تقریبا تمامی گرافیست ها و افراد آشنا به نرم افزارهای کامپیوتری روی این موضوع اتفاق نظر دارند که Adobe Photoshop
یک نرم افزار استثنایی است و بزرگترین نرم افزار ویرایش تصویر در دنیا نیز است. فتوشاپ یک نرم افزار بزرگ با امکانات متنوع است که می توان آن را رتبه یک در فتومونتاژ دانست در این تکنیک می توانید عکس هایی طبیعی بسازید که وجود خارجی ندارند و فقط انتزاعی هستند فتوشاپ ابزار های بی شماری در این حوزه مهیا کرده است.
اما موضوع بحث ما در این مقاله طراحی لوگو با فتوشاپ است که برخی مخالف این موضوع و برخی دیگر موافق آن هستند! طراحی لوگو در فتوشاپ مزایایی دارد و صد البته که معایبی نیز دارد که در کل می توان گفت اگر تجربه کافی طراحی لوگو در فتوشاپ را ندارید و می خواهید از صفر شروع کنید از نرم افزار های Adobe Illustrator (با این نرم افزار می توانید با فتوشاپ در ارتباط باشید همچنان) یا Corel Draw استفاده کنید.
چرا که به دلیل اینکه برپایه وکتور هستند و گزینه های زیادی برای طراحی از صفر دارند تا حدودی در بحث طراحی لوگو از فتوشاپ بهتر هستند. اما بیاید نیمه پر لیوان را ببینیم و مزایای طراحی لوگو در فتوشاپ را بررسی کنیم.
1. فتوشاپ مناسب تصاویر پیکسلی است
در ابتدا بگذارید تفاوت نرم افزار های گرافیکی و پیکسلی را برایتان شرح دهیم.
-
تصاویر پیکسلی
تصاویر پیکسلی (raster images) تصاویری هستند که از پیکسل یا مربع های کوچک تشکیل شده است هر چه تعداد این مربع ها بیشتر باشد کیفیت تصویر پیکسلی بالاتر است تقریباً تمامی تصاویر اطراف ما و حتی عکس هایی که می گیریم پیکسلی هستند حتماً برایتان پیش آمده یک عکس را خیلی زوم کنید و پیکسل های آن را ببینید تصاویر پیکسلی این چنین هستند.
اگر خیلی بزرگ بشوند کیفیت خود را از دست می دهند و اینکه اگر کیفیت تصویر پیکسلی را بالا ببرید یا جزییات زیادی به آن اضافه کنید شاهد بالارفتن حجم آن بصورت قابل توجه ای خواهید بود و این عیب های اینگونه تصاویر است افت کیفیت با تغییر اندازه و بالا بودن حجم شان، و مزیت عکس های پیکسلی در این است که تصاویر واقعی تر هستند، جزییات در اینگونه تصاویر بالاتر است، ویرایش آنها بسیار ساده است و ایجاد یک تصویر پیکسلی ساده تر و با تنوع بیشتری نسبت به تصاویر وکتوری همراه است.
-
تصاویر وکتوری
و اما تصاویر وکتوری (vector images)، اینگونه تصاویر از اشکال هندسی، محاسبات ریاضی، بردارها، دایره، نقطه، مستطیل و … تشکیل شده اند. اینگونه تصاویر معمولا ساده تر از تصاویر پیکسلی هستند و با کوچک یا بزرگ شدن زیاد تصویر کیفیتشان افت نمی کند!!
این در واقع بزرگترین مزیت این نوع تصاویر است همچنین اینگونه تصاویر حجم کمی دارند و با بالا بردن کیفیت آنها حجمشان تغییر چندانی نمی کند اما معایب این گونه تصاویر این است که معمولا با جزئیات بالایی همراه نیستند، تصاویر واقعی نیستند و ایجاد یا ویرایش یک تصویر وکتوری سخت تر از یک تصویر پیکسلی است.
اما هدف از آشنایی شما با نوع تصاویر پیکسلی و وکتوری این بود که اولا درک تفاوت این دو در دنیای گرافیک اهمیت دارد و دوما باید به شما اعلام کنیم که نرم افزار هایی مثل ایلوستریتور و کورل دراو برپایه وکتور هستند و به همین دلیل همیشه اعلام می شود که این نرم افزار ها برای طراحی لوگو مناسبتر هستند اما نرم افزار فتوشاپ برپایه پیکسل است.
یعنی اگر می خواهید لوگویی با جزئیات بالا بسازید و برایتان مهم نیست که با بزرگ تر شدن یا کوچکتر شدن زیاد کیفیتش را از دست می دهد قطعا بهتر است که با فتوشاپ این لوگو را بسازید چون نه تنها امکانات بی نظیری را برای شما مهیا می کند بلکه ایجاد یک تصویر با فتوشاپ ساده تر از ایجاد همان طرح با ایلوستریتور است!
2. فتوشاپ در پردازش و ویرایش تصاویر بی نظیر است
شاید نرم افزاری مانند ایلوستریتور بتواند ابزار های زیادی برای ایجاد یک لوگو از صفر در اختیار شما قرار دهد اما اگر بحث پردازش یا ویرایش تصویر در میان باشد قطعا فتوشاپ برنده است.
با فتوشاپ می توانید لوگو را روی هر طرح گرافیکی جاسازی کنید، آن را آماده چاپ کنید، میلیون ها رنگ را روی آن امتحان کنید!، صدها افکت روی آن اعمال کنید (این قابلیت در نرم افزار ایلوستریتور نیز وجود دارد)، لوگو را کوچک یا بزرگتر کنید، چند لوگو را به راحتی با هم دیگر ترکیب کرد، قسمت هایی از لوگو را بصورت هوشمند حذف کرد (در این زمینه فتوشاپ از هوش مصنوعی استفاده می کند!)، لوگو را سه بعدی کنید! و …
در کل هر زمان که بخواهید قادر هستید لوگوی خود را آپدیت کنید فتوشاپ همیشه عالی عمل می کند با استفاده از لایه های فتوشاپ حتی می توانید کار خود را به یک طراح حرفهای بدهید تا کار شما را ادامه دهد! اگر لوگو شما آیکون مانند نیست یا یک نماد خاص نیست حتی در ایجاد لوگو نیز فتوشاپ بهتر از ایلوستریتور است!
3. لوگوی سه بعدی
فتوشاپ در سال های اخیر پیشرفت های زیادی در زمینه هوش مصنوعی و تصاویر سه بعدی کرده است به گونهای که اکثر طراحان از فتوشاپ برای ساخت تصاویر سه بعدی خود استفاده می کنند اگر لوگویی که در نظر دارید شکلی سه بعدی دارد شک نکنید که فتوشاپ در این زمینه عالی است و صد ها ابزار برای شما در فتوشاپ مهیا گشته تا به راحتی تصاویر و متن سه بعدی بسازید و ویرایش کنید.
4. وجود صد ها آموزش و ابزار آماده
اگر در اینترنت به دنبال ابزار گرافیکی (قالب کارت ویزیت، قالب تراکت، اکشن، قالب بنر، براش و …) یا آموزش کارهای گرافیکی بودهاید مسلما می دانید که فتوشاپ در بین سایر نرم افزار های گرافیکی هم امکانات بیشتری دارد و هم آموزش های بیشتر!
حتی اگر می خواهید طراحی لوگو های مشهور را یاد بگیرید بیشتر آنها در محیط فتوشاپ آموزششان مهیا شده است جدا از طراحی لوگو فتوشاپ دارای آموزش های ویژه در زمینه اعمال افکت ها، کارهای سه بعدی، کار بار قلمو، روتوش، فتومونتاژ و … دارد و می توانید از این اعمال برای زیباتر کردن لوگوی خود استفاده کنید.
همچنین در اینترنت صد ها، براش (قلمو)، پترن (الگو های آماده)، اکشن (کارهای گرافیکی که قبلا توسط یک طراح انجام شده و شما به سادگی می توانید چنین کارهایی روی طرح خود اعمال کنید)، نمونه و … برای فتوشاپ وجود دارد که دست شما را برای طراحی های شگفت انگیز باز نگه می دارد و کار شما را در طراحی لوگو راحت تر می کنند.
5. فتوشاپ بهترین برنامه برای طراحی لوگو متحرک است
حتما تصاویر متحرک که فرمت GIF دارند را در اینترنت دیدهاید این تصاویر مانند یک انیمیشن بسیار کوتاه هستند و معمولا از چند تصویر یا فریم ساخته شدهاند برخی از کانال های تلگرامی یا اکانت های اینستاگرامی یک لوگوی متحرک را به یک لوگوی ثابت ترجیح می دهند و یا برخی از شرکت ها دوست دارند علاوه بر یک لوگوی ثابت یک لوگوی متحرک نیز داشته باشند (مانند شرکت هایی که در حوزه موشن گرافیک یا انیمیشن فعالیت می کنند) یک لوگوی زیبا که ثابت هم نیست می تواند همچنین پویایی بیشتری به وبسایت شما بدهد.
پس حداقل برای قسمت هایی از وبسایت چنین لوگویی احتیاج دارید اگر می خواهید یک لوگوی متحرک بسازید بهتر است که از یک نرم افزار استفاده کنید که در هر فریم می توانید به راحتی تصویر را ویرایش کنید و لوگو را بصورت حرفهای به حرکت درآورید و در این زمینه بهترین نرم افزار فتوشاپ است!
هر چند که فتوشاپ یک نرم افزار انیمیشن سازی نیست اما امکانات جالبی در این زمینه دارد و در ضمن شما به یک نرم افزار انیمیشن سازی مثل تری دی مکس و دردسرهایش به هیچ وجه برای ساخت یک لوگوی متحرک نیاز نخواهید داشت بلکه فتوشاپ در ساخت تصاویر پشت سر هم و ویرایش لحظهای آنها عالی است پس می توانید به فتوشاپ اعتماد کنید و یک لوگوی متحرک زیبا در محیط این نرم افزار ایجاد کنید.
6. برنامه فتوشاپ ساده است
هر چند فتوشاپ به حدی پر امکانات و بزرگ است که شاید سالهای سال نتوانید تمام آن را یاد بگیرید اما حقیقت این است که ابزارهای مهمی که باید یاد بگیرید در دسترس و یادگیری اشان ساده است! فتوشاپ مناسب تمام افراد تازه کار است و می توانند حتی با دانلود چند فیلم آموزشی طراحی یک لوگوی ساده را بیاموزند!
جمع بندی مطالب و سخن نهایی
در این مقاله به مزیت های طراحی لوگو در فتوشاپ اشاره کردیم و تا حدی که حوصلهاتان سر نرود آنها را شرح دادیم چیزی که باید بپذیرید این است که اگرچه فتوشاپ قدرت بسیار زیادی دارد و تقریبا در زمینه گرافیک کاری نیست که از دست آن برنیاید اما توصیه ما و طراحان گرافیک بزرگ دنیا این است که از یک نرم افزار برپایهی وکتور برای طراحی لوگو استفاده کنید. چون هم ابزار هایی مختص این کار را دارند و هم حرفهای تر این است که از چنین نرم افزار هایی برای طراحی یک لوگو استفاده شود.
البته باز هم تکرار می کنیم که طراحی لوگو در فتوشاپ می تواند دارای مزایای زیادی باشد (6 عدد از این مزایا را ذکر کردیم) و گاهی بهترین راه همین است اما فقط گاهی این کار بهترین راه ممکن است. در اکثر اوقات همان ایلوستریتور (توجه داشته باشید که ایلوستریتور نیز مانند فتوشاپ محصول شرکت ادوبی آمریکا است اگر ادوبی فکر می کرد که فتوشاپ در مواردی مانند طراحی لوگو نیز بی نقص است هیچگاه یک نرم افزار جدید ابداع نمی کرد!!) و کورل دراو بهتر هستند.
در پایان باید گفت از هر نرم افزاری که استفاده می کنید سعی کنید استاندارد های طراحی لوگو را به یاد داشته باشید و اگر خودتان طراح نیستید حتما برای اینکار هزینه کنید چرا که پای اعتبار کسب و کارتان در میان است و یک لوگوی خوب همانطور که می تواند شما را شناخته شده تر می کند می تواند اعتبار شما را نیز زیر سوال ببرد. البته فراموش نکنید درصورت دریافت این خدمات از رایامارکتینگ هزینه ی طراحی لوگو برای شما بسیار مقرون به صرفه می شود.