محتوای استاتیک موضوع اصلی پست امروز ماست. ما تو مقاله قبلی حسابی در مورد محتوای پویا یا داینامیک صحبت کردیم و الان لازمه یه توضیحی در مورد محتوای استاتیک هم به شما بدم.
این که این محتوا چطوری کار میکنه، چه مزایا و معایبی داره و اصلاً فرقش با محتوای پویا چیه، رو تو این مقاله بررسی میکنیم. حواستون باشه که ما هم یه مفهوم وب سایت استاتیک داریم و هم یه مفهوم محتوای استاتیک که هدف اصلی من تو این پست محتوای استاتیک هست (اگرچه تو قسمتی از همین مطلب راجع به سایت استاتیک هم صحبت کردم).
محتوای استاتیک چیست؟
محتوای استاتیک به محتوایی گفته میشه که بدون نیاز به اصلاح یا پردازش به کاربر نهایی تحویل داده میشه. در واقع سرور، همون فایلی که از اول ساخته شده رو بدون شخصی سازی و هیچ گونه تغییری به همه کاربران تحویل میده.
این محتوا یکی از سادهترین و کارآمدترین انواع محتوا برای انتقال از طریق اینترنته.
بررسی کلی Static Content و محتوای داینامیک
اکثر سایت های مدرن دائما در حال تغییر هستند. چون این سایت ها بر اساس این که چه کسی بهشون دسترسی داره، طرح، محتوا و ویژگیها خودشون رو تطبیق میدن حتی اگه درخواست کاربران کمتر از یک ثانیه با هم فاصله داشته باشه، باز هم این اتفاق میفته. به این نوع محتوا محتوای پویا یا محتوای داینامیک میگیم که میتونه به صورت درخواستی تغییر کنه!
در طرف دیگه ما محتوای استاتیک رو داریم که به ندرت و فقط به دست وبمستر برای آپدیت یا اصلاحات لازم تغییر میکنه و دیگه هیچ ربطی به کاربران و اطلاعات اونها نداره. درسته که محتوای استاتیک نسبت به محتوای داینامیک تعامل کمتری با کاربر داره ولی به سرعت ذخیره، پردازش و تحویل داده میشه.
نحوه کار کردن محتوای استاتیک
گرفتن منابع استاتیک سرور یکی از کارکردهای اولیه وب هست، مثلا وقتی سرچ میکنین و به سایتی میرسین که آدرسش اینه: https://www.example.com/index.html توی مرورگر وب فایل index.html رو از سرور هاستینگ example.com بهتون برمیگردونه.
سه مرحله برای درخواست محتوای استاتیک از یه سرور وجود داره:
- کاربر برای دیدن یه فایل، درخواستی رو به سرور ارسال میکنه.
- وب سرور، فایل رو از دیسک بازیابی میکنه.
- وب سرور، فایل رو برای کاربر ارسال میکنه.
ما هر فایل یا محتوایی رو تا وقتی که در پاسخ به اقدامات یا ورودیهای کاربران تغییر نکنه میتونیم به عنوان استاتیک در نظر بگیریم. این محتوا شامل تصاویر، فایلهای Javascript، فایلهای CSS، فیلمها، فایلهای فلش و حتی صفحات وب است.
محتوای استاتیک چگونه ذخیره میشه؟
روش معمول ذخیره سازی وب اینه که یه حافظه پنهان یا کش بتونه در هنگام ارائه مطالب، یه نسخه از فایل استاتیک رو ذخیره کنه، مثلاً یه عکس رو در حافظه کش ذخیره میکنه و وقتی کاربر برای بار دوم سراغ دیدن این عکس میاد محتوا رو سریعتر بهش تحویل میده، مرورگرها و شبکه های توزیع محتوا یا CDN میتونند محتوای استاتیک رو برای مدت زمان مشخصی ذخیره کنند و تا زمانی که مطالب همچنان درخواست میشه، اون رو در اختیار کاربران قرار بده. چون Static Content یه محتوای ثابته پس همچین چیزی ممکنه و همین فایلی که یکبار تهیه شده میتونه بارها و بارها در اختیار کاربر قرار بگیره.
تفاوت بین ذخیره سازی محتوای داینامیک و استاتیک
یه رویکرد دیگه برای سرعت بخشیدن به صفحات وب پویا، فشرده سازی محتوای داینامیک تولید شده توسط سرور مبدا و ارائه اون به صورت کارآمد به و در سریع ترین زمان ممکنه. با فشرده سازی محتوای داینامیک، محتوا هنوز به جای حافظه پنهان از سرور مبدأ تهیه میشه اما فایلهای HTML تولید شده به طور قابل توجهی کوچیکتر ساخته میشن تا بتونن با سرعت بیشتری به دستگاه کاربر برسند. Railgun یه نمونه از محصولیه که محتوای داینامیک رو فشرده میکنه و عملکرد اون رو بهبود میبخشه.
مزایای محتوای استاتیک
من این بخش رو نمینویسم که بخوام بهتون بگم حتماً به جای محتوای داینامیک از محتوای استاتیک استفاده کنین، خیر! تو هر وب سایتی باید تقریباً از هر دو نوع محتوا استفاده بشه تا یه تعادلی بین سرعت و تعامل به وجود بیاد. با این حال، من باید اینجا مزایایی که برای میزبانی محتوای استاتیک وجود داره رو براتون لیست کنم:
- این محتوا از وقتی که تو سرور بارگذاری میشه تا زمانی که با یه محتوای دیگه عوض نشه، تغییر نمیکنه و کاربرانی که وب سایت شما برمیگردند دقیقاً همون مطلب رو مشاهده میکنند.
- تولید محتوای استاتیک آسونتره، درسته که برای ذخیره محتوای داینامیک یه سری ترفندهایی وجود داره ولی اغلب اوقات نمیتونیم اونها رو به سرعت ذخیره کنیم و برای ذخیرهشون به پیش بینی زمان نیاز داریم که کار سختیه ولی چون محتوای استاتیک برای همه کاربران یکسانه پس میشه به راحتی ذخیرهش کرد.
- محتوای استاتیک کار کمتری میبره! فقط لازمه موقع درخواست فایلها رو از یه دیسکی خارج کنن علاوه بر این یه سری تکنیکها مثل فشرده سازی، فقط باید یکبار برای محتوای استاتیک اعمال بشن و با همین یه بار این محتوا رو به یه منبع خیلی خوب تبدیل میکنن!
- بزرگترین مزیت یه سایت با محتوای استاتیک اینه که به سرعت توسعه پیدا میکنه، یعنی یه توسعه دهنده وب میتونه یه سایت استاتیک رو خیلی سریعتر از سایت داینامیک ایجاد کنه.
- محتوای استاتیک برای توسعه بسیار ارزونه. محتوای استاتیک برای مشاغلی که با بودجه کم کار میکنن مناسبن!
- اگه وب سایتی با محتوای استاتیک دارین میتونین سرورهای اختصاصی رو با قیمت ارزونتر و سهولت بیشتری دریافت کنین.
- موتورهای جستجو مثل گوگل، بینگ و یاهو میتونن به راحتی یه سایت با محتوای استاتیک رو فهرست بندی یا ایندکس کنن چون فقط شامل فایلهای HTML یا CSS کدگذاری شده هستند.
معایب محتوای استاتیک
- برای به روز رسانی و ویرایش این مدل محتوا به هزینه زیادی نیاز دارین.
- ممکنه امکانات مدیریتی قوی در دسترستون نباشه.
- برای این که هر محتوایی رو به روز رسانی کنین باید با طراح اون محتوا یا طراح سایت در ارتباط باشین.
- تغییراتی که قراره تو هر محتوایی اعمال کنین ممکنه کلی وقت گیر باشه.
- محتوای استاتیک سئو ضعیفی داره!
- برای یه سری از کاربران مناسبه و در کل یه محتوای راکد و کم کاربرد به حساب میاد.
- انعطاف پذیری پایینی داره.
تفاوت Static Content و Dynamic Content چیه؟
برای این که تفاوت این دو تا رو بدونین بهتره یه سری به مقاله محتوای داینامیک بزنین و ببینین این دوتا محتوا تو چه چیزهایی باهم متفاوتن!
وب سایت استاتیک به چه سایتی گفته میشه؟
تا این جا من در مورد محتوای استاتیک صحبت کردم و گفتم که چیه و چه طوریه! ولی آیا بین محتوا و سایت تفاوتی هست؟ اگه تفاوت دارن پس تعریف وب سایت استاتیک چی میشه؟
اگه بخواییم یه تعریف ساده از وب سایت استاتیک داشته باشیم این میشه:
صفحات استاتیک محتوای ثابتی دارن و با زبان HTML کد نویسی شدن، این صفحات به این صورته که هرکسی تو هر جای دنیا ازشون بازدید کنه، محتوای یکسانی رو نشون میدن و اصلاً کاربر محور نیستند! البته معنیش این نیست کهسایت های استاتیک یوزرفرندلی User Freindly نیستن. منظورمون اینه که بر اساس کاربر محتوا رو تغییر نمیدن. این سایت ها ابتداییترین نوع سایت هستند و ساختنشون خیلی آسونتر از سایت های داینامیک هست. این سایت ها برخلاف وبسایت داینامیک احتیاجی به برنامه نویسی وب یا طراحی دیتابیس ندارن و میتونین خیلی راحت با ساختن چندتا صفحه HTML و قراردادن اونها روی یه وب سرور، یه سایت استاتیک طراحی کنین!
مزایای سایت استاتیک
- هزینهی تولید سایت استاتیک نسبت به سایتهای داینامیک کمتره.
- امنیت بیشتر سایت های استاتیک.
- سایت های استاتیک حجم محتوایی کمی دارن.
- سایت استاتیک نسبت به سایت داینامیک معمولاً سریعتر بارگذاری میشن.
- تحویل مطلب تو سایت استاتیک نسبت به سایت های داینامیک سریعتره.
- برای شرکت های که صرفاً قصد دارن یه اطلاعات ثابتی رو در اختیار مشتری قرار بدن سایت های استاتیک مناسبترن.
- برای سایت های ثابت و کم هزینه مناسبن.
- مناسب سایت هایی با طول عمر کم هستن.
- سایت استاتیک به درد کارفرمایان عجول میخوره!
- تغییرات خیلی کمی تو سایت های استاتیک لازمه.
سایت استاتیک خود را بسازید!
از هر سرور وب که میتونه فایل های HTML رو ارائه بده، میتونین برای میزبانی وب سایت استاتیک استفاده کنین و حتی ابزارهایی وجود داره که وب سایت استاتیک شما رو به صورت رایگان مثل صفحات GitHub و GitLab Pages میزبانی خواهد کرد. من سه تا ابزار خوب و به درد بخور براتون آماده کردم که برای شروع کار عالین!
ابزار Netlify CMS
Netlify CMS ابزاری با منبع آزاده که به کاربران غیر فنی اجازه میده تا به راحتی محتوای تولید شده توسط یه سایت سازنده سایت رو مدیریت و به روز کنه. این یه برنامه مبتنی بر وب است و ویرایشگر WYSIWYG ، پیش نمایش در زمان واقعی و بارگذاری رسانه های Drag-and-drop رو پیشنهاد میکنه. این سایت با رایجترین SSG ها مثل جکیل Jekyll، هوگو Hugo یا گتسبی Gatsby و بیشتر ژنراتورهای دیگه کار میکنه و برای ایجاد سریع یه سایت جدید، قالبهایی رو برای کمک به شما ارائه میده و میتونین خیلی راحت اونها رو به سایت جدیدتون یا سایتی که از قبل داشتین اضافه کنین.
ابزار Siteleaf
این سایت یه رابط کاربری تر و تمیز برای سایت استاتیک شما فراهم میکنه و درست مثل Netlify CMS میتونین مطالب خودتون رو تو یه ویرایشگر تصویری تالیف کنین یا این که به روش ساده بازنویسی کنین! یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این سایت API اونه که بهتون امکان میده به محتوا دسترسی پیدا کنین و اون رو تو وبسایت ها یا برنامه های دیگه ادغام کنین.
نکته مهم اینه که محتوای تولید شده با این ابزار فقط به یه بستر گره نخورده بلکه میتونه تو هر وب سروری که مد نظر خودتونه منتشر بشه در واقع اگه نیازهای شما رو تو هر مقطع زمانی برآورده نکنه، میتونین خیلی راحت محتوا رو از اون خارج کنین!
ابزار Publii
این یه برنامه دسکتاپ برای ساخت وب سایت های زیبا و استاتیک است که بسیار سریع و کارآمده. این اپ هم برای ویندوز و هم MacOS در دسترسه و همه ابزارهای لازم برای اجرا و راه اندازی سایت رو در اختیارتون قرار میده.
شما میتونین چندتا سایت رو داخل برنامه ایجاد کنین و همهشون رو بدون نیاز به جابه جایی بین داشبوردهای مختلف ادمین، مدیریت کنین. این برنامه همچنین شامل تنظیمات سئو و تنظیمات مرتبط با رسانه های اجتماعی هم هست که باعث میشه وب سایت شما با موتور جستجو صمیمیتر باشه و اشتراک اون تو رسانه های اجتماعی به حداکثر برسه.
این برنامه به صورت آفلاین هم کار میکنه. بنابراین میتونین بدون اتصال به اینترنت به راحتی کار نوشتن یا ادیت رو انجام بدین و همه چیز وقتی که آنلاین بشین همگام سازی میشه. اگه واقعاً دلتون میخواد بدون نگرانی و با سرعت کار روی وبسایت خو.دتون رو آغاز کنین، این اپ به شما موضوعات متنوعی رو هم ارائه میده و تازه کلی ابزار شخصی سازی مثل قلم، چیدمان و رنگ هم دارین که میتونین ازشون استفاده کنین.
نکته پایانی در مورد محتوای استاتیک
درحالی که وب سایت های استاتیک رشد اولیه وب رو به خودشون اختصاص دادن بسیاری از سایت های جدید دارای برنامه های داینامیک و کاربر محور هستن. درسته که دیگه همه چی پیشرفته و مدرن شده و شاید فکر کنین وقتش رسیده همه از محتوای داینامیک استفاده کنن، ولی بعضی از سرویس های وب در تلاشند تا عملکرد به دست اومده از وب سایت های استاتیک رو با قابلیت استفاده از سیستم عامل های وب مدرن ادغام کنن.
این که ما به تولید محتوای استاتیک برگردیم و بیخیال داینامیک شیم واقعاً بعیده اما این که از سرعت و سادگی این محتوا برای تقویت وب مدرن استفاده کنیم کاملاً معقول و هدفمنده!
محتوای استاتیک موضوع اصلی پست امروز ماست. ما تو مقاله قبلی حسابی در مورد محتوای پویا یا داینامیک صحبت کردیم و الان لازمه یه توضیحی در مورد محتوای استاتیک هم به شما بدم.
این که این محتوا چطوری کار میکنه، چه مزایا و معایبی داره و اصلاً فرقش با محتوای پویا چیه، رو تو این مقاله بررسی میکنیم. حواستون باشه که ما هم یه مفهوم وب سایت استاتیک داریم و هم یه مفهوم محتوای استاتیک که هدف اصلی من تو این پست محتوای استاتیک هست (اگرچه تو قسمتی از همین مطلب راجع به سایت استاتیک هم صحبت کردم).
محتوای استاتیک چیست؟
محتوای استاتیک به محتوایی گفته میشه که بدون نیاز به اصلاح یا پردازش به کاربر نهایی تحویل داده میشه. در واقع سرور، همون فایلی که از اول ساخته شده رو بدون شخصی سازی و هیچ گونه تغییری به همه کاربران تحویل میده.
این محتوا یکی از سادهترین و کارآمدترین انواع محتوا برای انتقال از طریق اینترنته.
بررسی کلی Static Content و محتوای داینامیک
اکثر سایت های مدرن دائما در حال تغییر هستند. چون این سایت ها بر اساس این که چه کسی بهشون دسترسی داره، طرح، محتوا و ویژگیها خودشون رو تطبیق میدن حتی اگه درخواست کاربران کمتر از یک ثانیه با هم فاصله داشته باشه، باز هم این اتفاق میفته. به این نوع محتوا محتوای پویا یا محتوای داینامیک میگیم که میتونه به صورت درخواستی تغییر کنه!
در طرف دیگه ما محتوای استاتیک رو داریم که به ندرت و فقط به دست وبمستر برای آپدیت یا اصلاحات لازم تغییر میکنه و دیگه هیچ ربطی به کاربران و اطلاعات اونها نداره. درسته که محتوای استاتیک نسبت به محتوای داینامیک تعامل کمتری با کاربر داره ولی به سرعت ذخیره، پردازش و تحویل داده میشه.
نحوه کار کردن محتوای استاتیک
گرفتن منابع استاتیک سرور یکی از کارکردهای اولیه وب هست، مثلا وقتی سرچ میکنین و به سایتی میرسین که آدرسش اینه: https://www.example.com/index.html توی مرورگر وب فایل index.html رو از سرور هاستینگ example.com بهتون برمیگردونه.
سه مرحله برای درخواست محتوای استاتیک از یه سرور وجود داره:
ما هر فایل یا محتوایی رو تا وقتی که در پاسخ به اقدامات یا ورودیهای کاربران تغییر نکنه میتونیم به عنوان استاتیک در نظر بگیریم. این محتوا شامل تصاویر، فایلهای Javascript، فایلهای CSS، فیلمها، فایلهای فلش و حتی صفحات وب است.
محتوای استاتیک چگونه ذخیره میشه؟
روش معمول ذخیره سازی وب اینه که یه حافظه پنهان یا کش بتونه در هنگام ارائه مطالب، یه نسخه از فایل استاتیک رو ذخیره کنه، مثلاً یه عکس رو در حافظه کش ذخیره میکنه و وقتی کاربر برای بار دوم سراغ دیدن این عکس میاد محتوا رو سریعتر بهش تحویل میده، مرورگرها و شبکه های توزیع محتوا یا CDN میتونند محتوای استاتیک رو برای مدت زمان مشخصی ذخیره کنند و تا زمانی که مطالب همچنان درخواست میشه، اون رو در اختیار کاربران قرار بده. چون Static Content یه محتوای ثابته پس همچین چیزی ممکنه و همین فایلی که یکبار تهیه شده میتونه بارها و بارها در اختیار کاربر قرار بگیره.
تفاوت بین ذخیره سازی محتوای داینامیک و استاتیک
یه رویکرد دیگه برای سرعت بخشیدن به صفحات وب پویا، فشرده سازی محتوای داینامیک تولید شده توسط سرور مبدا و ارائه اون به صورت کارآمد به و در سریع ترین زمان ممکنه. با فشرده سازی محتوای داینامیک، محتوا هنوز به جای حافظه پنهان از سرور مبدأ تهیه میشه اما فایلهای HTML تولید شده به طور قابل توجهی کوچیکتر ساخته میشن تا بتونن با سرعت بیشتری به دستگاه کاربر برسند. Railgun یه نمونه از محصولیه که محتوای داینامیک رو فشرده میکنه و عملکرد اون رو بهبود میبخشه.
مزایای محتوای استاتیک
من این بخش رو نمینویسم که بخوام بهتون بگم حتماً به جای محتوای داینامیک از محتوای استاتیک استفاده کنین، خیر! تو هر وب سایتی باید تقریباً از هر دو نوع محتوا استفاده بشه تا یه تعادلی بین سرعت و تعامل به وجود بیاد. با این حال، من باید اینجا مزایایی که برای میزبانی محتوای استاتیک وجود داره رو براتون لیست کنم:
معایب محتوای استاتیک
تفاوت Static Content و Dynamic Content چیه؟
برای این که تفاوت این دو تا رو بدونین بهتره یه سری به مقاله محتوای داینامیک بزنین و ببینین این دوتا محتوا تو چه چیزهایی باهم متفاوتن!
وب سایت استاتیک به چه سایتی گفته میشه؟
تا این جا من در مورد محتوای استاتیک صحبت کردم و گفتم که چیه و چه طوریه! ولی آیا بین محتوا و سایت تفاوتی هست؟ اگه تفاوت دارن پس تعریف وب سایت استاتیک چی میشه؟
اگه بخواییم یه تعریف ساده از وب سایت استاتیک داشته باشیم این میشه:
صفحات استاتیک محتوای ثابتی دارن و با زبان HTML کد نویسی شدن، این صفحات به این صورته که هرکسی تو هر جای دنیا ازشون بازدید کنه، محتوای یکسانی رو نشون میدن و اصلاً کاربر محور نیستند! البته معنیش این نیست کهسایت های استاتیک یوزرفرندلی User Freindly نیستن. منظورمون اینه که بر اساس کاربر محتوا رو تغییر نمیدن. این سایت ها ابتداییترین نوع سایت هستند و ساختنشون خیلی آسونتر از سایت های داینامیک هست. این سایت ها برخلاف وبسایت داینامیک احتیاجی به برنامه نویسی وب یا طراحی دیتابیس ندارن و میتونین خیلی راحت با ساختن چندتا صفحه HTML و قراردادن اونها روی یه وب سرور، یه سایت استاتیک طراحی کنین!
مزایای سایت استاتیک
سایت استاتیک خود را بسازید!
از هر سرور وب که میتونه فایل های HTML رو ارائه بده، میتونین برای میزبانی وب سایت استاتیک استفاده کنین و حتی ابزارهایی وجود داره که وب سایت استاتیک شما رو به صورت رایگان مثل صفحات GitHub و GitLab Pages میزبانی خواهد کرد. من سه تا ابزار خوب و به درد بخور براتون آماده کردم که برای شروع کار عالین!
ابزار Netlify CMS
Netlify CMS ابزاری با منبع آزاده که به کاربران غیر فنی اجازه میده تا به راحتی محتوای تولید شده توسط یه سایت سازنده سایت رو مدیریت و به روز کنه. این یه برنامه مبتنی بر وب است و ویرایشگر WYSIWYG ، پیش نمایش در زمان واقعی و بارگذاری رسانه های Drag-and-drop رو پیشنهاد میکنه. این سایت با رایجترین SSG ها مثل جکیل Jekyll، هوگو Hugo یا گتسبی Gatsby و بیشتر ژنراتورهای دیگه کار میکنه و برای ایجاد سریع یه سایت جدید، قالبهایی رو برای کمک به شما ارائه میده و میتونین خیلی راحت اونها رو به سایت جدیدتون یا سایتی که از قبل داشتین اضافه کنین.
ابزار Siteleaf
این سایت یه رابط کاربری تر و تمیز برای سایت استاتیک شما فراهم میکنه و درست مثل Netlify CMS میتونین مطالب خودتون رو تو یه ویرایشگر تصویری تالیف کنین یا این که به روش ساده بازنویسی کنین! یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این سایت API اونه که بهتون امکان میده به محتوا دسترسی پیدا کنین و اون رو تو وبسایت ها یا برنامه های دیگه ادغام کنین.
نکته مهم اینه که محتوای تولید شده با این ابزار فقط به یه بستر گره نخورده بلکه میتونه تو هر وب سروری که مد نظر خودتونه منتشر بشه در واقع اگه نیازهای شما رو تو هر مقطع زمانی برآورده نکنه، میتونین خیلی راحت محتوا رو از اون خارج کنین!
ابزار Publii
این یه برنامه دسکتاپ برای ساخت وب سایت های زیبا و استاتیک است که بسیار سریع و کارآمده. این اپ هم برای ویندوز و هم MacOS در دسترسه و همه ابزارهای لازم برای اجرا و راه اندازی سایت رو در اختیارتون قرار میده.
شما میتونین چندتا سایت رو داخل برنامه ایجاد کنین و همهشون رو بدون نیاز به جابه جایی بین داشبوردهای مختلف ادمین، مدیریت کنین. این برنامه همچنین شامل تنظیمات سئو و تنظیمات مرتبط با رسانه های اجتماعی هم هست که باعث میشه وب سایت شما با موتور جستجو صمیمیتر باشه و اشتراک اون تو رسانه های اجتماعی به حداکثر برسه.
این برنامه به صورت آفلاین هم کار میکنه. بنابراین میتونین بدون اتصال به اینترنت به راحتی کار نوشتن یا ادیت رو انجام بدین و همه چیز وقتی که آنلاین بشین همگام سازی میشه. اگه واقعاً دلتون میخواد بدون نگرانی و با سرعت کار روی وبسایت خو.دتون رو آغاز کنین، این اپ به شما موضوعات متنوعی رو هم ارائه میده و تازه کلی ابزار شخصی سازی مثل قلم، چیدمان و رنگ هم دارین که میتونین ازشون استفاده کنین.
نکته پایانی در مورد محتوای استاتیک
درحالی که وب سایت های استاتیک رشد اولیه وب رو به خودشون اختصاص دادن بسیاری از سایت های جدید دارای برنامه های داینامیک و کاربر محور هستن. درسته که دیگه همه چی پیشرفته و مدرن شده و شاید فکر کنین وقتش رسیده همه از محتوای داینامیک استفاده کنن، ولی بعضی از سرویس های وب در تلاشند تا عملکرد به دست اومده از وب سایت های استاتیک رو با قابلیت استفاده از سیستم عامل های وب مدرن ادغام کنن.
این که ما به تولید محتوای استاتیک برگردیم و بیخیال داینامیک شیم واقعاً بعیده اما این که از سرعت و سادگی این محتوا برای تقویت وب مدرن استفاده کنیم کاملاً معقول و هدفمنده!