما میتوانید با پیدا کردن شباهت ها و تفاوت های مقالات، موضوع اصلی را بهتر درک کرده و از آنها در پروژه خود بهره ببرید. برای مثال، شما میخواهید ثابت کنید که نظر یکی از نویسندگان مطرح درباره ظلم و ستم، از دو نویسنده دیگر بهتر و کامل تر است.
در این مورد شما میتوانید با ایجاد و تهیه لیستی از شباهت ها و تفاوت های بین این سه نظریه مختلف، بحث خود را کاملتر کنید، اما دقت داشته باشید که چون در این موضوع، بحث شباهت و تفاوت در میان نیست، شما نباید لیستی که از شباهت ها و تفاوت ها تهیه کرده اید را در مقاله نهایی و اصلی خود ذکر کنید.
نحوه کشف تفاوت ها و شباهت ها
با رسم کردن یک نمودار ( ون ) ساده و یا یک جدول، بسیار سریع و موثر تر میتوانید شباهت ها و تفاوت های یک یا چند ایده مختلف را بدست آورید. برای رسم کردن این نمودار، دو دایره بکشید که با یکدیگر فضای مشترکی داشته باشند و هر کدام از آنها را برای یک از ایده های خود در نظر بگیرید. در فضای مشترک بین دو دایره، شباهت ها و موضوعات مشترک دو ایده را مینویسید. در فضاهای دیگری که دو دایره با هم مشترک نیستند، تفاوت های این دو ایده را وارد کنید. در اینجا مثالی ساده از مقایسه دو پیتزا فروشی آورده شده است:
در نحوه انجام مقایسه، برای طراحی یک جدول، ابتدا باید معیار هایی که میخواهید آنها را بررسی کنید را در سمت چپ جدول مینویسید. در بالای جدول هم نام ایده هایی که قرار است مورد بررسی قرار بگیرند را وارد میکنید. در این صورت، شما برای هر ایده، تعدادی معیار دارید که میتوانید هرکدام را در بخش خودش وارد کنید.
همانطور که مشغول بررسی ایده های مختلف هستید، هدف مورد نظر و موضوع کلاس خود را هم در نظر بگیرید. فکر میکنید قصد و هدف استاد شما از این پروژه چه بوده است؟ فکر میکنید ارتباط این پروژه، با مباحثی که در طول ترم یاد گرفته اید چیست؟
در اینجا چندین سوال کلی درباره موضوعات مختلفی که میخواهید بررسی کنید آورده شده است. این موارد لیست کامل و دقیقی به شما نخواهند داد و تنها در حد ایده دادن به شما مناسب هستند و شما میتوانید سوالات شخصی و مختص به خود را طراحی کنید. همچنین میتوانید با سوالات کلیشه ای که اکثر خبرنگاران از آنها استفاده میکنند شروع کنید: ( چه کسی؟ چه چیزی؟ چه مکانی؟ چه زمانی؟ چرا؟ ) . اگر هم درباره اشیا و موضوعاتی غیر انسانی بحث می کنید، میتوانید درمورد شکل، رنگ، صدا، سایز، بو، مقدار، مکان و غیره، سوال بپرسید.
نحوه انجام مقایسه بین دو ایده
دو دوره یا حادثه تاریخی
. این حادثه چه زمانی به وقوع پیوست؟ چه تغییراتی در آن زمان ایجاد شد؟ معنا و مفهوم آن اتفاق چه بود؟
. در آن دوره، حرفه اکثر مردم چه بود؟ چه ارزش هایی برای مردم مهم بود و ارتباط مردم با یکدیگر چگونه بود/
. چه نوع دولت و حکومتی در آن زمان وجود داشت؟ چه افرادی در آن حکومت دخیل بودند؟
. دلایل این حادثه چه بود و چه پیامد هایی داشت؟
دو ایده یا نظریه
. موضوع آنها چیست؟
. آیا این نظریه ها در یک زمان بیان شده اند؟
. چه کسانی آنها را بیان کرده و چه افرادی از آنها حمایت می کنند؟
. هدف اصلی این ایده ها و نظریات چیست؟ چه نتیجه ای از آنها پدید خواهد آمد؟
. این ایده ها چگونه در زندگی مردم تاثیر خواهند داشت؟
. کدام یک برای شما قابل باور تر است و چرا؟ دامنه آنها چه قدر گسترده است؟
. برای اثبات آنها چه شواهد و مدارکی ارائه میشود؟
دو نوشته و اثر هنری
. عناوین آنها چیست؟ آنها چه چیزی را توصیف کرده و به تصویر می کشند؟
. لحن، حالت و قالب آنها چیست؟
. نویسنده آنها کیست؟ چه زمانی به وجود آمده اند؟ فکر میکنید چرا به این صورت نوشته شده اند؟
. آیا فکر میکنید یکی از آنها از دیگری بهتر میباشد؟ چرا؟
. برای آثار نوشتنی، میتوان درباره شخصیت پردازی، تم، زاویه دید، زمان و مکان هم سوال پرسید.
دو انسان و فرد مختلف
. اهل کجا هستند؟ سن آنها چقدر است؟ جنسیت آنها چیست؟
. آنها به چه چیزی مشهور هستند؟ آیا این دو تا به حال با یکدیگر ملاقات داشته اند؟
. ظاهر آنها چگونه است؟ به چه چیزی معتقد هستند؟ چرا جالب به نظر می رسند؟
. چه ویژگی از آنها برجسته تر است؟
تصمیم گرفتن برای اینکه باید بیشتر بر روی چه چیزی تمرکز کنید
حتما باید تا به اینجای کار نحوه انجام مقایسه، لیستی بلند بالا از تفاوت ها و شباهت های مختلف تهیه کرده باشید. تبریک میگویم! سپس، باید تصمیم بگیرید که کدام یک جالبتر، مهم تر و مرتبط تر با موضوع شما میباشد. از خود این سوالات را بپرسید:
. چه چیزی مربوط به پروژه من است؟
. چه چیزی مرتبط با موضوع است؟
. چه چیزی جالب و آموزنده است؟
. برای بحثی که میخواهید مطرح کنید چه اهمیتی دارد؟
. چه چیزی جزو موارد اصلی و پایه ای محسوب میشود؟
. به طور کلی چه چیزی مهمتر است؟ شباهت ها یا تفاوت ها؟
فرض کنید شما در حال مقایسه کردن دو رمان هستید. در نحوه انجام مقایسه در کلاس های ادبیات، به مواردی مانند فونت نوشته ها و یا اینکه از تصاویر در آنها استفاده شده یا نه، زیاد توجه نشده و اهمیت چندانی ندارند. بلکه بیشتر بر روی موارد مهم تری مثل شخصیت پردازی، طرح کلی، زمان و مکان، سبک نویسنده، زبان نویسنده و تم آنها بحث میشود. گرچه، درموارد خاص، برای مثال در شرایطی که از شما خواسته شده تا به تاثیر تصاویر در رمان ها بپردازید، در آن زمان باید تصاویر برای شما مهم بوده و از آنها در مقاله خود استفاده کنید.
گاهی اوقات در نحوه انجام مقایسه، یکی از شباهت ها و یا تفاوت ها، ممکن است با موضوع مرتبط بوده، اما به شکل وحشتناکی جالب نباشند. به عنوان مثال، اگر شما در حال بررسی آثار دو نویسنده هستید و در مقاله خود بنویسید که طبیعت و منشا هر دو نوشته یکسان است، این موضوع به مقاله شما مرتبط است، اما هیچگونه جذابیتی برای مخاطب ندارد. چون حتما پیش از آن، درباره اینگونه موضوعات در کلاس بحث کرده اید. ممکن است شیوه ای که نویسنده از آن برای به تصویر کشیدن طبیعت استفاده کرده است، برای مقاله شما جالب تر باشد.
روش نوشتن مقدمه مقاله مقایسه ای و ایده اصلی شما
در نحوه انجام مقایسه، مقدمه مقاله شما بسیار مهم خواهد بود. این بخش باعث تمرکز بیشتر مخاطب خواهد شد و به او نقشه راهی برای ادامه مقاله خواهد داد. مانند هر نوشته دیگری، باید نکات و موارد مبهم را عوض کرده و مطالب مرتبط و با مفهومی را جایگزین آنها کنید. برای نمونه، در مثال پیتزا فروشی، میتوانید بنویسید که هر دو مکان، قیمت و موارد اولیه یکسانی داشته، اما محیط و جو هر کدام از آنها متفاوت تر است.
گرچه این مقدمه مختص شما بوده و یک ایده ساده را بیان میکند، اما بسیار مراقب باشید، زیرا که حتما استاد شما، انتظار تجزیه و تحلیل بیشتری از شما دارد. در مورد پیتزا فروشی ها، ممکن است این سوال پیش بیاید که : چرا باید تفاوت های این دو مکان برای کسی مهم باشد؟ چرا نویسنده این دو مکان خاص را انتخاب کرده است؟ در ضمن، باید تمام سوالاتی که ممکن است دانشجویان دیگر در ملاس از شما بپرسند نیز در نظر داشته باشید.
در اینجا مقدمه ای برای مثال دو پیتزا فروشی آورده شده است:
هردو این پیتزا فروشی ها، تنوع بیشتری نسبت به باقی پیتزا فروشی های شهر دارند و فضای جالب و سرزنده آنها، آنجا را به مکانی بهتر برای ملاقات های دوستانه و خانوادگی تبدیل کرده است.
روش سازماندهی مقاله
راه های زیادی برای سازماندهی یک مقاله بررسی شباهت ها و تفاوت ها وجود دارد. در اینجا دو مورد از آنها ذکر شده است:
موضوع به موضوع
در این مورد نحوه انجام مقایسه، ابتدا، هرچیزی که درباره موضوع اول باید گفته شود را بنویسید، سپس تمام نکات مهم درباره موضوع دوم را بیان کنید و همینطور به ترتیب پیش بروید. اگر مقاله شما کوتاه باشد، ممکن است بتوانید نکات مربوط به هر موضوع را در یک پاراگراف قرار دهید، اما در صورت طولانی بودن مقاله، میتوانید چند پاراگراف را به یک موضوع اختصاص دهید. با استفاده از مثال پیتزا فروشی، بعد از مقدمه، ابتدا یک پاراگراف درباره موارد اولیه به کار رفته در پیتزا فروشی اول، یک پاراگراف درباره موقعیت مکانی آن و یک پاراگراف دیگر درباره محیط آن مینویسید. سپس این کار را برای پیتزا فروشی دوم هم انجام میدهید و در نهایت هم نتیجه گیری را مینویسید.
مهمترین خطر اینگونه سازماندهی، این است که در نهایت شما یک لیست پست سر هم از نکات مختلف دارید. یعنی به شکلی که سه پاراگراف درباره یک موضوع و سپس سه پاراگراف دیگر درباره یک موضوع دیگر نوشته شده است. این شکل مقاله، آن چیزی نیست که اساتید به دنبال آن باشند، اکثر آنها میخواهند که شما بتوانید در مقالات خود، به صورت خیلی مستقیم، شباهت ها و تفاوت های این دو ایده را نوشته و در نهایت بتوانید دلایل اهمیت اینگونه تفاوت ها را بیان کنید. بنابراین، اگر تمایل به استفاده از قالب موضوع به موضوع دارید، حتما باید یک پاراگراف مقدمه بسیار قوی و گیرا نوشته و سپس حداقل یک پاراگراف بدنه داشته باشید که در آن تمام تفاوت ها و مقایسه ها نوشته شده باشد.
در نحوه انجام مقایسه، اگر شما بخواهید برای درک بهتر یک موضوع، از موضوعی دیگر استفاده کرده و با بیان ویژگی های هرکدام، سبب درک آسانتر آنها شوید، قالب موضوع به موضوع میتواند انتخاب منطقی برای شما باشد. برای مثال، ممکن است از شما بخواهند شعری را که در کلاس تمرین کرده اید را با شعری که خودتان میخوانید مقایسه کنید. در این مورد، کار عقلانی آن است که شما ابتدا درباره اولین شعر، یک خلاصه بیان کرده و سپس با توضیح دادن درباره شعر دوم و بیان تفاوت ها و شباهت هایی که با شعر اول دارد کار را ادامه دهید.
نکته به نکته
ممکن است بخواهید به جای اینکه هربار درباره یک موضوع صحبت کنید، در هرزمان درباره یک نکته از مقایسه ها بحث کنید. در اینجا، با توجه به مواردی که مقایسه میکنید، دو راه وجود دارد. اگر متن شما کوتاه باشد، باید بتوانید تمامی نکات مقایسه را در یک پاراگراف خلاصه کنید. برای مثال، ما میتوانیم قیمت هر دو پیتزافروشی را در یک پاراگراف مقایسه کنیم. سپس در پاراگراف بعدی، موارد اولیه آنها و در پاراگراف آخر، فضای رستوران ها را با هم مقایسه کنیم. اگر حرف بیشتری برای موارد مقایسه ای نیاز بود، میتوان پاراگراف دیگری برای بیان نحوه ارتباط موارد مقایسه ای و توضیح بیشتر آنها ارائه کرد.
در مثال پیتزا فروشی، ممکن است درباره مشتریان هر رستوران یک پاراگراف جدا بنویسیم، سپس میتوانیم در صورت نیاز ادامه داده و دو پاراگراف دیگر درباره نحوه ارتباط مشتریان با مواد اولیه رستوران مینویسیم.
البته در نحوه انجام مقایسه، در هر صورت هیچگونه قانون سفت و سختی برای سازماندهی اینگونه مقالات وجود ندارد. فقط مطمئن شوید که خواننده به راحتی میتواند اتفاقات مقاله شما را تشخیص دهد! نکات مقاله خود را به خوبی در کل متن قرار دهید.
دقت داشته باشید که در اینگونه مقالات، آخرین جمله شما، همان نکته ای است که خواننده با آن مقاله شما را ترک میکند. برای مثال پیتزا فروشی، باید در انتهای متن نظر خود را بیان کرده و مثلا بنویسید فلان پیتزا فروشی از دیگری بهتر است. در آخر نیز اگر از نظر شما، تفاوت های آنها مهمتر است، پس متن را با تفاوت ها به پایان ببریدو اگر هم شباهت ها مهم هستند بالعکس.
نکات کلیدی دیگر
برای اینکه به فهم و درک راحت تر خواننده کمک کرده باشید، باید جملات اولیه و اصلی هر پاراگراف را بسیار قوی و عالی نگارش کنید. همچنین مقدمه شما باید ایده ای کلی از متن و نکات آن به خواننده ارائه کند، اما شما میتوانید از کلمات زیر نیز برای راهنمایی مخاطب استفاده کنید:
نحوه انجام مقایسه با کلمات مختلف
مانند، مشابه، همچنین، بر خلاف، به طور مشابه، به همان شیوه، به همین ترتیب، دوباره، در مقایسه، در مقابل، به همان شیوه، در مقابل، برعکس، با این حال، اگر چه، هنوز، حتی اگر، هنوز ، اما، با این حال، برعکس، در همان زمان، بدون در نظر گرفتن، در حالی که، از یک طرف … از سوی دیگر.
برای مثال میتوانید از جملات زیر برای اولین جمله پاراگراف های خود استفاده کنید:
. در مقایسه با رستوران 1، رستوران 2 ساکت تر و آرام تر به نظر میرسد.
. علیرغم موقعیت مکانی هردو رستوران، دسترسی به هردوی آنها بسیار آسان و راحت است.
مخاطبان گرامی در نطر داشته باشید اگر به دنبال محتوایی تخصصی هستید شرکت رایامارکتینگ در زمینه محتوا با بیش از 100 نوع ایده تولید محتوا
و همچنین تولید محتوا سئو شده میتواند شما را در این امر یاری کند.