مفید بود؟
از مدیریت شبکه ای برای تهیه، بهره برداری، نگهداری و ایمن سازی زیرساخت های شبکه استفاده میشود. در مدیریت شبکه ای باید از برنامه ها، ابزارها و فرآیند های لازم بهره برد. مدیریت به معنی به کارگیری منابع مادی و انسانی به شکلی موثر و کارآمد است. در حقیقت منابع و افراد برای رسیدن به اهداف مشخص شده در سازمان به کار گرفته میشوند.

این اهداف بر اساس نظام ارزشی مورد قبول در سازمان تعیین میشوند. حال مدیریت شبکه ای نوع و شکل تازه ای از برنامه ریزی برای ساختارها و زیرساخت های فعالیت سازمانی (Organizational activity) است که مزایای زیادی به همراه دارد. از جمله آن ها میتوان به افزایش هم گرایی، هم فکری و همکاری در سازمان ها اشاره نمود.

لزوم استفاده از مدیریت شبکه ای

مدیریت شبکه ای منابع شبکه را به شکلی کارآمد، موثر و سریع در دسترس کاربران قرار میدهد. همچنین بهینه سازی سلامت شبکه با استفاده از تجزیه و تحلیل خطا و مدیریت عملکرد تضمین میشود.  با استفاده از نرم افزارهای مدیریت شبکه ای میتوان بهترین ابزارهای مناسب برای مدیریت، نظارت و کنترل شبکه را به کار گرفت تا در صورت نیاز به چالش های پیش آمده در شبکه پاسخ دهند.هدف اصلی در مدیریت شبکه اطمینان از کارآمد و روان بودن عملکرد زیر ساخت شبکه است.

 

مزایای استفاده از مدیریت شبکه ای 

بروز هر گونه مشکل و اختلال میتواند هزینه گزافی را برای شبکه به ارمغان بیاورد. مدیریت شبکه ای این اختلالات پرهزینه را به حداقل میرساند و سبب صرفه جویی در زمان و هزینه ها میشود. بسته به اندازه سازمان و فرایندهای تحت تاثیر ممکن است این اختلالات میلیون ها تومان ضرر را به همراه داشته باشند.
علاوه بر هزینه های مالی، اعتبار و شهرت مجموعه آسیب میبیند، این مسئله جلب اعتماد دوباره مشتریان و همکاری بلند مدت با آنها را با مشکل مواجه میکند.

بهره وری بهبود یافته

از دیگر مزایای مدیریت شبکه ای میتوان به بهره وری بهبود یافته اشاره کرد. مدیریت شبکه ای با مطالعه و نظارت بر هر جنبه از شبکه چندین کار را به صورت همزمان انجام میدهد. به همین دلیل کارکنان مجموعه در بخش فناوری اطلاعات از انجام کارهای تکراری فارغ خواهند شد و میتوانند انرژی خود را در جنبه های استراتژیک کار متمرکز کنند.

تهدیدات سایبری

یک برنامه مدیریت شبکه مناسب میتواند تهدیدات سایبری را پیش از گسترده شدن شناسایی کرده و به آن ها پاسخ دهد. این مسئله سبب میشود امنیت شبکه تا اندازه زیادی تامین شود. امنیت حاصل شده خیال کاربران را از نظر محفوظ ماندن حریم خصوصی راحت میکند. با استفاده از این ابزار میتوان یک دیدگاه کلی و کامل نسبت به عملکرد زیرساخت ها پیدا کرد. به همین دلیل شناسایی، تجزیه و تحلیل و حل مسائل با سرعت بالاتری به انجام میرسد.

عملکرد

عملکرد مدیریت شبکه ای به صورتی است که جنیه های مختلف را در بر میگیرد. در این برنامه فهرست‌بندی منابع شبکه مانند سرورها، روترها، سوئیچ‌ها، هاب‌ها، کابل‌ها و رایانه‌ها پوشش داده میشود.  به علاوه شامل راه اندازی نرم افزار شبکه، سیستم عامل ها و ابزارهای مدیریتی مورد استفاده برای اجرای کل شبکه است. همچنین مدیریت بروزرسانی نرم افزار و نظارت بر عملکرد را هم شامل میشود.

یکی دیگر از بخش های مدیریت شبکه، عملیات شبکه است. این بخش تضمین میکند که شبکه مطابق انتظار عمل کند. به این منظور لازم است نظارت بر فعالیت شبکه، شناسایی مشکلات و رفع مشکلات به درستی انجام گیرند. در بخش شناسایی مشکلات بیان میشود که این شناسایی حدالامکان پیشگیرانه باشد و نه واکنشی. به این معنی که از بروز مشکل جلوگیری شود.

فعالیت های اصلاحی و پیشگیرانه 

تعمیر و نگهداری شبکه شامل رفع مشکلات ، ارتقاء و تعمیرات منابع شبکه از جمله سوئیچ ها، روترها، کابل های انتقال، سرورها و ایستگاه های کاری است. این بخش شامل فعالیت های اصلاحی و پیشگیرانه است که انجام آن بر عهده مدیران شبکه است. و مواردی چون تعویض سوئیچ ها و روترها، به روز رسانی کنترل های دسترسی و بهبود تنظیمات دستگاه را پوشش میدهد.

 عملکردهای صوتی

تامین شبکه یکی دیگر از بخش های عملکردی مدیریت شبکه ای است؛ که به معنای پیکربندی منابع شبکه به منظور پشتیبانی از طیف وسیعی از خدمات مانند عملکردهای صوتی است. تامین شبکه به معنای تخصیص و پیکربندی منابع در راستای خدمات یا نیازهای سازمان میباشد. مدیر شبکه باید منابع لازم را برای مرتفع کردن نیازهای در حال تحول در نظر داشته باشد.

 

به عنوان مثال، یک پروژه ممکن است دارای اعضای زیادی باشد که از راه دور وارد سیستم می شوند و بنابراین نیاز به پهنای باند افزایش می یابد. اگر تیمی به انتقال فایل یا فضای ذخیره اضافی نیاز داشته باشد، مسئولیت برطرف کردن این نیازها بر عهده مدیر شبکه است.

چالش ها 

شبکه و زیرساخت های آن حتی در مشاغل کوچک و متوسط هم ساختار پیچیده ای دارند. تنوع دستگاه های شبکه ای سبب میشود تا نظارت دشوارتر باشد. چراکه باید هزاران دستگاه و سیستم عامل و برنامه با هم کار کنند و با هم پیوستگی داشته باشند.

تهدیدات امنیتی

تهدیدات امنیتی از دیگر مشکلاتی هستند که یک مدیر شبکه باید با آن ها دست و پنجه نرم کند. این تهدیدات امروزه بسیار متنوع تر و پیچیده تر از گذشته هستند. هر چه شبکه گسترده تر باشد، آسیب پذیری های بیشتر و جدیدتری برای آن به وجود می آید.

به علاوه کاربران به سرعت بالا و اختلالات محدود عادت کرده اند. به همین دلیل و برای در اختیار داشتن رضایت مندی آن ها باید گامی در راستای دسترسی به  پهنای باند و سخت افزار پیشرفته تر برداشت. مدیریت زیرساخت شبکه امری هزینه بر است. و این یکی دیگر از چالش های آن است.

 نکات قابل توجه زیرساخت فناوری اطلاعات

شبکه هسته اصلی زیرساخت فناوری اطلاعات در هر سازمان است. مدیریت این شبکه برای اطمینان از اینکه کسب و کار به درستی اجرا می شود بسیار مهم است. اصول مربوط به شبکه (Principles of networking) تا حد زیادی یکسان باقی می مانند، اما مدیریت شبکه داده به طور مداوم در کنار تغییرات تکنولوژی در حال تکامل است.

 

برای اینکه مدیریت شبکه به درستی انجام شود، باید ابزارهای مناسب را به کار بگیرید و با شرکا و خدمات دهندگان باتجربه کار کنید. این کار به شما دید مورد نیاز برای حفظ شبکه و اتوماسیون یکپارچه را می دهد.

حفظ شبکه و اتوماسیون یکپارچه

لازمه حفظ شبکه و اتوماسیون یکپارچه، مدیریت هزینه ها و کاهش زمان پاسخگویی به مسائل شناخته شده برای پر رونق نگه داشتن عملیات سازمان است.مدیریت عملیات شبکه یک راه حل برای مدیریت شبکه در صنعت برای شرکت های بزرگ و سازمان های دولتی است. این راه حل جامع و اثبات شده است.  بسته به اینکه قصد دارید از مدیریت شبکه ای برای افزایش بهره وری در چه نوع سازمانی استفاده کنید،

بهترین متد مدیریت شبکه

مدیریت شبکه میتواند اصول متفاوتی داشته باشد. برای مثال مدیریت شبکه ای در یک سازمان دولتی اصولی کاملا متفاوت از شبکه های خصوصی دارد. البته این تفاوت ها مدیریت شبکه ای را در هر حوزه ای کاملا مجزا نمیکند. برنامه ریزی یکی از اصولی است که شما را برای رسیدن به بهترین متد مدیریت شبکه یاری میکند.
در پایان امیدواریم مقاله “مدیریت شبکه ای چیست ” برای شما مفید واقع شده و اطلاعات خوبی را در این زمینه در اختیارتان قرارداده باشد.


Author

مدیریت سایت

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.