مقالات آموزشی

فرمت عکس WebP چیه؟ بررسی جوانب مثبت و منفی این فرمت

مفید بود؟

فرمت عکس WebP چیه؟ جوانب مثبت و منفی این فرمت رو بررسی کردین؟ باید در جریان باشین که درست پشت گوش ما یه نوع جنگ فناوری در جریان هست. این جنگ فرمت خاص همه ما رو درگیر می‌کنه و به احتمال زیاد شما مبارزان اون رو حتی بدون دونستن اون دیدین. ما در حقیقت در مورد نسل بعدی قالب تصویر وب صحبت می‌کنیم و در حال حاضر باید بدونین که فرمت WebP جلوتر از بقیه حرکت می‌کنه. اما این مسئله فقط سوالات بیشتری رو ایجاد می‌کنه. یعنی اصلاً WebP چیه؟ و چه مشکلاتی با JPEG ها داره؟ با تشکر از صاحب اون یعنی گوگل، فرمت WebP اخیراً به یه موضوع داغ تبدیل شده. این مورد در دستگاه‌های بیشتری پذیرفته می‌شه (که باعث نارضایتی رقبای JPEG 2000 و JPEG XR می‌شه) و در حال تبدیل شدن به فرمت جدید پیش فرض وب هست. با وجود تمام جزئیات پیچیده فنی، برای هر کسی که تصاویر رو به صورت آنلاین ارسال می‌کنه، WebP یه معامله بزرگ هست. بنابراین در این راهنما، همه مواردی رو که باید بدونین چیه و نحوه استفاده از اون و این که چرا باید مراقبت کنیم، توضیح خواهیم داد. ما نکات مثبت و منفی این فرمت رو با شما بررسی می‌کنیم و سپس به شما نشون می‌دیم که چطوری سایر فرمت‌های خود رو تبدیل کنین. بد نیست مرتبط با این مقاله در مورد تصاویر لیزی لود هم اطلاعاتی داشته باشین.

فرمت WebP چیه؟

با نادیده گرفتن همه اخبار اخیر، فرمت عکس WebP در حقیقت کاملاً قدیمی هست. اولین بار در سال 2010 اعلام شد و از اون زمان تا کنون در حال ارتقا و بهبودی هست. این موضوع اخیراً به عنوان موضوعی پرطرفدار در جنگ‌های فرمت بعدی نسل بعدی مطرح شده. برای درک واقعی آنچه که فرمت WebP رو منحصر به فرد می‌کنه، به شما کمک می‌کنه تا ابتدا همه فرمت‌های فایل تصویر و تفاوت اونها رو درک کنین؛ اما برای سرعت بخشیدن به همه چیز در این مقاله، ما مستقیماً به نقطه اصلی فروش فشرده سازی WebP خواهیم پیوست. اگه با این اصطلاح آشنا نیستین باید بگیم که فشرده سازی به رمزگذاری داده‌های پرونده در بخش‌های کمتر یا قطعه داده‌های دیجیتال نسبت به نسخه اصلی اشاره داره. فشرده سازی دو نوع اصلی داره:

  • lossless: در این روش از فشرده سازی کیفیت تصویر با پایین اومدن اندازه داده ثابت می‌مونه.
  • lossy: در این روش از فشرده سازی با کاهش قابل توجه اندازه داده، کیفیت تصویر کمی پایین می‌آید.

اگه می‌خواهید که جادوی این مسئله رو بدونین که چطوری می‌تونین اندازه پرونده رو بدون تاثیر بر کیفیت اون کاهش بدین، این راهنما به خوبی برای شما همه چیز رو توضیح می‌ده. به بیان ساده، تصاویر با فرمت WebP معمولاً به لطف فشرده سازی برتر، کوچک‌تر از تصاویر مشابه خود هستن اما همان کیفیت رو دارن. این مسئله به آن معنا هست که استفاده از تصاویر WebP برای سایت خود معمولاً باعث سرعت بخشیدن به اون و کاهش هم زمان ذخیره اطلاعات شما می‌شه.

چقدر کوچک‌تر؟ طبق داده‌های خود گوگل فشرده سازی بدون افت 26% WebP کوچک‌تر از PNG و فشرده سازی lossy اون 25 تا 34% کوچک‌تر از JPEG هست. برای سایت‌هایی که از تصاویر زیادی استفاده می‌کنن، تغییر حالت می‌تونه تاثیر قابل توجهی ایجاد کنه و میلی ثانیه ارزش بارگیری رو به خصوص در تلفن همراه اصلاح کنه. در حقیقت نوعی بهینه سازی وب سایت برای موبایل محسوب می‌شه. مزیت‌های اصلی دیگه فرمت WebP قابلیت انعطاف پذیری اون هست. این مزیت در حقیقت از شفافیت و انیمیشن بهره می‌بره. این در حقیقت می‌تونه یه معضل بزرگ هم باشه چون معمولاً اون ویژگی‌ها رو با همون فرمت پیدا نمی‌کنین. قبل از WebP باید از PNG برای پس زمینه‌های شفاف و GIF برای انیمیشن‌ها استفاده کنین. در نظر داشته باشین که هیچ چیز به طور هم زمان از هر دو پشتیبانی نمی‌کنه. این عملکرد عالی همراه با رای اعتماد از طرف گوگل، واقعاً راه رو برای تبدیل شدن فرمت WebP به فرمت جدید پیش فرض پرونده وب باز می‌کنه.

بررسی جوانب مثبت و منفی این فرمت

 

فرمت عکس WebP همونطور که تاثیرگذار هست، اما کاملاً آماده نیست. بیاید قبل از هر چیزی به موارد مثبت و منفی فرمت WebP نگاهی بندازیم و ببینیم که آیا برای شما و رفع نیازهای شما مناسب هست یا نه!

مزایا

  • زمان بارگیری سریع‌تر: به دلیل کوچک‌تر بودن اندازه پرونده، صفحات دارای تصاویر با فرمت WebP سریع‌تر بارگیری می‌شن. این مسئله یه افزایش چشم‌گیر برای لذت بردن از سایت هست و تجربه کاربری خوبی رو برای کاربران با خود به همراه میاره. این مسئله می‌تونه باعث بهینه سازی وب سایت شما بشه. به گفته کارشناس سازنده وب سایت، هر ثانیه تاخیر در بارگیری رضایت بازدیدکننده رو تا 16% کاهش می‌ده و اگه در 4 ثانیه بارگیری نشه؛ از هر 10 بازدیدکننده، 4 نفر سایت شما رو به طور کامل رها می‌کنن.
  • فضای ذخیره سازی کمتر رسانه: فشرده سازی پیشرفته WebP همچنین به معنای فضای ذخیره سازی کمتر هست. این مسئله برای سایت‌هایی هست که میزبان تعداد زیادی تصویر هستن و بسیار مهمه که حتی در هزینه هاستینگ وب خود صرفه جویی کنن.
  • شفافیت و انیمیشن: همونطور که در بالا اشاره کردیم، WebP تنها فرمت تصویری هست که از پس زمینه‌های شفاف PNG و فرمت‌های انیمیشن GIF پشتیبانی می‌کنه. البته نیازی به گفتن این مسئله نیست که فشرده سازی JPEG بهتر هست.

معایب

  • توسط همه مرورگرها پشتیبانی نمی‌شه: اگر چه فرمت عکس WebP سهم شیرینی از مرورگرها داره اما هنوز هم برخی از مرورگرها از اون پشتیبانی نمی‌کنن (اینترنت اکسپلورر در پذیرش اون کند هست که این مسئله برای اینترنت اکسپلورر مناسب هست) در حقیقت یک راه حل برای اون وجود داره که شامل ایجاد یک تصویر برگشتی در HTML هست؛ اما ایجاد یک فایل کامل دیگه به عنوان پشتیبان، گاهی اوقات فضای ذخیره سازی اضافی رو که با استفاده از فرمت WebP صرفه جویی می‌کنین، نفی می‌کنه.
  • کیفیت هنوز هم کاهش می‌یابد: این مسئله تنها نقطه ضعف برای فرمت WebP نیست بلکه نقطه ضعف و عیبی برای تمام فشرده سازی‌ها محسوب می‌شه. در هر حالت کیفیت تصویر شما کاهش می‌یابد. برای بیشتر افراد این موضوع ناچیز هست اما در نظر داشته باشین که برای سایت‌های بصری مانند نمونه کارهای عکاسی یا طراحی گرافیکی، شما کیفیت بصری خود رو در حداکثر ممکن می‌خواید.

تبدیل به فرمت WebP

 

اگه قبلاً اندازه‌های پرونده‌های کوچک‌تر رو فروختین، طبیعتاً برای تغییر همه تصاویر به یک مبدل تصویر فرمت WebP نیاز دارین. بسیاری از نرم افزارها از فرمت عکس WebP پشتیبانی می‌کنن، بنابراین می‌تونین اونها رو مستقیماً از منبع ایجاد کنین اما اگه تصاویر قبلی دارین یا از جایی اومدین که از فرمت WebP پشتیبانی نمی‌کنه، به مبدل تصویر نیاز دارین. موارد زیادی برای انتخاب وجود داره و در حقیقت بیشتر اونها در انجام وظیفه اصلی تبدیل یه فایل به WebP موفق می‌شن. یه مثال شفاف Xn convert هست. Xn convert برای ویندوز و مک و لینوکس کار می‌کنه. همچنین برای استفاده شخصی رایگان هست، اگرچه مجوز استفاده از شرکت رو باید خریداری کنین، علاوه بر WebP از JPEG، TIFF، PNG، JPEG 2000، GIF، داده خام و دوربین و صدها مورد دیگه پشتیبانی می‌کنه. ویژگی‌های زیادی نیز وجود داره: تبدیل دسته‌ای، چرخش، افزودن علامت‎‌های آبی، افزودن متن و تنظیمات تصویر نور مانند سایه‌ها و روشنایی زیاد! البته اگه فقط قصد دارین که تعداد انگشت شماری از تصاویر رو تبدیل کنین، همیشه می‌تونین با یه گزینه حتی ساده‌تر هم پیش برین. برای مثال Ezgif یه مبدل آنلاین رایگان برای فرمت WebP هست. شما همچنین ویژگی‌های پیشرفته‌تر رو در Xn convert پیدا نخواهید کرد؛ اما اگه نگرانی شما سرعت و سهولت کار هست، باید بگیم که می‌تونه نیازهای شما رو پوشش بده.

نحوه استفاده از تصاویر WebP در وردپرس

البته به عنوان یک کاربر وردپرس کاقی نیست که بپرسین فرمت عکس WebP چیه؟ همچنین باید بدونین که آیا می‌تونین از این نوع تصویر در کنار وردپرس استفاده کنین یا نه! درست مثل مرورگرها، هر سازنده وب سایت و سیستم مدیریت محتوا CMS از فرمت WebP پشتیبانی نمی‌کنه! خبر بد این که وردپرس در حال حاضر به طور پیش فرض از تصاویر با فرمت WebP پشتیبانی نمی‌کنه. با همه این موارد شما هنوز هم می‌تونین از این فرمت در سایت خود استفاده کنین فقط به یک یا چند ابزار اضافی نیاز داره.

Optimole

Optimole راه حل جدید ما برای بهینه سازی تصویر هست که دارای ویژگی‌های بسیار جذابی هست. با این علاوه بر این که می‌تونین تمام تصاویر خود رو به صورت خودکار بهینه کنین و سپس اونها رو از طریق CDN ارائه بدین، می‌تونین از مزایای تصویر با فرمت WebP هم استفاده کنین. در روشی که Optimole تصاویر WebP رو فعال می‌کنه بسیار جالب هست. اگه مرورگر بازدیدکننده از تصاویر پشتیبانی بکنه، این افزونه به طور خودکار تصاویر شما رو به WebP تبدیل می‌کنه. اگه مرورگر از فرمت WebP پشتیبانی نکنه، نسخه عادی تصویر برای کاربر یا بازدیدکننده ارائه می‌شه. اگه قصد دارین با موارد موجود بیشتری آزمایش کنین، ابزارهای دیگه‌ای نیز وجود داره که تصاویر WebP رو فعال می‌کنه:

  • jetpack دارای یه ماژول CDN تصویری هست که با تصاویر WebP کار می‌کنه.
  • همچنین می‌تونینWebP رو با ترکیب ShortPixel / EWWW Image Optimizer با Cache Enabler فعال کنین. هر دوی این افزونه‌های بهینه سازی تصویر به شما امکان می‌دهن تا JPEGها و PNGهای خود رو به تصاویر با فرمت WebP تبدیل کنین. سپس می‌تونین از افزونه Cache Enabler استفاده کنین تا در واقع این فایل‌ها رو به مرورگرهایی که از این فرمت پشتیبانی می‌کنن، در اختیار بازدیدکنندگان قرار بدین. بعد از نصب این افزونه، به تنظیمات کش در داشبورد خود برین و ایجاد یه نسخه اضافی ذخیره شده برای پشتیبانی از این فرمت رو انتخاب کنین.

با هر یک از این روش‌ها می‌تونین کار رو به اتمام برسونین، بنابراین شما می‌تونین از افزونه‌های مورد نظر خود استفاده کنین. در این حالت افزایش کارایی در وب سایت شما می‌تونه چشم‌گیر باشه. بنابراین اگه سایت شما تصاویر با سایز زیادی داره، ارزش راه اندازی یکی از این راه حل‌ها رو داره.

نتیجه

با توجه به تاثیر بسیار زیاد در زمان بارگذاری تقریباً هر سایت یا رسانه اجتماعی می‌تونه از فرمت عکس WebP بهره مند باشه. همونطور که در موارد و جنبه‌های مثبت و منفی این فرمت گفتیم، پرچم قرمز به شکل واضحی بیان‌گر این موضوع هست که همه مرورگرها از اون استفاده نمی‌کنن، حتماً با تجزیه و تحلیل استفاده خود دوباره بررسی کنین تا ببینین کدوم مرورگرها بازدیدکنندگان شما رو ترجیح می‌دن و آیا تبدیل به فرمت WebP بر اونها موثر هست یا نه! اگه هنوز مطمئن نیستین که فرمت تصویر مناسب شما هست، همیشه این گزینه رو دارین تا یه طراح وب حرفه‌ای استخدام کنین تا این مسئله رو برای شما مدیریت کنه. فقط کافیه ذکر کنین که سرعت سایت و زمان بارگذاری از الویت بالایی برخوردار هست. در نهایت باید بگیم که به جواب سوال خود رسیدین.

پرسش
WebP چیه؟

باید به عنوان جمع بندی بگیم که یه نوع پرونده تصویری هست که حتی در استفاده از PNGهای فشرده یا JPEG نیز می‌تونه سرعت وب سایت شما رو افزایش بده. این فرمت یکی از روش‌های بهبود سرعت سایت شما هست. فرمت WebP بدون معایب وجود نداره اما می‌تونه اندازه پرونده‌های کوچک‌تر رو با کیفیت قابل مقایسه‌ای تولید کنه. توجه کنین که محبوبیت اون در حال افزایش هست اما این مسئله رو مد نظر داشته باشین که این فرمت در همه مرورگرها پشتیبانی نمی‌‎شه. سعی کردیم در مورد فرمت WebP اطلاعات مناسبی در اختیار شما بذاریم. سوالات و نظرات خود رو با ما به اشتراک بذارین.

Author

مدیریت سایت

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.