مقالات آموزشی

 تاریخچه موشن گرافیک و نکات موثر آن

مفید بود؟

تاریخچه موشن گرافیک به سال های ابتدایی 1800 میلادی بر می گردد. در این سال بود که نخستین امکانات و لوازم پویانمایی جهت ساخت حرکت، به وسیله طراحی های متوالی وارد میدان شد. با این همه نمی توان با قطعیت نظر داد که اولین شرکت، فرد یا سازنده انیمیشن و موشن گرافیک کیست. چراکه انیمیشن و موشن گرافیک از دیروز تا به امروز به اشکال مختلفی در حال تولید است. هر کدام از این دو مقوله نیز داری سیر تکاملی و تدریجی خاص خود می باشند.

 کلیپ های موشن

افراد زیادی هستند که تجارب خوبی در زمینه ادغام فنون و رسانه ها جهت کلیپ های موشن به دست آورند. اما با این همه نمی توان به قطعیت اظهار نظر کرد که کدام یک بر دیگری مقدم است. افراد شاخصی مانند مارسل دوشان، والتر روتمن، فرناندلگر و … از جمله پیشروان این صنعت هستند.

 تاریخچه موشن گرافیک

با این همه می توان گفت، تاریخچه موشن گرافیک سابقه بیشتری از ادوبی و افتر افکت برخوردار است. اولین فردی که اصطلاح موشن گرافیک را به سر زبانها انداخت فردی بود به نام جان ویتنی که در خلق تصاویر متحرک تجربه خوبی داشت. حضور موشن گرافیک در ساخت تیتراژهای تلویزیونی به سال 1960 میلادی بر می گردد. یعنی پیش از آن که رسانه های الکترونیکی دنیای ما را در نوردند، ما موشن گرافیک را در اختیار داشتیم.

مارسل دوشان کیست؟ 

در مطالعه تاریخچه موشن گرافیک با اسامی زیادی مواجه می شویم. افراد بسیاری وجود دارند که در تکامل سیر موشن گرافیک تاثیر به سزایی داشتند. از جمله این افراد مارسل دوشان است. این فرد تاثیر شگرفی بر هنر قرن بیست و یکم داشته است.

 

مارسل دوشان، پابلو پیکاسو و هنری ماتیس سه هنرمندی هستند که در تکامل و تحول انقلابی هنر پلاستیک نقش مهمی بر عهده داشتند. دوشان توانست در سال 1926 توسط دستیارانش یک فیلم بسازد که به صورت پویانمایی و روی حلقه های مقوایی تصویر سازی شده بود. این حلقه ها روی یک دستگاه گرامافون می چرخید . هنگامی که صفحه در حال گردش بود، این تصور را القاء می کرد که تصاویر سه بعدی هستند.

تاریخچه موشن گرافیک و سینمای ضعیف 

در ادامه بحث تاریخچه موشن گرافیک باید به سینمای ضعیف نیز اشاره ای داشته باشیم. اما اجازه بدهید قبل از آن، به معرفی والتر روتمن بپردازیم. والتر روتنمن به عنوان یک کارگردان در ساخت فیلم های تجربی دست داشت. این هنرمند آلمانی در سال های ابتدایی دهه بیست میلادی کار خود را آغاز کرد. آثار ابتدایی او بیشتر در زمینه فیلم های انتزاعی بود. این فیلم های نوآورانه در فرم های مختلفی از رنگ ها و بیرون از لنز قرار می گرفتند.

پویانمایی

تصاویر پویانمایی شده روی ورق های شیشه ای تصویر می شدند. دلیل این کار از بین رفتن رنگ مرطوب بود . صفحات رنگ آمیزی شده را زیر دوربین انیمیشن قرار می دادند و به عکس برداری متناوب می پرداختند. به این نوع شیوه از فیلم برداری سینمای ضعیف می گویند. در حقیقت سینمای ضعیف اولین درگاه برای ورود به دنیای موشن گرافیک به شمار می رود.

تاریخچه موشن گرافیک و معرفی فرناند لگر 

در مرور و مطالعه تاریخچه موشن گرافیک، به یک هنرمند فرانسوی روبرو می شویم که چند هنر را همزمان با هم در اختیار داشت. فرناند لگر، مجسمه ساز، نقاش و فیلم ساز فرانسوی بود که هنر پاپ به وسیله او ابداع و پایه گذاری شد. فرناند لگر در سال بیست و چهار میلادی مجموعه ای از عکس های نمای بسته را با تکنیک Ballet  Mecanique  به نمایش گذاشت.

این عکس ها دارای سوژه های متفاوتی بودند. مانند اشیاء دم دستی، فعالیت افراد، ماشین ها و ابزارآلات مختلف که دارای حرکتی ریتمیک بودند. این مجموعه تصاویر پس از این که به صورت فیلم در آمدند ، تبدیل به یک شاهکار در عرصه موشن گرافیک شدند.

هنر صنعت موشن گرافیک 

چنانچه تاریخچه موشن گرافیک را دنبال کرده باشید، به این درک رسیده اید، موشن گرافیک تاثیرگذارترین هنر قرن حاضر است. کسانی که موشن گرافیک طراحی می کنند،  در رشته طراحی گرافیک تحصیل کرده اند. یا تجربه و سابقه کاری در حوزه پویانمایی و فیلم دارند. رنگ شناسی، تایپوگرافی، ساخت تصاویر، و صدا گذاری از جمله مهارت های لازم در این هنر صنعت به شمار می رود.

نرم افزارهای کامپیوتری

علاوه براین لازم است طراح موشن گرافیک حتما با نرم افزارهای کامپیوتری نیز آشنا باشد. با سرعت گرفتن سیر فناوری در حوزه کامپیوتر این هنر صنعت نیز به رشد و بالندگی خوبی رسید. پیش از رواج عمومی رایانه ها، موشن گرافیک یک تخصص گرانقیمت به حساب می آمد و ساخت آن بسیار زمان می برد. اما با تولید نرم افزارهای حرفه ای این صنعت به میان مردم آمد و علاقمندان بسیاری پیدا کرد.

 

تاریخچه موشن گرافیک به ما نشان می دهد که چگونه این صنعت از استودیوهای ابتدایی و انزوای طولانی مدت خارج شد. در حال حاضر با نرم افزارهای حرفه ای مانند ادوبی افتر افکت می توان طرح های جذاب و دوست داشتنی خلق کرد . با زدن چند دکمه و در مدت زمان کوتاهی ضمن تولید محتوای اثری عالی به منافع مالی بسیاری نیز می‌توان رسید.

نرم افزارهای مهم در موشن گرافیک 

پس از مرور بر سابقه و تاریخچه موشن گرافیک نوبت می رسد به معرفی چند نرم  افزار خوب و کاربردی. یکی از نرم افزارهایی که کمک می کند تا طراح برای تولید موشن گرافیک در وب از آن استفاده کند، ادوبی فلش است. نرم افزار سه بعدی دیگری نیز وجود دارد که Maxon Cinema 4D نام دارد. این نرم افزار قابلیت های افتر افکت و فتوشاپ را همزمان با هم دارد. دیگر نرم افزارهای تولید موشن گرافیک عبارتند از :

  • Autodesk Combustion
  •  Apple Motion/Shake
  •  Nuke
  •  Apple Motion/Shake
  •  Maya
  •  Newtek
  •  Lightwave
  •  Blender

تاریخچه موشن گرافیک به وضوح به ما نشان می دهد که چطور این صنعت با تکامل اینترنت، پیشرفت فناوری دچار تحول شد. این سیر تحول و تکامل به گونه ای رو به رشد است که می توان در با در اختیار داشتن یک گوشی هوشمند و دانش درباره موشن گرافیک به خلق آثار ارزنده ای دست زد.

 

مروری بر استودیوهای موشن گرافیک 

تاریخچه موشن گرافیک را که بررسی می‌کنیم، می فهمیم که از همان سالهای ابتدایی شکل گیری این صنعت، استودیوها نیز دچار سیر تکاملی شدند. در حال حاضر استودیوهای معروفی برای ساخت این نوع تصاویر وجود دارد که به سمع و نظرتان می رسانیم.

  •  ادیکت  Addikt   (www.addikt.tv): این استودیو در آمستردام و بمبئی قرار دارد و به کار طراحی و خلق آثار موشن گرافیک مشغول است. نایک، فولوکس واگن، و هنیکن از جمله مشتری های این استودیو می باشند.
  •  استودیو تورنیک www.tronicstudio.com : مکان این استودیو در نیویورک است و بیشتر تمرکز آن بر روی انیمیشن و طراحی گرافیک است. بیشتر در حوزه هنر و تبلیغات کار می کنند.
  • استودیو ابسترکت گروو www.abstractgroove.com: این استودیو نیز در میلان ایتالیا مستقر است و زمینه اصلی فعالیت او تبلیغات بوده و روی پروژه های سمعی بصری نیز فعالیت می کند.

در ادامه بررسی تاریخچه موشن گرافیک لازم است به این استودیوهای ذیل نیز اشاره ای داشته باشیم: 

  •  استودیو پل کلمنت paulclements.tv : پل کلمنت در استودیویی به نام راک اند رولر طراحی و کارگردانی می کند.
  •  MK12 (   http://mk12.com/MKXII ) : این استودیو در شهر کانزاس و در میسوری واقع است و در حوزه فیلم سازی و طراحی فعالیت می کند. فعالیت آنها بیشتر ادغامی از روایت و داستان گویی با لایو اکشن می باشد. این واحد در ساخت بسیاری از فیلم های مطرح و انیمیشن های محبوب همکاری داشته است. حتی در این استودیو  تولید موسیقی فیلم نیز مشاهده شده است. قابل ذکر است، این استودیو محل ساخت برخی از بازی های کامپیوتری نیز بوده است.

Author

مدیریت سایت

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.