طراحی سایت، کنتراست، تکرار، ایجاد کنتراست در وب سایت، اهمیت وجود کنتراست و تکرار در طراحی سایت
احتمالاً شما به عنوان یک طراح وب سایت بدون آنکه متوجه باشید از تضاد و تکرار استفاده کرده اید تا به ظاهر وب سایت خود جلوه بدهید. موضوع تضاد و تکرار دو بخش بسیار پایه در طراحی میباشند که به طراح این امکان را میدهند تا المان های طراحی وب سایت را دسته بندی نموده و از یکدیگر تفکیک نماید.
تضاد یا کنتراست چیست؟
مغز ما به شیوه ای عمل میکند که به سرعت تغییر در ساختارها و شکل ها را تشخیص میدهد. استفاده از تضاد در طراحی وب سایت به طراح این امکان را میدهد تا توجه بیننده را به بخش خاصی جلب کند. البته در صورتی که از این عنصر طراحی به درستی استفاده شود.
یکی از ساده ترین شیوه هایی که میتوانیم به کمک آن تضاد را نشان دهیم، bold کردن حروف یک کلمه میباشد. شما در یک متن به راحتی قادر هستید کلمات bold و پررنگ را از دیگر کلمات تشخیص دهید. این المان میتواند نشان دهنده تأکید و اهمیت باشد.
نکته کلیدی در استفاده از تضاد آن است که از آن تنها در جای درست استفاده شود. تضاد باید قابل رؤیت باشد. استفاده بیش از اندازه از این المان، خاصیت آن را از بین میبرد.
در طراحی وب سایت تضاد میتواند در رنگ، اندازه و چیدمان مورد استفاده قرار گیرد. بسیاری از افراد با شنیدن کلمه تضاد تنها به ویژگی رنگ فکر میکنند. اما در حقیقت هر جایی که تمایل داریم بخشی را از بخش دیگر جدا سازیم میتوانیم از تضاد بهره ببریم.
حال که به بررسی مفهوم تضاد در طراحی وب سایت پرداختیم. نوبت به المان تکرار میرسد. این المان کاربردی بسیار در طراحی وب حائز اهمیت میباشد.
تکرار چیست؟
مغز ما به همان اندازه که میتواند تغییر در اشکال، چیدمان و رنگ ها را شناسایی کند قادر است تا یکپارچگی و اتحاد مجموعه ای از المان ها را نیز بشناسد. این قدرت ذهن ما میباشد که در کنار تضاد، اتحاد را نیز مشاهده کند و چندین چیز را به عنوان یک گروه واحد در نظر گیرد. این توانایی به ما امکان میدهد تا سریع تر و بهتر یاد بگیریم.
در طراحی یک وب سایت، طراح میتواند با استفاده از تکرار نشان دهد که کدامیک از بخش های سایت شبیه به هم هستند و بیننده به کدام قسمت های سایت باید به یک اندازه اهمیت دهد. طراح وب باید این تکرار را در کلیه بخش های طراحی در نظر داشته باشد. حال به مثال زیر توجه کنید:
“رنگ محبوب هایپرلینک در وب سایت ها”
شما به راحتی میتوانید با دیدن چنین فرم و رنگی، متوجه شوید که لینکی در سایت ارائه شده است. چرا؟ به این دلیل که در طراحی وب سایت ها، هایپرلینک ها همیشه به رنگ آبی بوده اند.
خاصیت تکرار در طراحی وب سایت با توجه به این مثال آن است که شما صرفاً کلیه هایپرلینک های خود را در صفحه های مختلف یک سایت به صورت یکسان قرار دهید. اگر به صورت ناگهانی و بدون هیچ دلیل خاصی این الگو را برهم زنید، بیننده نمی تواند ارتباط بصری مناسبی با سایت پیدا کند و این مشخصاً خطای طراح وب میباشد.
تکرار در طراحی وب سایت میتواند بر روی المان های بصری دیده شود. در این شیوه المان های بصری مشابهی در طرح کلی وب سایت مشاهده میشوند مانند: رنگ، فونت، اشکال، بافت، گرافیک ها، ویدئو، تصاویر، هدر و فوتر، ضخامت خطوط و مانند آن
اینها اصول پایه اما بسیار کاربردی در طراحی وب سایت میباشد که هر طراح سایتی باید با آنها آشنا باشد. ما هم سعی کردیم تا با یادآوری این اصول، بر دانش طراحی وب سایت مروری کنیم.