مقالات آموزشی

معرفی انواع موتور جستجوی گوگل فارسی

مفید بود؟

همه ما با موتور جستجوی قدرتمند گوگل آشنایی کامل داریم و سال هاست که از آن استفاده می کنیم. در دنیای امروز، زندگی و کار بدون وجود این موتور جستجوی قدرتمند ناممکن است. هر کسی برای پیدا کردن جواب کوچکترین سوال خود، بدون معطلی وارد گوگل شده و از دنیای عظیم اطلاعات آن استفاده می کند.

اما آیا تا بحال پیش آمده به غیر از موتور جستجوی گوگل به موتورهای جستجوی دیگر هم فکر کنید؟ آیا می دانستید ما موتور جستجوی گوگل فارسی هم داریم، که به راحتی می توانیم در جستجوهای روزانه خود از آنها استفاده کنیم؟

در این مقاله می خواهیم شما را با ۴ نمونه موتور جستجوی گوگل فارسی و نحوه کار و مزیت های استفاده از آنها آشنا کنیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

 

میزان استفاده ایرانیان از گوگل

میزان استفاده از موتور جستجوی گوگل در بین ایرانیان بسیار زیاد است و این خود نشان دهنده علاقه شدید و ارادت خاص ایرانی ها به این موتور جستجو قدرتمند است، ولی با این حال هر چند وقت یک بار شاهد معرفی یک موتور جستجوی فارسی تولید داخل هستیم.

بیشتر موتورهای جستجوی فارسی به راحتی کار می کنند، اما بسیاری از ایرانی ها یا از وجود این موتورهای جستجو اطلاعی ندارند و یا هنوز در استفاده کردن از آنها مردد هستند. دلیل تردید اکثر فارسی زبانان نسبت به استفاده از موتور جستجوی گوگل فارسی، عدم اعتماد آنها به این ابزار داخلی است. بیشتر فارسی زبانانی که از وجود این موتورها اطلاع دارند، تصور می کنند موتور جستجو داخلی نتایج حاصل را فیلتر می کند، به همین دلیل رغبتی برای استفاده کردن از آنها ندارند.

استفاده از موتور جستجوی گوگل فارسی مزیت های بسیاری برای کاربران در پی دارد. استفاده از موتور جستجوی داخلی می تواند تا حد زیادی در هزینه های اینترنت و مصرف پهنای باند در ایران کمک کند. همچنین این موتورها، جستجوهای خود را بصورت محلی انجام می دهند و می توانند در یافتن نتیجه خاص محلی تا حد زیادی کمک کننده باشند.

دولت ایران چند سالی است به امید اینکه بتواند بخشی از مراجعه ایرانیان به موتورهای جستجو غول پیکر را بدست آورد، در حال تولید و پشتیبانی از موتورهای جستجو داخلی است.

بر اساس رتبه بندی الکسا، گوگل و یاهو همچنان دارای بالاترین میزان بازدید توسط ایرانی ها هستند. البته موتورهای جستجو محلی دیگر مانند Yandex روسیه، Baidu چین، Naver کره جنوبی را هم می توان در نتایج برتر رتبه بندی موتورهای جستجو محبوب اضافه کرد که در حال رقابت با گوگل، یاهو و بینگ هستند.

در ادامه مقاله می خواهیم شما را با ۴ موتور جستجوی گوگل فارسی آشنا کنیم که سعی می کنند، در این میدان رقابت سهمی برای خود داشته باشند.

 

موتور جستجوی فارسی Yooz

 

یکی از شناخته ترین موتورهای جستجوی فارسی Yooz است. نام این موتور جستجو به معنی یوزپلنگ بوده و از نام یوزپلنگ زیبای ایرانی الهام گرفته شده است.

این موتور جستجوی گوگل فارسی در سال ۲۰۱۰ معرفی شد و بعد از اعلام خبر دریافت بودجه ۲ میلیون دلاری از طرف دولت، سر و صدای زیادی به پا کرد. به گفته مدیر عامل شرکت یوز، روزانه بیش از ۲۵ میلیون ایرانی از موتور جستجوی گوگل استفاده می کنند که این میزان از میزان استفاده کشورهای مانند آلمان و فرانسه هم بیشتر است. بر اساس اعلامیه شرکت یوز که در فوریه ۲۰۱۰ ارائه شد، این شرکت اطلاعات بیش از یک میلیارد وب سایت ایرانی را در سرورهای خود ذخیره کرده است و قصد دارد حداقل ۳۰ درصد سهم جستجوهای انجام شده توسط ایرانیان را در اختیار بگیرد. در موتور جستجو یوز علاوه بر جستجوی کلمات کلیدی خاص، کاربران می توانند اخبار، وبلاگ و تصاویر را نیز جستجو کنند.

 

موتور جستجوی فارسی Rismoon

 

موتور جستجوی فارسی Rismoon در زبان انگلیسی “string” ترجمه شده است و ادعا می کند که اولین موتور جستجوی گوگل فارسی است. این وب سایت در سال ۲۰۰۴ توسط یک شرکت خصوصی راه اندازی شد و طبق گفته مدیر عامل ریسمون، هیچ گونه بودجه ای از سوی سازمان های خصوصی و دولتی دیگر، برای راه اندازی دریافت نکرده است.

یکی از ویژگی های مهم Rismoon این است که از قابلیت “Zoom Search” پشتیبانی می کند. به این معنی که به کاربر اجازه می دهد کلمات کلیدی در یک موضوع یا زمینه خاص  مانند شعر و ادبیات را جستجو کند.

 

موتور جستجوی فارسی Salam

 

Salam موتور جستجوی گوگل فارسی دیگری است که در واقع مستقل نیست، بلکه بصورت یک موتور جستجوی متا کار می کند. این موتور جستجو کلمات کلیدی را هم زمان در چند موتور دیگر، جستجو می کند و ترکیبی کارآمد و بهینه از همه آنها را نشان می دهد. سلام که هنوز در مرحله بتا فعالیت می کند از یک هوش مصنوعی برای جستجوهای خود استفاده کرده و با استفاده از مدل های پیشرفته ریاضی برای کلمات کلیدی  Persian نتایج دقیق تری را استخراج می کند.

سلام توسط شرکت نرم افزاری Bayan که در زمینه وبلاگ نویسی، ایمیل و … خدمات ارائه می دهد، پشتیبانی می شود. در حال حاضر شرکت Bayan، در حال توسعه یک موتور جستجوی فارسی دیگر به نام زال است.

 

موتور جستجوی فارسی Parsijoo

 

آخرین موتور جستجوی گوگل فارسی که می خواهیم درباره آن صحبت کنیم، موتور جستجوی Parsijoo است.

در سال ۲۰۱۰ نسخه بتا Parsijooدر دسترس قرار گرفت و در نوامبر ۲۰۱۵ با بیش از یک میلیارد صفحه وب نمایه شده، به صورت تجاری در دسترس عموم قرار داده شد. این وب سایت توانایی جستجوی مطالب مختلف مانند تصویر، فیلم، صدا، متن و برنامه را دارا است. برخی دیگر از ویژگی های این موتور جستجوی فارسی، فرهنگ لغت آنلاین، نقشه و اخبار مهم روز است. همچنین کاربران این موتور جستجو، در بخش بازار آن می توانند موارد خاصی را جستجو کنند و نتایج آن را در ۲۰ وب سایت تجاری ایران مشاهده نمایند.

درست است که موتورهای جستجویی مانند گوگل، یاهو و بینگ در صدر رده بندی برترین موتورهای جستجو مخصوصا در بین ایرانیان قرار دارند، ولی متخصصان ایرانی هم سالهاست سعی می کنند در این میدان رقابت، سهمی برای خود ایجاد کنند. استفاده از موتور جستجوی فارسی به شما کمک می کند، جستجوهای محلی و خاص تری داشته باشید و نتایج جامع تری را از وب سایت های داخلی در اختیار شما قرار می دهد. همچنین از نظر هزینه نسبت به موتورهای جستجو خارجی به صرفه تر بوده و موجب کاهش میزان پهنای باند استفاده شده در زمان جستجو می شود. امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات کاملی در مورد موتورهای جستجو ایرانی کسب کرده باشید.

Author

مدیریت سایت

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.