مشکل عدم ایندکس صفحات و سایتها، همانطور که پیشتر نیز گفته شد، همیشه حجم عظیمی از پرسش کاربران ما را تشکیل داده و به همین واسطه طبیعی است که بخواهیم در چند مورد به این موضوع پرداخته و در قبال آن راه حلهای متنوعی ارائه کنیم. در این یادداشت نیز مجدداً نگاهی متمرکز و تخصصی به این مشکل خواهیم داشت؛ البته با محوریت پرسش یکی از کاربران گرامی.
پرسش کاربر
من سایتی دارم که تقریباً یک سال از عمر آن میگذرد اما فارغ از اینکه چه روشی را انتخاب کنم، استفاده از بکلینک، حمله به کلمات کلیدی یا استفاده از سیگنالهای شبکه اجتماعی، در هر صورت موفق به ایندکس کردن آن در گوگل نمیشوم!
به نظر شما چه مشکلی برای ایندکس شدن سایت من وجود دارد؟
بهتر است ابتدا بارزترین چیز را امتحان کنید. مطمئن شوید که گوگل(Google) را از طریق محتویات (robots.txt) بلاک نکرده باشد یا با یک تگ (noindex) در این پروسه اختلال ایجاد نکرده باشید. اگر به کنسول سرچ گوگل دسترسی دارید، سادهترین راه برای انجام این کار، استفاده از ابزار (Fetch & Render) است.
بیشتر بخوانید:
وضعیت و شرایط ابزار (Fetch & Render)
اگر به کنسول سرچ گوگل دسترسی ندارید، هر چند بهتر است هر چه زودتر موجبات این کار را فراهم کنید زیرا اساساً رایگان و بدون دردسر است، اما میتوانید از ابزاری عمومی مانند (rexswain) استفاده کنید. ابزار مذکور در این مورد اطلاعات کافی در اختیار شما قرار میدهد. اما اگر مطابق این مراحل مشکلی وجود نداشت به سراغ گامهای بعدی بروید.
گامهای بعدی در وارسی مشکل ایندکس نشدن
از طریق یک مرورگر متنی مانند (Lynx) به سایت خود نگاهی بیندازید یا یک بار دستور (Fetch and Render) را از طریق سرچ کنسول گوگل روی سایت خود پیاده کنید. آیا تفاوتی حاصل نشد؟ در خاطر داشته باشید که هنوز هم برخی تکنولوژیها قابل ایندکس کردن نیستند.
با این وجود اگر سایت شما مثلاً هیچ محتوایی در قالب (HTML) نداشته باشد، قابل ایندکس شدن نیست. مجدداً به جهت اطمینان، تلاش کنید منابع دیگری را برای وارسی موضوع و قطعی شدن عدم ایندکس سایت شما در گوگل به کار بگیرید. هر چند این روشها قطعیتی ندارند و ممکن است اشتباه داشته باشند اما برای اطمینان از موضوع بد نیستند.
برای مثال:
با استفاده از روش “site:domain.com” آدرس خود را در گوگل جستجو کنید. اگر باز هم خبری از ایندکس شدن با استفاده از این روشها نبود باید به سراغ نکات دیگری رفت. در نهایت راهی که میماند، چک کردن فایل سوابق سایت یا همان (Log File) است.
برای دسترسی به آن معمولاً میتوانید با هاست خود ارتباط برقرار کرده و برای یک بازه زمانی خاص مانند چند روز یا یک هفته، سوابق ترافیک سایت(Site traffic) خود را دریافت کنید. در بین سوابق باید برای ورود بات گوگل جستجو کنید. آیا بات گوگل از سایت شما بازدید کرده است؟ اگر پاسخ همچنان منفی است، بهتر است به فکر یک ارسال و ثبت دستی باشید!
مشکل در سابقه دامنهای که استفاده میکنید
اما اگر مطابق (Log File) متوجه شدید که بات گوگل از سایت شما بازدید کرده اما همچنان سایت شما ایندکس نشده است، میتوان گفت با یک نشانه بد مواجه شدهاید!
میتوانید از طریق (Wayback Machine) که ابزاری کاربردی در این حیطه است، بررسی کنید که آیا در گذشته از دامنه شما برای اسپم و تولید محتوای نامناسب(از نظر گوگل) استفاده شده است یا خیر. ممکن است با کمی بدشانسی، دامنهای که در حال حاضر در اختیار شماست، در گذشته در اختیار افراد دیگری بوده و از آن برای تولید محتوای اسپم استفاده کرده باشند.
با این وجود دامنه شما در لیست سیاه گوگل قرار گرفته و در عمل ایندکس نخواهد شد. اگر با چنین موردی مواجه شدید، پیش از هر چیز باید در فروم وبمستر تقاضای کمک کرده و با توضیح مشکل بخواهید که شما را راهنمایی کنند. اما اگر چنین مشکلی وجود نداشت به سراغ گام بعدی میرویم.
راه حل نهایی؛ یک سئوکار فوق حرفهای
اگر تعداد قابل قبولی بکلینک ساختهاید، مطابق گفتههای خودتان بخش قابل توجهی از ترافیک ایجادشده در شبکههای اجتماعی را در اختیار دارید، سایت شما بیش از یک صفحه دارد و تولید محتوا واقعی روی آن صورت گرفته اما با این حال ایندکس نمیشود، احتمالاً در انجام یکی از گامهای فوق با اشتباه جزئی و ضمنی مواجه شدهاید یا یک مشکل حاد و جدی ایجاد شده است.
در نود درصد مواقع اگر گامهای فوق نتوانند به شما کمک کنند، رفتن به سراغ یک سئوکار حرفهای و متخصص اجتنابناپذیر خواهد بود. فراموش نکنید موارد طرحشده توسط ما در این یادداشت صرفاً روتین بوده و سئو کاران همین مجموعه نیز در مواجه با چنین مشکلی بدون تردید ممکن است صدها مسیر و روش دیگر را امتحان کرده و به نتیجه برسند.