کنترل پنل چیست ؟
کنترل پنل در هاستینگ شامل نرم افزاری تحت وب است که امکان مدیریت و تغییرات مختلف را بر روی فضای هاستینگ شما مهیا می سازد. در واقع می توان گفت Control Panel بخشی از واسط گرافیکی کاربر در ویندوز و یا لینوکس است که اجازه مشاهده و تغییر از طریق برنامکها، در مواردی چون افزودن و پاککردن نرمافزار، کنترل حسابهای کاربری، تغییر گزینههای دسترسی و یا ایجاد آدرس الکترونیکی و در مجموع مدیریت فضای هاستینگ را فراهم میسازد.
انواع کنترل پنل های لینوکسی و ویندوزی :
C panel :
سی پنل از معروف ترین و محبوب ترین کنترل پنل های تحت وب به شمار می رود که بر روی سیستم عامل لینوکس نصب و راه اندازی می گردد. (البته بر روی ویندوز نیز می تواند نصب گردد اما این کار توصیه نمی شود)
C panel کنترل کاملی را به شما در مورد عملیاتی مانند ایجاد دیتابیس، مدیریت فایل های سایت، ایجاد اکانت ایمیل و پاسخگوی خودکار ارائه می دهد همچنین دارای سه سطح ساختاری می باشد. امکانات آن در سطوح نمایندگان، مدیران و کاربر نهایی وجود دارد تا بتوانند سایت را از جهت های مختلف و از طریق مرورگرهای استاندارد کنترل کنند. علاوه بر رابط گرافیکی، سی پنل دارای خط فرمان نیز می باشد که به فروشندگان نرم افزار، سازمان های وب هاستینگ و توسعه دهندگان اجازه می دهد تا فرآیندهای مدیریتی را به شکل اتوماتیک انجام دهند.
Plesk:
پلسک محبوب ترین کنترل پنل هاستینگ بعد از سی پنل می باشد. این کنترل پنل بر روی انواع ویندوز ها قابل نصب و راه اندازی می باشد و از نظر پشتیبانی نیز ویندوز، بعد از لینوکس در رده ی دوم جای می گیرد. پلسک ورژن ها و انواع گوناگونی دارد که هر یک برای مدل خاصی از کاربری و میزبانی وب مناسب است.
این کنترل پنل دارای محیطی ساده برای مدیریت منابع سرور می باشد و بسیار کاربر پسند است. پنل پلسک دارای امکانات بسیار پیشرفته ای جهت مدیریت بر هاستینگ اختصاصی و میزبانی اشتراکی و مجازی می باشد. بسیاری از برنامه ها بر روی این سرور قابلیت تنظیم و نصب خودکار را دارند.
Direct Admin :
دایرکت ادمین نیز مانند Cpanel و Plesk از کنترل پنل های شناخته شده می باشد. این کنترل پنل بر خلاف C panel وPlesk بسیار سبک می باشد و بر روی هر دو سیستم عامل (لینوکس و ویندوز) به راحتی اجرا می گردد و توسط آن ها پشتیبانی می شود. این کنترل پنل نیز مانند دو کنترل پنل قبلی منبع باز نیست و برای استفاده از آن نیاز به لایسنس دارید .در ضمن تمامی لایسنس های دایرکت ادمین به صورت “unlimited domain” انتشار یافته اند. بسیاری از مدیران سرورها بعد از تحریم های اعمال شده روی CPanel به Direct Admin مهاجرت کردند. در کل دایرکت ادمین به دلیل راحتی در استفاده ، سرعت بالا ، پایداری و عدم تحریم از جمله پنل های میزبانی معروف در بین کاربران می باشد.
Core Admin :
Core admin با استفاده از یک کنسول مدیریتی می تواند از مدیریت چندین سرور پشتیبانی نماید .این مدیریت شامل نظارت و مانیتورینگ پیشرفته سرور می شود که توسط کنترل پنل Core admin تحت یک اتصال بسیار ایمن ارائه می گردد. این کنترل پنل نیز مانند دایرکت ادمین، پلسک و سی پنل منبع باز نیست اما یک نسخه رایگان تحت وب دارد که با محدودیت اتصال ۱۰ دامنه می توان از آن بهره برد.
Interworx :
InterWorx متاسفانه از دیگر کنترل پنل هاییست که هنوز در ایران به صورت گسترده شناسایی نگردیده است و همانند C panel و WHM که با یکدیگر یک کنترل پنل هاستینگ عالی را تشکیل می دهند، از دو بسته تشکیل شده است : بسته اول NodeWorx نام دارد که برای مدیریت سرور از آن استفاده می شود و بسته دوم SiteWorx نامیده می شود که از آن برای مدیریت سایت کاربر بهره می گیرند. Interworx داری یک پلاگین بسیار زیباست که به شما اجازه نصب سریع وآسان برنامه ها را می دهد.
i-mscp :
I-MSCP یک کنترل پنل منبع باز یا Open-Source است که از دیر باز کنترل پنلی multi-server عالی، هم در بعد شخصی و هم حرفه ای (ارائه دهندگان خدمات میزبانی) بوده است. از جمله ویژگی های این کنترل پنل می توان به مدیریت عالی آن در وب سرور، SQL، Mail ، ویرایشگرPHP برای هر کاربر و هر دامنه، توانایی ثبت رکوردDNS به صورت دستی و … اشاره نمود.
Vesta :
Vesta کنترل پنلی ساده و سبک است که به صورت Open-Source طراحی گشته است. متاسفانه این کنترل پنل از تنظیمات multi-server پشتیبانی نمی کند. از جمله موارد قابل نصب بر روی Vesta می توان به آنتی ویروسClamAv، دیتابیس MySQL، وب سرور آپاچی و … اشاره نمود.
Froxlor :
فراکسلر (Froxlor) یک کنترل پنل تحت وب دیگر است که به صورت منبع باز طراحی گشته و یک سیستم کاربری بسیار راحت و ساده دارد. از جمله ویژگی های این کنترل پنل می توان به پشتیبانی از آی پی ورژن ۶ (IPv6)، داشتن بخش مدیریت اکانت هاست برای کاستومر ، ذخیره تنظیمات چندین فایل PHP، دسترسی web ftp و… اشاره نمود. این Froxlor بیشتر برای ارائه دهندگان خدمات اینترنتی مانند ISP ها مناسب است و میزبانان وب کمتر از آن استفاده می کنند.
Z panel :
Z panel کنترل پنلی تحت وب است که از بی نهایت نماینده پشتیبانی می کند و رابط کاربری بسیار کاربردی و خلاصه ای دارد. این کنترل پنل بصورت ویژه برای سیستم عامل های ویندوز ، لینوکس و یونیکس و حتی MacOSX نیز نوشته شده است و قابلیت نصب و اجرا شدن بر روی همه این سیستم عامل ها را دارد. با استفاده از این نرم افزار واقعا شما می توانید یک سرور حرفه ای یا حتی یک سیستم خانگی را تبدیل به یک سرور وب هاستینگ کنید. این کنترل پنل نیز مانند Vesta بصورت Open Source ارائه می شود و تمامی بسته های نرم افزاری معروف مانند وب سرورآپاچی، فایل زیلا، PHP بر روی Z panel قابل نصب هستند. لایسنس Z panel رایگان است و از نظر اقتصادی کاملا به صرفه می باشد.
Sentora :
پس از فروخته شدن کنترل پنل Z panel به یک شرکت آمریکایی، سنتورا (Sentora) خود را به عنوان برندی از Z panel به نام “community version” به عموم معرفی نمود. Sentora به صورت متن باز تحت زبانPHP انتشار یافته است و از بسته های نرم افزاری Apache HTTPd, PHP, Dovecot, Postfix, ProFTPd , MariaDB و بسیاری دیگر پشتیبانی می کند.
Lx Admin :
از جمله ناشناخته ترین کنترل پنل هایی که می توان به آن ها اشاره نمود Lx Admin می باشد که دربازار هاست ایران مورد استفاده قرار می گیرد. اما لازم است بدانید به دلیل این که هزینه ی استفاده از آن ناچیز است، در آینده شاید به عنوان بزرگ ترین رقیب C panel و plesk به شمار بیاید. این کنترل پنل قابل نصب بر روی لینوکس می باشد و از امکانات کاملی برای مدیریت منابع وب سایت برخوردار است.
Helm :
کاربرد این نرم افزار مدیریت بر امکانات هاستینگ می باشد و به بیان دیگر، هلم کنترل پنل هاست است. این کنترل پنل فقط بر روی سرور های ویندوز وجود دارد و با سایر سیستم عامل ها سازگاری ندارد. به دلیل توسعه این نرم افزار با استفاده از تکنولوژی ASP.NET ، عملکرد آن بر روی سرورهای ویندوز بسیار بهتر از سایر کنترل پنل های مشابه که با تکنولوژی های دیگر اجرا شده اند است.
Extend :
این کنترل پنل دارای امکانات بسیاری است که مهم ترین آنها در زیر لیست شده اند: امکان backup & restore گرفتن از وب سایت خود، امکان بلوک کردن IP address، دسترسی به سرور در امنیت بالا و ….