در رابطه با نگارش ویکی پدیا (wikipedia)، ممکن است از خود بپرسید که برای ایجاد یک صفحه ی ویکی پدیای مربوط به خودتان، نوشتن مقاله در ویکی پدیا و … چه کارهایی را لازم است انجام دهید. یا اگر از قبل یک صفحه ی ویکی پدیای داشته اید، ممکن است از خود پرسیده باشید که چگونه باید اطلاعات مربوط به صفحه خود را به منظور ثبت محتوای دقیق تر، تغییر دهید.
در این مقاله قصد داریم به نکات و اطلاعات مهمی راجع به نگارش ویکی پدیا، ساختار ویکی پدیا و یادگیری بیشتر در مورد چگونگی دستیابی به آرشیو دیجیتال(Digital Archives)، افزودن محتوا و … بپردازیم. امیدواریم با تمام اطلاعات ارائه شده در این مقاله، بتوانید بهترین صفحه ویکی پدیا را داشته باشید و به نکات مربوط به نگارش ویکی پدیا توجه کنید.
نگارش ویکی پدیا: ویکی پدیا چیست و چه کسی آن را می نویسد؟
ویکی پدیا یک دائره المعارف است. علاوه بر این، یک دانشنامه ی آنلاین و رایگان جهانی است که ماهانه تقریبا 500 میلیون بازدید کننده منحصر به فرد دارد. این بازدید کننده ها به بیش از 250 زبان در ویکی پدیا دسترسی دارند. نسخه انگلیسی ویکی پدیا میزبان بیش از 4.5 میلیون مقاله است که همه ی آن ها به طور مشترک توسط داوطلبان تألیف و ویرایش شده اند.
اگر مقاله ای در مورد شخص خاصی و یا موضوعی وجود دارد، به این دلیل است که شخصی وقت خود را صرف تهیه ی آن مقاله کرده است. ویکی پدیا منبعی است که به صورت عمومی تولید می شود. هر کسی، در هر مکانی می تواند هر مقاله ای را در هر زمانی ویرایش کند.
این بدان معناست که هنگامی که صفحه ای فعال می شود، ویراستاران به صورت داوطلبانه می توانند در راستای نگارش ویکی پدیا برای همیشه صفحه ای را ویرایش و به آن اضافه کنند (اگرچه تعداد کمی از صفحات ویکی پدیای محافظت شده یا قفل شده نیز وجود دارد که برای ویرایش نیاز به مجوز ویژه دارند، البته عمدتا برای موضوعات یا الگوهای بحث برانگیز)
در واقع در نگارش ویکی پدیا هر کس می تواند یک ویرایشگر ویکی پدیا شود تا صفحات موجود را اصلاح کند یا صفحات جدید ایجاد کند. ویراستاران همچنین می توانند با ترجمه مقالات ویکی پدیا و با افزودن مطالب به ویکی پدیا، در مجموعه ای که متشکل از 45،184،580 (و در حال رشد!) پرونده های رسانه ای آزاد و قابل استفاده برای عموم است، سهیم باشند.
ایجاد صفحه جدید
برای ایجاد صفحه جدید، تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک حساب کاربری در ویکی پدیا ایجاد کنید و سپس مقاله جدید خود را اضافه کنید. در حالی که فقط کاربران ثبت نام شده ای که ورودشان در سیستم ثبت شده است، می توانند صفحات و مقالات جدید ایجاد کنند، اما هر کسی می تواند یک صفحه را اصلاح کرده و ویرایش کند که این تغییرات به سادگی به آدرس IP آن ها نسبت داده می شود.
لازم به ذکر است که در نگارش ویکی پدیا علاوه بر ویراستاران داوطلب، ویکی پدیا از ربات هایی برای اسکن ویرایش ها، برای سرقت ادبی و انجام کارهای پیش پا افتاده و تکراری دیگر مانند بررسی اشتباهات تایپی استفاده می کند.
در نگارش ویکی پدیا چه نوع محتوایی می تواند در ویکی پدیا وارد شود؟
ویکی پدیا تعدادی قانون برای نوع محتوای موجود در سایت در نظر گرفته است. به نقل از ویکی پدیا:
مقالات ویکی پدیا از رهنمودهای خاصی پیروی می کنند:
موضوع و عنوان مقاله باید قابل توجه باشد و با استفاده از منابع مستقل و خوب به طور مفصل پوشش داده شود. ویکی پدیا یک دایره المعارف است. یک صفحه ی خانگی شخصی و یا تجاری نیست. در آن نباید از محتوای وب سایت های دیگر، حتی اگر این محتواها به خود شما، مدرسه ی شما شرکت شما یا رئیستان تعلق داشته باشد، استفاده شود.
اگر می خواهید مقاله ای را فقط با دانشی محدود با وجود استانداردهای ویکی پدیا ایجاد کنید، باید توجه داشته باشید که ممکن است ویرایشگرهای متن اگر تشخیص دهند این مقاله مناسب نیست، آن را حذف کنند. برای روشن شدن این موضوع در رابطه با نگارش ویکی پدیا، همه ی مطالبی که به ویکی پدیا اضافه می شوند باید نوشته ای جدید و یا توصیف خلاصه ای از موضوعات باشند که به تازگی نوشته شده اند
. حتی اگر مقاله ای را برای وب سایت دیگری نوشته باشیم، نمی توانیم به منظور نگارش ویکی پدیا این اطلاعات را در ویکی پدیا کپی و جای گذاری کنیم. قسمت عمده ای از محتوای این مقالات باید نسخه ای جدید باشند، با این حال می توانیم به بخش کوچکی از آن نیز اشاره کنیم.
در ویکی پدیا هیچ قانون محکم و مشخصی وجود ندارد، اما با توجه به آن چه که به عنوان پنج ستون می نامند، عمل می کند. این قوانین عبارتند از:
- ویکی پدیا یک دائره المعارف است.
- مقالات در ویکی پدیا به صورت بی طرف نوشته شده اند.
- محتوای ویکی پدیا رایگان است که هر کسی می تواند از این محتواها استفاده کرده، ویرایش و توزیع کند.
- ویراستاران در ویکی پدیا باید با احترام با یکدیگر رفتار کنند.
- ویکی پدیا هیچ قانون مشخصی ندارد، فقط سیاست ها و دستورالعمل هایی دارد.
چگونه یک صفحه ی ویکی پدیا درباره خود و حوزه ی کاری خود نوشت (یا تغییر داد)؟
به احتمال زیاد، افرادی که این مقاله را می خوانند صفحه ی ویکی پدیا ندارند و می خواهند یک صفحه ی ویکی پدیا بسازند و یا در ویکی پدیا صفحه ای دارند که قصد دارند آن را ویرایش کنند. با توجه به این که نگارش ویکی پدیا و مطالب ویکی پدیا باید به صورت بی طرف و بدون غرض نوشته شوند، پس بهتر است نوشتن و یا ویرایش مقاله ی ویکی پدیا در مورد آن و یا شرکت خودتان را به نویسنده ی دیگری بسپارید. شما می توانید کار نگارش و تولید محتوا را با کمترین تعرفه تولید محتوا به رایامارکتینگ بسپارید.
در واقع در حالی که نمی توانید مقاله ویکی پدیای خود را بنویسید، می توانید موضوعات اصلی و تصاویر را آماده کنید تا نوشتن مقاله درباره ی شما توسط نویسنده ی دیگری صورت بگیرد و نگارش ویکی پدیا برای آن شخص آسان شود. در ادامه برخی از تاکتیک های اضافی آورده شده است که می توانید برای داشتن بهترین صفحه در ویکی پدیا که توسط یک ویرایشگر داوطلب در مورد شما نوشته شده است، به کار بگیرید.
در مورد خودتان و یا شرکتتان در تعداد زیادی از منابعی که امکان دارد، مطلب بنویسید.
قبل از اینکه به عنوان یک فرد “قابل توجه” محسوب شوید، ابتدا باید اطلاعات مربوط به شما و کارتان در منابع متعدد، قابل اعتماد و مستقل دیگر پوشش داده شوند. ویکی پدیا مطالب و اعتبار خود را از تحریریه های خارجی می گیرد، بنابراین برای این که اطلاعات کافی برای یک صفحه کامل درباره شما و کار شما در دسترس باشد، باید مطالب معتبر زیادی در مورد شما در منابع معتبر دیگر منتشر شود.
همچنین می توانید به نفع خود از لینک قرمز رنگ استفاده کنید. به این صورت که اگر مقالاتی در ویکی پدیا وجود دارند که به شما یا کار شما ارجاع داده می شوند، وارد آن صفحات شوید و نام خود را با پیوند قرمز تنظیم کنید تا به افراد هشدار دهید که بیوگرافی شما از ویکی پدیا گم شده است و یا وجود ندارد. این کار به ویراستاران کمک می کند تا نیاز شما را برای یک صفحه ی مستقل یا بیوگرافی ارزیابی کنند.
از ویرایش محتوا منصرف شوید
در صورتی که یک صفحه ی ویکی پدیا دارید که قصد تغییر محتوای آن را دارید اما آن چه را که در آن در مورد شما و یا برندتان نوشته شده است را دوست ندارید، بهتر است که از ویرایش محتوا منصرف شوید (اگرچه گاهی اجازه داده می شود). در مقابل می توانید بحثی را در صفحه ی گفتگوی مقاله باز کنید و یا با ویکی مدیا تماس بگیرید تا مشکل را حل کنند.
همچنین در صورتی که اگر هنوز در ویکی پدیا صفحه ی مربوط به خود و یا شرکتتان را ندارید، ابتدا در نظر بگیرید که برند یا شرکت شما به اندازه ی کافی برجسته و شناخته شده باشد سپس می توانید مطابق توضیحات داده شده اقدام کنید. در صورت علاقه به موضوعات مرتبط با تولید محتوا توصیه می کنیم مقاله ی ” تدوین استراتژی محتوا برای وب سایت ” را نیز مطالعه کنید.