در دنیای شبکه های کامپیوتری، پروتکل های مختلفی وجود دارد که هر کدام، سیاست های خود را بر روی سایت مورد نظر پیاده کرده است. در مقاله فرق ssh و http، سعی کرده ایم که دو نوع از پروتکل های شبکه را که کاربرد بسیاری دارند و از لحاظ امنیت نیز بالا هستند را مورد بررسی قرار دهیم.
در این موضوع سعی شده است تا مزایا، معایب و کاربرد های آن ها را با یک دیگر مقایسه کنیم و در نتیجه به این موضوع پی ببریم که کدام یک بهتر است. با ما همراه باشید تا با هم، به بررسی تفاوت و نقاط اشتراک این دو پروتکل بپردازیم. اما قبل از هر چیزی، باید به معرفی هر کدام از پروتکل ها به صورت جداگانه اقدام کنیم.
پروتکل ssh چیست فرق ssh و https در چه چیزی است؟
ما در فرق ssh و https، ابتدا به نوع و ساختار این پروتکل ها خواهیم پرداخت، سپس به معرفی مزایا و معایب هر یک ادامه خواهیم داد. یکی از پروتکل هایی که در سال 1995 توسعه داده شده است و مخصوص شبکه میباشد، پروتکل ssh میباشد.
تحت لیسانس پروتکل IEFT
این پروتکل تحت لیسانس پروتکل IEFT توسعه یافته است. به همین دلیل، تمام کاربرانی که در شبکه های کامپیوتری، خواهان اتصال به کامپیوتر دیگر و نقل و انتقال اطلاعات هستند، میتوانند با خیال راحت در یک بستر امن، اقدام به انجام این کار کنند. امروزه، استفاده از این پروتکل در بین مدیران شبکه، بسیار رایج شده است.
زیرا یکی از بهترین ویژگی های آن، مدیریت سیستم از راه دور است. در این پروتکل، مدیران میتوانند دستورات مد نظر خود را از راه دور، وارد سیستم شبکه کنند و نتیجه دلخواه خود را بگیرند. مهم ترین فرق ssh و https در این است که پروتکل ssh، داده های انتقال شونده را رمزگذاری میکند. به همین دلیل امنیت آن نیز بیشتر است.
مهم ترین کاربرد های ssh
همان طور که فرق ssh و https را بیان کردیم، حال میخواهیم کاربرد ها و قابلیت های این نوع پروتکل را برایتان توضیح دهیم. مهم ترین ویژگی این پروتکل، امکان احراز هویت کاربران توسط روش های مختلف میباشد. یعنی طبق الگوریتم های خاص تایید هویت، اقدام به شناسایی کاربران میکند. منتقل کردن اطلاعات به صورت اتوماتیک به صورت رمزنگاری شده و امن، از دیگر ویژگی های ssh میباشد. این پروتکل، دستورات و فرامین صادر شده را نیز از راه دور به سمت کلاینت و سرور ارسال میکند.
احراز هویت
همچنین یکی از بارز ترین و بهترین ویژگی های پروتکل ssh این است که اجزای شبکه را که در زیرساخت قرار دارند، به صورت کاملا امن مدیریت میکند. احراز هویت در این پروتکل به چند روش انجام میشود. اما بهترین نوع آن استفاده از تکنیک ssh key است. نحوه احراز هویت در پروتکل ها کاملا متفاوت است. مثلا مهم ترین فرق ssh و https در همین نوع احراز هویت آن ها است.
پروتکل https چیست؟
یکی از مهم ترین و شناخته شده ترین پروتکل های شبکه اینترنت، https میباشد. در فرق ssh و https سعی داریم تا این دو نوع پروتکل را با یکدیگر مقایسه کنیم. پروتکل https تفاوت های بسیاری با ssh دارد. همچنین خط مشی ها و سیاست های این پروتکل نیز کاملا متفاوت است. کلمه https مخفف شده جمله Hyper Text Transfer Protocol میباشد.
انتقال اطلاعات به صورت کلان
مفهوم این عبارت، بیان گر انتقال اطلاعات به صورت کلان در میان سرور و کلاینت ها میباشد. البته این نقل و انتقال نیز به صورت کاملا امن انجام میپذیرد. برای مثال، زمانی که شما در اینترنت چیزی را سرچ میکنید، داده ها توسط پروتکل http برای شما نشان داده میشود که این پروتکل امنیت زیادی ندارد.
ولی در سایت های مهمی مانند اینترنت بانک ها و سایت های موسسات، باید حتما از پروتکل https برای ارتقاء سطح امنیتی استفاده کرد. به همین دلیل است که از این پروتکل برای بالا بردن امنیت وب و شبکه های مجازی استفاده میشود تا جلوی هرگونه اتفاق ناگوار را بگیرد.
امنیت پروتکل https
همان طور که گفتیم، یکی از مهم ترین معیار های یک پروتکل خوب، داشتن امنیت میباشد. در فرق ssh و https نیز به امنیت هر کدام اشاره کردیم. همان طور که گفتیم، زمانی که در اینترنت وارد سایتی میشوید، مطالب و داده ها توسط پروتکل http نمایش داده میشوند.
تگ Secure
اما زمانی که یک وب سایت از پروتکل https استفاده کند، گوگل به صورت خودکار، از تگ Secure در کنار آدرس سایت استفاده میکند. به عبارتی دیگر، زمانی که یک وب سایت در کنار آدرس خود، علامت قفل داشته باشد، آن سایت توسط پروتکل https کاملا ایمن سازی شده است. این پروتکل به دلیل داشتن خط مشی های خاص خودش، دارای امنیت بالایی میباشد. به همین دلیل در وب سایت های حساسی هم چون وب سایت بانک ها، از https استفاده میشود.
افزایش سرعت و امنیت سایت با پروتکل های امروزی
امروزه، داشتن پروتکل https لازمه استفاده هر یک از امکانات وب میباشد. در ضمن در فرق ssh و https، به سرعت آن ها نیز اشاره خواهیم کرد. برای مثال، سرعت پروتکل https یه دلیل بهره گیری از TLS 1.3 و https/2 از سرعت بالای بارگذاری صفحات برخوردار است. در بحث سئو نیز، گوگل علاوه بر این که اینترفیس سایت را مرجع خود قرار میدهد، سرعت بارگذاری صفحات نیز در آن تاثیر گذار است و سبب بالا رفتن رتبه وب سایت شما خواهد شد.
سخن پایانی
همان طور که گفتیم، فرق ssh و https در میزان امنیت آن ها، نوع عملکرد آن ها و سرعت آن ها میباشد. داشتن امنیت انتقال اطلاعات نیز از مهم ترین نکاتی است که در احداث هر شبکه و وب سایتی باید آن را مورد توجه قرار داد.
پروتکل ssh در شبکه مورد استفاده قرار میگیرد و پروتکل https در فضای اینترنت. هر دوی این پروتکل ها از امنیت بالایی برخوردار هستند و داده ها را به صورت رمزنگاری شده، بین کلاینت و سرور رد و بدل میکنند. همچنین یکی از مهم ترین تفاوت های این دو پروتکل، در نحوه احراز هویت میباشد که باید حتما با دقت انجام بگیرد و هیچ گونه کم و کاستی در انجام آن نباشد. امیدواریم که این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد