مقالات آموزشی

پروتکل https چگونه امنیت داده‌ها را تأمین می‌کند؟

مفید بود؟

شاید وقتی که در اینترنت مشغول جستجو هستید‌، متوجه شده باشید که آدرس بعضی وب‌سایت‌ها با  https و آدرس بعضی دیگر با http  شروع می‌شود.

شاید در نگاه اول هر دوی اینها یکی باشد اما همین تفاوت آن‌ها در حرف “s” نشانه عملکرد متفاوت این دو پروتکل است و نشان می‌دهد که امنیت اطلاعاتی که در بستر وب جابه‌جا می‌شوند، تأمین می‌شود.

در این مقاله می‌خواهیم درباره اینکه https چیست  و چه تأثیری در عملکرد سایت ما دارد، صحبت کنیم. پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

https چیست و چه تفاوتی با http دارد؟

https  مخفف عبارت HyperText Transfer Protocol Secure  است که مانند http  روشی برای  ارتباط بین سرور و کلاینت است. این یک پروتکل انتقال ابر متنی می‌باشد که وظیفه آن انتقال داده از کلاینت به سرور و برعکس می‌باشد.

منظور از  ابر متن، متن‌های طولانی و بزرگی است که به شکل کد HTML نوشته شده‌اند و در وب‌سایت‌ها و وبلاگ‌ها قرار داده می‌شوند.

به زبان ساده، هنگامی که از قسمت جستجوی مرورگر خود، عبارتی را سرچ یا جستجو می‌کنید، این درخواست جستجو به سرور ارسال می‌شود و سرور به شما یکسری داده نشان می‌دهد و به این ترتیب ارتباط بین سرور و کلاینت برقرار می‌شود.

پیشنهاد میکنیم مقاله آموزش hotjar به صورت ساده و کاربردی را مطالعه نمایید.

پروتکل https، نسخه محافظت شده و امنیتی  http است و اطلاعاتی را که در بستر آن مبادله می‌شود، رمز گذاری می‌کند تا کسی به آن دسترسی پیدا نکند.

اما در پروتکل http، اطلاعات بدون رمزگذاری مبادله می‌شوند که باعث به خطر افتادن امنیت اطلاعات مبادله شده است. در ادامه مقاله https چیست، به این موضوع خواهیم پرداخت که چرا باید امنیت داده‌ها در بستر وب تأمین شود.

 

چرا باید امنیت داده‌ها تأمین شود؟

گاهی لازم است که شما اطلاعات خود را در بستر اینترنت برای یک وب‌سایت بفرستید. مثلا می‌خواهید یک خرید اینترنتی انجام دهید و باید اطلاعات کارت بانکی خود را به سایت مقصد بفرستید.

یا ممکن است بخواهید که در یک آزمونی ثبت نام کنید و  از همین رو لازم است که اطلاعات شخصی مثل کد ملی و مانند آن را ارسال نمایید.

اگر وب سایتی که دریافت کننده اطلاعات است نتواند امنیت اطلاعات دریافتی شما را تأمین کند، ممکن است اطلاعات کاملا شخصی و محرمانه شما به بیرون درز پیدا کند و شما آسیب ببینید. پس راه حل گوگل برای تأمین امنیت اطلاعات کاربرانش چیست؟

اگر وب‌سایتی از پروتکل  http استفاده کند، امنیت اطلاعاتی که در آن تبادل می‌شود برعهده دریافت کننده است. این پروتکل اطلاعات مبادله شده را رمزگذاری نمی‌کند و این موضوع باعث می‌شودکه هکرها به آسانی به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند.

این موضوع امنیت اطلاعات را به خطر می‌اندازد و باعث می‌شود که اطلاعات کاربران به بیرون درز پیدا کند.

اما پروتکل https امنیت اطلاعات مبادله شده را تأمین می‌کند و با رمزگذاری این اطلاعات به کاربر اطمینان می‌دهد به اطلاعاتی که انتقال داده می‌شود، کسی دسترسی نخواهد داشت.

از سال 2017 گوگل استفاده از پروتکل https را به منظور تأمین امنیت کاربرانش اجباری کرده است و اگر سایتی همچنان از پروتکل http استفاده کند، گوگل آن سایت را با برچسب Not Secure درکنار آدرس آن سایت، به کاربران خود نشان می‌دهد.

همچنین وب‌سایت‌هایی که از این پروتکل امن استفاده کنند، در گوگل رتبه و نتیجه بهتری خواهند داشت و در کنار آدرس سایت علامت قفل نشان داده می‌شود که نشانگر امن بودن بستر برای تبادل اطلاعات است.

برای اینکه بدانید این پروتکل چگونه امنیت داده‌ها را تأمین می‌کند، ادامه مقاله https چیست را بخوانید.

 

پروتکل https چگونه امنیت داده‌ها را تأمین می‌کند؟

پروتکل https برای رمزگذاری اطلاعات از دو پروتکل رمزگذاری SSL و TLS استفاده می‌کند.

برای اینکه پروتکل https را بر روی سایت خود فعال کنید، باید گواهی‌نامه SSL یا گواهی‌نامه TLS را دریافت کرده و آن گواهی نامه را بر روی سایت خود نصب کنید.

این گواهی نامه را باید خریداری کنید. پس از خریداری و نصب این گواهی‌نامه علامت قفل کنار آدرس سایت در موتور جستجو نشان داده می‌شود.

بنابراین به این علامت حتما توجه کنید. اگر روی علامت قفل کلیک کنید، گواهی‌نامه را به شما نشان خواهد داد.

مزایای استفاده از پروتکل https

تا اینجای مقاله درباره اینکه https چیست و چگونه امنیت داده‌ها را تأمین می‌کند،صحبت کردیم. استفاده از این پروتکل مزایایی را برای سایت ما دارد که عبارتند از:

1. بالا رفتن امنیت سایت؛ این موضوع باعث می‌شود که از داده‌های کاربران خود به شیوه بهتری محافظت کنید و امکان دزدیده شدن آن‌ها را به حداقل برسانید.

2. بالا رفتن نرخ تبدیل سایت؛ با استفاده از این پروتکل می‌توانید نماد امنیت سایت را دریافت کرده و آن را در سایت خود قرار دهید تا به کاربران خود، اطمینان دهید که امنیت اطلاعات آن‌ها را تأمین می‌کنید. این موضوع باعث بالا رفتن نرخ تبدیل سایت می‌شود.

3. بالا رفتن رتبه سایت شما یا کمک به سئو شدن سایت؛ گوگل اعلام کرده است که استفاده از پروتکل  https به بالا رفتن رتبه سایت شما کمک می‌کند.

4. با استفاده از این پروتکل می‌توانید تبلیغات بهتری را در گوگل ادز دریافت کنید.

 

چگونه سایت را از  httpبه https انتقال دهیم؟

1. ابتدا باید یک گواهی‌نامه SSL یا گواهی‌نامه TLS خریداری کنیم.

2. هاستمان را با  SSL یا TLS  پیکربندی کنیم.

3. در این مرحله باید لینک‌های داخلی سایتمان را به https تبدیل کنیم.

4. در مرحله بعد باید تمام لینک‌های خارجی سایتمان را به https تبدیل کنیم.

5. در این مرحله نوبت به ریدایرکت‌های 301 است که باید همه آن‌ها را از  http به https تبدیل کنیم یا از HSTS  استفاده کنیم.

6. در مرحله بعد باید مالکیت دامنه سایت را در سرچ کنسول گوگل مجددا تأیید کنیم.

7. سپس نقشه سایت را بروزرسانی می‌کنیم.

8. همچنین باید فایل robots.txt را به روزرسانی کنیم.

9. در دور آخر بروزرسانی‌ها باید اطلاعات گوگل آنالیتیکس را بروزرسانی کنیم.

10. مرحله آخر هم انجام تست است.

خطاهای انتقال از http به https

حتی اگر تمام تلاش و دقت خود را به کار ببرید تا کار انتقال را به درستی انجام دهید، بازهم امکان دارد که خطا رخ دهد. در ادامه به تعدادی از خطاهایی که عموما رخ می‌دهند اشاره می‌کنیم.

بنابراین پس از انتقال از http به https ، حتما سایت خود را از جنبه وجود این خطاها تست کنید.

خطای اول صفحات http که هنوز بین صفحات سایت شما وجود دارند.

خطای دوم لینک‌های داخلی نمی‌توانند به https لینک دهند.

خطای سوم باید دقت کنید که تگ‌های سایت به روز رسانی شوند.

خطای چهارم تغییر URLها به درستی انجام نشده است.

 

حتما پس از انتقال، سایت خود را از نظر وجود این خطاها بررسی کنید تا دچار مشکل نشوید. چرا که موارد متعددی وجود دارد که به دلیل عدم انتقال درست، https به درستی بر روی سایت اعمال نشده است.

سخن آخر

در این مقاله به این موضوع پرداختیم که https چیست و چه مزایایی برای سایت ما دارد.

همانطور که گفته شد امنیت وب‌سایت بسیار مهم بوده و در جذب کاربر و نیز بالا رفتن رتبه سئو تأثیر بالایی دارد.

از طرفی روند انتقال http به https موضوعی است که تا اندازه‌ای تخصصی است و بهتر است توسط افرادی که در این زمینه دارای تخصص و مهارت هستند، انجام شود.

بنابراین به شما توصیه می‌کنیم که برای تبادل اطلاعات از پروتکل https برای وب‌سایت خود استفاده کنید و انجام این کار را به متخصص بسپارید.

Author

مدیریت سایت

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.